Haljina o kojoj još uvijek svi pričaju

Release Date
17/08/2017

Pripremajući se za početak Srajevo Film Festivala razgovarali smo sa bh. modnim dizajnerima i dizajnericama o njihovim kreacijama i osobama koje će ih nositi na festivalskom crvenom tepihu. Svi su bili jako susretljivi i prije nego je Festival počeo znali smo ko će šta nositi, međutim, kad smo kontaktirali dizajnera Milana Senića on nam nije mogao dati informaciju o njegovoj kreaciji za otvaranje Festivala. Izvinuo se i rekao da je to želja klijenta, a i da je riječ o nečemu posebnom. Nismo bili sretni, jer nismo uradili naš posao, ali poštovali smo odluku.

I, onda se na crvenom tepihu pojavila izvršna producentica i program managerica SARTR-a, Sabina Šabić sa kćerkicom u haljinama sašivenim od palestinskih zastava.

– Sad znate zašto nisam otkrio detalje prije Festivala. Sabina mi se obratila u vezi odjevanja za crveni tepih. Došla je na ideju da svojim izlaskom na crevni tepih pošalje poruku miru. I poslali smo je, rekao nam je Milan.

Model haljine dizajniran 2009. godine, a kada je Sabina došla na ideju shvatio je da je upravo ta haljina rješenje za ovu priču.

– Rad i iskustvo na filmu Sara i njezina majka omnibusa Mostovi Sarajeva, u režiji fantastične Terese Villaverde, za nas bilo je neobična i prelijepa životna slučajnost. Izlazak na crveni tepih 20. jubilarnog izdanja SFF-a predstavlja dio promocije ove divne ideje /Mostovi Sarajeva / koju su producirali Obala art centar i Ukbar films iz Portugala, te promociju festivala vrlo bitnog za život kulture i umjetnosti BiH. Ideja za haljinu nastala je iz ljudske potrebe naglašavanja i isticanja nepravde kojoj svakodnevno svjedočimo kroz prizmu nehumanih dešavanja u Palestini, a smatram da se ista tiču svih nas. Naša poruka nije imala političke ili bilo kakve druge konotacije osim poruke i želje za mirom. Ideju sam objasnila svom prijatelju, fenomenalnom dizajneru Milanu Seniću sa kojim surađujem godinama. Milan je podržao ideju i predložio najbolje dizajnersko rješenje. Kao i svaki put, dokazao je svoje dizajnerske vještine i umijeće, rekla je za naš portal Sabina Šabić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na 69. Berlinaleu prikazan film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA naše scenaristice Elme Tataragić