Ekskluzivno za FBL parfimer MICHEL ALMAIRAC: Miris je umjetnost, nauka i emocija

Release Date
05/11/2019
razgovarala
Besima Svraka
fotografije
Chloé

Michel Almeirac odrastao je u Grasseu, svjetskoj prijestolnici parfema, gdje je bio obučen kao parfimer u vrijeme kada se ovaj zanat još nije smatrao umjetnošću. Danas iza sebe ima više od 200 kreiranih parfema, a posebno mu dugujemo zahvalnost za seriju Chloé mirisa. Ove godine predstavio je još jedan – Chloé L’Eau, magični cvjetni miris za žene. U ekskluzivnom intervjuu za naš magazin, pročitajte male mirisne tajne, ovog velikog svjetskog parfimera.

 

Jedan ste od najboljih i najpoznatijih parfimera današnjice, kreirali ste više od 200 parfema, kako je zapravo počela Vaša parfemska priča?

– Rođen sam u Grassu, tako da sam uvijek bio okružen mirisima. Imao sam 15 godina kad sam, posjećujući Roure atelje svojih roditelja, shvatio da želim otkriti skriveni i čarobni univerzum pafimerije.

Šta je za Vas miris?

– Miris je umjetnost, nauka i emocija – suptilan spoj ove tri riječi.

Kojih pet stvari moramo znati o novom Chloé L’Eau mirisu?

– To je najdelikatnija verzija kolekcije, Chloé L’Eau je savršen balans sa ružom i rosnom magnolijom, njegova boca nosi blistavu koralno-ružičastu nijansu koja prenosti samu Chloé profinjenost, ovaj miris ima intenzivan botanički aspekt zahvaljujući hrastovoj mahovini i to je parfem koji ćete nositi u svakodnevnom životu, poput druge kože.

Koja se tajna krije iza ove nove mirisne kreacije? 

– Moja cjelokupna priča sa Chloé bila je inspiracija za ovu novu kreaciju. Sirovi materijali su, također, izvor istoimene. Novi prirodni, sirovi materijali dozvoljavaju mi da obnovim kreaciju i time dodam ono što je nedostajalo kako bi kompozicija doživjela željeni rezultat.

 

Michel5

 

Svi kreativni projekti imaju određene izazove. Koji je bio najveći izazov pri izradi Chloé L’Eau mirisa?

– Željeli smo stvoriti novu vezu sa potrošačima što je značilo da miris mora biti jedinstven spoj jednostavne priče upletene među note mirisa.

Kako izgleda kreativni proces nastanka mirisa? Imate li određeni stil ili pristup pri kreiranju mirisa?

– Novi prirodni, sirovi materijali dozvoljavaju mi da obnovim kreaciju i time dodam ono što je nedostajalo kako bi kompozicija doživjela željeni rezultat. Također, inspirisan sam mojim iskustvom u parfimerstvu. Jednaka dostupnost sastojaka svima govore koliko je bitno imati jaku, inovativnu ideju koja je ujedno unikatna i bezvremenska. Parfem treba predstavljati suštinu Brenda i priču koja je oličenje istog. To znači korištenje pravog broja sastojaka tako da stvore savršenu kompoziciju koja otkriva novu olfaktivnu formu.

Kojih je Vaših pet najdražih mirisa na svijetu?

– Moji omiljeni mirisi su eklektični, ali me svi inspirišu za moju ulogu parfimera. Prvo, tu je komforan miris kuhanja. Zatim, miris kože starih automobile. Rođen u Grassu, emanacije ružinih polja u gradu su čista ekstaza. Također, volim parfem moje žene, ali sačuvat ću tajnu koji je miris u pitanju. Napokon, francuska rivijera okružena je mirisom mora kojim sam ja opčinjen od rođenja.

 

Michel

Kada biste mogli stvoriti miris za historijsku ličnost, ko bi to bio/bila? 

– Kada bih mogao stvoriti parfem za slavnu žensku ličnost, danas bih odabrao nosporivu umjetnicu poput Camille Claudel. Njena glavna djela, kao i njen život, muče, ali otkrivaju ljepotu koja se rijetko danas pronalazi.

Industrija se kreće vrlo brzo na svim frontovima. Na kojim projektima trenutno radite i gdje želite vidjeti svoj biznis u budućnosti?

– Zbog tajne parfemske industrije, svi naši projekti su povjerljivi. Za budućnost nema pravila, jer svaki projekt može značiti dobar biznis!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogled u najjeziviju američku industriju vrijednu pet milijardi dolara