Objavljen roman POLAROID KAUBOJ Refika Hodžića

Release Date
22/03/2023
fotografije
NOMAD

U ediciji portala slobode NOMAD objavljena je knjiga Refika Hodžića Polaroid kauboj. Riječ je o prvom romanu Refika Hodžića, a četvrtoj u ediciji portala slobode NOMAD. Prije ove objavljene su Najljepši od svih svjetova Almira Imširevića (2020), Ne lažem, Tita mi Feride Duraković (2021) i romana Vidimo se u x Nihada Hasanovića (2022).

Polaroid kauboj je roman satkan od slika iz djetinjstva proživljenog na prijedorskoj periferiji tokom kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, u zlatno doba potkozarske komune koja će deceniju kasnije postati planetarno poznata po stravičnim zločinima počinjenim u ime Karadžićevih ideja krvi i tla.

– Ovo je priča – majstorski ispričana u ćopićevskom, krajiškom maniru onda kad priča o djetinjstvu, a karverovski iskašljana kad priča o lutanjima po surovom neželjenom zapadnom svijetu – priča izopćenika, nesretnika, usamljenika, ranjene migrantske duše i stoga bolesnog tijela, o gorkoj, nagloj, surovoj zrelosti mladog čovjeka koji u jednom trenu spoznaje, u mrklom mraku novozelandske duge noći, shvata da je čovjek bez doma i bez domovine i da mora ostaviti i zaboraviti sve što je do tada bio, napisala je pjesnikinja Ferida Duraković, recenzentica knjige.

Polaroid kauboj napisan je u formi kratkih priča koje funkcioniraju zasebno, Hodžićev jezik je krajiški, svojstven pripovjedačima tog kraja. Urednik knjige Tomislav Marković piše: Kao i Ćopić, i Hodžić je rođeni pripovedač, njegova pripovest teče kao Puharska, mitska reka njegovog detinjstva, njegove rečenice lagano vijugaju i meandriraju, uvlačeći čitaoca u jedan drugačiji svet. Sa Ćopićem ga spaja i specifičan, dobrodušni humor, nežan i pun ljubavi prema svetu i ljudima.

Ono što prvi roman Refika Hodžića čini nesvakidašnjom cjelinom su razgovori glavnog junaka i njegove majke Esme. Ovi razgovori su svojevrsna svjetlucava stakalca u kojima se ogleda odnos dječaka i majke, žene sa bosanske margine u potpunosti posvećene jednoj misiji: da zaštiti svoje dragocjeno djetešce od zle kobi i istovremeno se izbori za sopstveno dostojanstvo u okrutnom patrijarhatu.

Ova knjiga je svojevrstan literarni spomenik mojoj majci i ženama njene generacije. One su istinski heroji vremena o kojem pišem. Istovremeno, ovo je i zapis o jednoj zajednici koja više ne postoji na prostoru u koji je priča smještena. Nemam nikakvih iluzija o njenom krajnjem dometu, ali imam jedan san: da knjiga jednoga dana dođe pod ruku kakvom djetetu u Prijedoru, da ga možda omađija onako kako su mene i moju djecu znale omađijati priče Branka Ćopića, pa da se zapita ko su bili ti ljudi o kojima se u njoj govori. Ako se to ikada desi, vrijedilo je truda, kaže Refik Hodžić.

Knjigu po promotivnoj cijeni možete naručiti pouzećem u Bosni i Hercegovini putem e maila kupiknjigu@nomad.ba ili kupiti u knjižari Buybook.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.