Haljina o kojoj još uvijek svi pričaju

Datum objave
17/08/2017

Pripremajući se za početak Srajevo Film Festivala razgovarali smo sa bh. modnim dizajnerima i dizajnericama o njihovim kreacijama i osobama koje će ih nositi na festivalskom crvenom tepihu. Svi su bili jako susretljivi i prije nego je Festival počeo znali smo ko će šta nositi, međutim, kad smo kontaktirali dizajnera Milana Senića on nam nije mogao dati informaciju o njegovoj kreaciji za otvaranje Festivala. Izvinuo se i rekao da je to želja klijenta, a i da je riječ o nečemu posebnom. Nismo bili sretni, jer nismo uradili naš posao, ali poštovali smo odluku.

I, onda se na crvenom tepihu pojavila izvršna producentica i program managerica SARTR-a, Sabina Šabić sa kćerkicom u haljinama sašivenim od palestinskih zastava.

– Sad znate zašto nisam otkrio detalje prije Festivala. Sabina mi se obratila u vezi odjevanja za crveni tepih. Došla je na ideju da svojim izlaskom na crevni tepih pošalje poruku miru. I poslali smo je, rekao nam je Milan.

Model haljine dizajniran 2009. godine, a kada je Sabina došla na ideju shvatio je da je upravo ta haljina rješenje za ovu priču.

– Rad i iskustvo na filmu Sara i njezina majka omnibusa Mostovi Sarajeva, u režiji fantastične Terese Villaverde, za nas bilo je neobična i prelijepa životna slučajnost. Izlazak na crveni tepih 20. jubilarnog izdanja SFF-a predstavlja dio promocije ove divne ideje /Mostovi Sarajeva / koju su producirali Obala art centar i Ukbar films iz Portugala, te promociju festivala vrlo bitnog za život kulture i umjetnosti BiH. Ideja za haljinu nastala je iz ljudske potrebe naglašavanja i isticanja nepravde kojoj svakodnevno svjedočimo kroz prizmu nehumanih dešavanja u Palestini, a smatram da se ista tiču svih nas. Naša poruka nije imala političke ili bilo kakve druge konotacije osim poruke i želje za mirom. Ideju sam objasnila svom prijatelju, fenomenalnom dizajneru Milanu Seniću sa kojim surađujem godinama. Milan je podržao ideju i predložio najbolje dizajnersko rješenje. Kao i svaki put, dokazao je svoje dizajnerske vještine i umijeće, rekla je za naš portal Sabina Šabić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
10 najčitanijih tekstova u 10 godina postojanja FBL magazina