Diet Prada: Profil na Instagramu od kog svi modni dizajneri strepe

Dior, Balenciaga i Gucci samo su neka od moćnih imena modne industrije optuženih za čist plagijat. I dok ovde nije riječ o zvaničnim, službenim optužbama s potencijalno pogubnim posljedicama, ne može se poreći da je tim anonimnih ljudi uspio da uzdrma modnu zajednicu, piše Elle.

 

Radi se o fenomenalnom Instagram profilu naziva Diet Prada, koji ima samo jedan cilj – otkriti sva potencijalna kopiranja s kojima su se modne kuće mislile izvući.

 

https://instagram.com/p/BZtg_MqlN87/

 

Profil slijedi vrlo jednostavnu logiku – poredi dvije fotografije s revije ili neke kampanje, a u opisu direktno označi sporne dizajnere. Zanimljivo je primjetiti i da se nikad ne radi o slučajevima u koje se trebate pomno zagledati ne biste li vidjeli sličnost.

 

Čak naprotiv, sličnost je skoro pa uvijek frapantna i više nego očigledna.

 

https://instagram.com/p/BZUpEhBFq_i/

 

U razgovoru za VICE, anonimni je tim otkrio kako svako plagiranje danas ne mora biti svjesno, budući da živimo u vremenu u kojem na dnevnoj bazi procesuiramo hiljadu informacija i fotografija, često ne znajući šta nas je za nešto inspirisalo.

 

https://instagram.com/p/BZUocHoFlLW/

https://instagram.com/p/BZM-epAlCoz/

https://instagram.com/p/BYwQt0gh3ia/

https://instagram.com/p/BWQt2EPFMGf/

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Učenice Srednje škole primjenjenih umjetnosti iz Sarajeva učestvovale u ‘Upcycling Challenge – ECO-friendly fashion designs’ projektu