Objavljen roman POLAROID KAUBOJ Refika Hodžića

Datum objave
22/03/2023
fotografije
NOMAD

U ediciji portala slobode NOMAD objavljena je knjiga Refika Hodžića Polaroid kauboj. Riječ je o prvom romanu Refika Hodžića, a četvrtoj u ediciji portala slobode NOMAD. Prije ove objavljene su Najljepši od svih svjetova Almira Imširevića (2020), Ne lažem, Tita mi Feride Duraković (2021) i romana Vidimo se u x Nihada Hasanovića (2022).

Polaroid kauboj je roman satkan od slika iz djetinjstva proživljenog na prijedorskoj periferiji tokom kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, u zlatno doba potkozarske komune koja će deceniju kasnije postati planetarno poznata po stravičnim zločinima počinjenim u ime Karadžićevih ideja krvi i tla.

– Ovo je priča – majstorski ispričana u ćopićevskom, krajiškom maniru onda kad priča o djetinjstvu, a karverovski iskašljana kad priča o lutanjima po surovom neželjenom zapadnom svijetu – priča izopćenika, nesretnika, usamljenika, ranjene migrantske duše i stoga bolesnog tijela, o gorkoj, nagloj, surovoj zrelosti mladog čovjeka koji u jednom trenu spoznaje, u mrklom mraku novozelandske duge noći, shvata da je čovjek bez doma i bez domovine i da mora ostaviti i zaboraviti sve što je do tada bio, napisala je pjesnikinja Ferida Duraković, recenzentica knjige.

Polaroid kauboj napisan je u formi kratkih priča koje funkcioniraju zasebno, Hodžićev jezik je krajiški, svojstven pripovjedačima tog kraja. Urednik knjige Tomislav Marković piše: Kao i Ćopić, i Hodžić je rođeni pripovedač, njegova pripovest teče kao Puharska, mitska reka njegovog detinjstva, njegove rečenice lagano vijugaju i meandriraju, uvlačeći čitaoca u jedan drugačiji svet. Sa Ćopićem ga spaja i specifičan, dobrodušni humor, nežan i pun ljubavi prema svetu i ljudima.

Ono što prvi roman Refika Hodžića čini nesvakidašnjom cjelinom su razgovori glavnog junaka i njegove majke Esme. Ovi razgovori su svojevrsna svjetlucava stakalca u kojima se ogleda odnos dječaka i majke, žene sa bosanske margine u potpunosti posvećene jednoj misiji: da zaštiti svoje dragocjeno djetešce od zle kobi i istovremeno se izbori za sopstveno dostojanstvo u okrutnom patrijarhatu.

Ova knjiga je svojevrstan literarni spomenik mojoj majci i ženama njene generacije. One su istinski heroji vremena o kojem pišem. Istovremeno, ovo je i zapis o jednoj zajednici koja više ne postoji na prostoru u koji je priča smještena. Nemam nikakvih iluzija o njenom krajnjem dometu, ali imam jedan san: da knjiga jednoga dana dođe pod ruku kakvom djetetu u Prijedoru, da ga možda omađija onako kako su mene i moju djecu znale omađijati priče Branka Ćopića, pa da se zapita ko su bili ti ljudi o kojima se u njoj govori. Ako se to ikada desi, vrijedilo je truda, kaže Refik Hodžić.

Knjigu po promotivnoj cijeni možete naručiti pouzećem u Bosni i Hercegovini putem e maila kupiknjigu@nomad.ba ili kupiti u knjižari Buybook.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fotograf Mustafa Tayfun Özcan nas vodi u šetnju šarenim istanbulskim ulicama