Bojanke za odrasle: Edukativan i zabavan način održavanja kulturne baštine

Release Date
19/05/2016

Bojanke su zadnjih godina postale veliki hit u svijetu. One više nisu samo zabava za djecu, našle su svoju primjenu i kod odraslih, kao antistres terapija, hobi ili način opuštanja.

Grafička dizajnerica Aleksandra Nina Knežević na poziv Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine je uradila nekoliko ovakvih slikovnica koje će biti prvi put prezentirane publici u subotu 21. maja. na manifestaciji Noć muzeja.

 

Bojanka_mock up_cilim

Aleksanda Nina već godinama istražuje simbole grada (Sarajevo Dingbats), kulturno naslijeđe, simbole sa bosanskog ćilima, simbole sa stećaka, te i staro pismo bosančicu, ovaj projekt je samo još jedan od načina kako da se na jednostavan, edukativan, ali i zabavan način održi kulturna baština sa ovih prostora.

 

Bojanka

 

Bojanka Ćilimi / Carpets nudi grafički prikazane, neobojene forme ćilima, ali i edukativni dio iz kojeg možete naučiti šta znače pojedini simboli i slike sa bosanskog ćilima, kao što su: zvjezdica, kornjača, škorpion, drvo života, ptica i sl. Osim ove bojanke u ponudi će se naći i Bojanaka Stećci gdje je focus na motivima sa stećaka, i Bojanka Insekti koja će biti povezana sa istoimenom izložbom fotografija, čiji je autor Dejan Kulijer, a otvara se u Zemaljskom muzeju na Noć Muzeja 21. maja u 18 sati.

Projekt sa bojankama je samo jedna od aktivnosti Zemaljskog muzeja koji zadnjih mjeseci ozbiljno radi na uspostavljanju aktivnosti i ponudi, kako u izlagačkim djelatnostima tako i u revitalizaciji svojih kolekcija.

 

Bojanka_insekti Bojanka_stecak

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predivna cvjetna instalacija na jerusalemskom Vallero trgu