DARKSIDE povodom desetogodišnjice prvog albuma PSYCHIC predstavlja njegovu proširenu verziju

Release Date
26/10/2023
fotografija
Jade DeMoss

DARKSIDE, projekt iza kojeg stoje Nicolás Jarr i gitarista Dave Harrington, početkom oktobra ove godine obilježili su desetu godišnjicu objave debitantskog albuma Psychic, koje je sada dobilo posebno, samo digitalno, prošireno izdanje Psychic (Expanded) koje sadrži dvije pjesme s B-strane originalnog albuma – Gone Too SoonWhat They Say – plus live verziju Paper Trails (Live in Paris, June 5, 2023) snimljenu tokom ovogodišnje evropske turneje. Deset godina nakon objavljivanja, Psychic i dalje zvuči revolucionarno i vitalno kao i uvijek.

Duo DARKSIDE su u Providenuu, Rhode Island 2011. osnovali čileanski muzičar elektronske muzike Nicolás Jaar i američki  multiinstrumentalista Dave Harrington, a njihov prvjenac, odmah po objavi, dobio je pohvale mnogih kritičara. Album je bio odskočna daska za upečatljive i improvizatorske nastupe ovog dvojca, koji su bili na turnejama po cijelom svijetu sve do pauze koja je započela 2014.

Šest godina kasnije, DARKSIDE su nastavili sa radom, objavivši drugi album Spiral.

Nicolás Jaar i Dave Harrington debitovali su na najbolji mogući način, a album Psychic nastavlja se na, i proširuje njihov singl Darkside iz 2011. za Jaarovu, sad već nepostojeću izdavačku kuću Clown & Sunset, s bogatim arsenalom instrumenata i studijskim sjajom, u pokušaju da se zamute i konsoliduju granice između rock muzike i Jaarovog patentiranog otmjenog techno zvuka. Rezultat je album prepun futurističke atmosfere i vanzemaljske teksture, ali nikada ne zaluta u čisti ambijent.

Album Psychic je briljantno tempirana i artikulirana izjava minimalizma, atmosfere i groova. Kraljevi suptilnosti i nijansi, Jaar i Harrington dva su elektro-rockera koji to rade kako treba.

Prošireno izdanje albuma poslušajte OVDJE.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.