Daft Punk, zbogom i hvala!

Pariški dvojac Guy de Homem – Christo i Thomas Bangalter, poznatiji kao Daft Punk, koji je oduševljavao elektronskom muzikom, objavili su da je došao kraj nakon gotovo tri desetljeća na sceni. Napravili su neke od najvećih dance i pop hitova, a publiku su oduševljavali od 1993. godine.

Kako prenosi NME, Daft Punk, za koji se smatra da je jedan od najuticajnijih sastava u elektronskoj muzici svih vremena, potvrdio je ovu odluku u video snimku Epilog, koji traje osam minuta.

U isječku se vidi francuski dvojac koji šeće pustinjom sa zaštitnim kacigama i jaknama. Jedan od njih skine jaknu i otkrije paket na leđima koji odbrojava i eksplodira. Drugi se udaljava i to je to. Dugogodišnji publicist Daft Punka vijest je potvrdio u više medija, no nije otkrio razloge raspada.

Daft Punk su činili Guy-Manuel de Homem-Christo i Thomas Bangalter, a osnovali su ga u Parizu 1993. godine. Projekt je promijenio i revolucionizirao zvuk elektronske plesne muzike. Proboj su doživjeli 1997. godine izdavanjem albuma Homework koji je uključivao singlove All Around the World i Da Funk. Singlovi poput Harder, Better, Faster, Stronger (kojeg je kasnije semplirao i Kanye West) i One More Time transformirali su ih u međunarodno poznate zvijezde. Njihov nezaboravni set na Coachelli 2006. godine i dalje se gleda kao mjerilo festivalskog bastupa na razini. Posljednji album dvojca stigao je 2013. godine s Random Access Memories. Na albumu su bili singlovi Get Lucky i Lose Yourself To Dance s Pharrellom Williamsom, kao i Instant Crush s Julianom Casablancasom. Album je nagrađen za album godine, najbolji album elektronske muzikee te za najbolji inženjering zvuka albuma neklasične muzike na Grammyjima 2014. godine. Novije saradnje imali su s The Weekndom na pjesmama Starboy i I Feel It Coming.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvorena izložba Selme Selman u Umjetničkoj galeriji BiH