Bojanke za odrasle: Edukativan i zabavan način održavanja kulturne baštine

Release Date
19/05/2016

Bojanke su zadnjih godina postale veliki hit u svijetu. One više nisu samo zabava za djecu, našle su svoju primjenu i kod odraslih, kao antistres terapija, hobi ili način opuštanja.

Grafička dizajnerica Aleksandra Nina Knežević na poziv Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine je uradila nekoliko ovakvih slikovnica koje će biti prvi put prezentirane publici u subotu 21. maja. na manifestaciji Noć muzeja.

 

Bojanka_mock up_cilim

Aleksanda Nina već godinama istražuje simbole grada (Sarajevo Dingbats), kulturno naslijeđe, simbole sa bosanskog ćilima, simbole sa stećaka, te i staro pismo bosančicu, ovaj projekt je samo još jedan od načina kako da se na jednostavan, edukativan, ali i zabavan način održi kulturna baština sa ovih prostora.

 

Bojanka

 

Bojanka Ćilimi / Carpets nudi grafički prikazane, neobojene forme ćilima, ali i edukativni dio iz kojeg možete naučiti šta znače pojedini simboli i slike sa bosanskog ćilima, kao što su: zvjezdica, kornjača, škorpion, drvo života, ptica i sl. Osim ove bojanke u ponudi će se naći i Bojanaka Stećci gdje je focus na motivima sa stećaka, i Bojanka Insekti koja će biti povezana sa istoimenom izložbom fotografija, čiji je autor Dejan Kulijer, a otvara se u Zemaljskom muzeju na Noć Muzeja 21. maja u 18 sati.

Projekt sa bojankama je samo jedna od aktivnosti Zemaljskog muzeja koji zadnjih mjeseci ozbiljno radi na uspostavljanju aktivnosti i ponudi, kako u izlagačkim djelatnostima tako i u revitalizaciji svojih kolekcija.

 

Bojanka_insekti Bojanka_stecak

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.