Diet Prada: Profil na Instagramu od kog svi modni dizajneri strepe

Dior, Balenciaga i Gucci samo su neka od moćnih imena modne industrije optuženih za čist plagijat. I dok ovde nije riječ o zvaničnim, službenim optužbama s potencijalno pogubnim posljedicama, ne može se poreći da je tim anonimnih ljudi uspio da uzdrma modnu zajednicu, piše Elle.

 

Radi se o fenomenalnom Instagram profilu naziva Diet Prada, koji ima samo jedan cilj – otkriti sva potencijalna kopiranja s kojima su se modne kuće mislile izvući.

 

 

Profil slijedi vrlo jednostavnu logiku – poredi dvije fotografije s revije ili neke kampanje, a u opisu direktno označi sporne dizajnere. Zanimljivo je primjetiti i da se nikad ne radi o slučajevima u koje se trebate pomno zagledati ne biste li vidjeli sličnost.

 

Čak naprotiv, sličnost je skoro pa uvijek frapantna i više nego očigledna.

 

 

U razgovoru za VICE, anonimni je tim otkrio kako svako plagiranje danas ne mora biti svjesno, budući da živimo u vremenu u kojem na dnevnoj bazi procesuiramo hiljadu informacija i fotografija, često ne znajući šta nas je za nešto inspirisalo.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.