Povorka ponosa je za sve nas!

Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica od organizovanja prve povorke ponosa u svijetu, 28. juna 1969. godine u New Yorku, LGBTIQ osobe pružile su otpor svakodnevnoj represiji. Izašle su na ulicu i suprotstavile se nasilju i omalovažavanju, zahtijevajući poštivanje svojih ljudskih prava. U proteklih pedeset godina, ovaj protest se pretvorio u globalni pokret za zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba, pokret koji već više od deceniju i po postoji i u Bosni i Hercegovini. Od ove godine, dio tog pokreta je i Bh. povorka ponosa.

 

Upravo na ovaj datum, 28. juna u Sarajevu na press konferenciji je predstavljena video kampanja podrške u kojoj učestvuje više od 25 javnih ličnosti iz estradnog, pozorišnog, filmskog, književnog, akademskog i medijskog života koje imaju i osjećaju društvenu odgovornost da beskompromisno podrže i šetaju na prvoj Bh. povorci ponosa.

 

 
Kampanja se sastoji iz pojedinačnih poruka podrške, te grupnih poruka kroz koje vas pozivaju da i vi podržite povorku i šetate sa nama.

 

– Ponavljamo i ponavljat ćemo da nam je podrška potrebna i jako važna. Iza nas je više od dva mjeseca otkako je najavljeno održavanje prve Bosanskohercegovačke povorka ponosa. Ovaj period učinio je vidljivim ono o čemu LGBTIQ aktivisti/kinje govore i na šta skreću pažnju više od deceniju. Mi, lezbejke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe u Bosni i Hercegovini, se svakodnevno suočavamo sa nasiljem, pozivanjem na izolaciju i protjerivanje, zastrašivanjem i oduzimanjem slobode u javnom i privatnom prostoru, poručuju organizatori.

 

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa više od godinu dana priprema povorku i radi na tome da se ona održi na najbolji i najsigurniji način. Cilj povorke ponosa jeste bolji i slobodniji život LGBTIQ osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini. Da bi život LGBTIQ osoba bio siguran i dostojanstven potrebno je da se cjelokupno društvo uključi u borbu protiv nasilja i diskriminacije, te protiv ograničavanja i oduzimanja slobode. Povorka ponosa može, i uz pomoć podrške šire zajednice hoće napraviti promjenu.

 

Ovim putem pozivamo sve ostale osobe iz javnog i političkog života, kao i sve građane/ke da se pridruže kampanji tako što će u narednom periodu snimiti video podrške i poslati ga na info@povorkaponosa.ba.

 

Kampanju ćete moći pratiti na web stranici povorkaponosa.ba, te na društvenim stranicama Bh. povorke ponosa: Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
23. SFF: Najbolji film je STRAŠNA MAJKA gruzijske rediteljice Ane Urushadze