Jasmila Žbanić članica međunarodnog žirija 71. Berlinalea

Datum objave
01/02/2021
tekst
Ervin Karamustafić
fotografija
Andreas Teich / Berlinale 2006.

Sa 71. izdanjem Internacionalni filmski festival Berlinale ulazi u novu teritoriju. Naime, ove godine će se odvijati u dvije etape. Prvi dio, online izdanje, održat će se od 1. do 5. marta, a drugi od 9. do 20. juna kad će biti upriličena ljetna manifestacija s brojnim filmskim projekcijama za javnu publiku – u kinima, ali i na otvorenom. Međunarodni žiri odlučivat će o nagradama iz Takmičarskog programa, Berlinale Shorts, Encounters i Generation programa, a dodjela nagrada će se održati pred publikom na Ljetnom specijalu u mjesecu junu.

Redatelji šest filmova nagrađenih Zlatnim medvjedom odlučivat će o nagradama u konkurenciji na 71. Berlinaleu. Bh. rediteljica Jasmila Žbanić jedna je od ukupno šest članova međunarodnog žirija 71. izdanja Berlinalea. Ostatak žirija čine:  Ildikó Enyedi (Mađarska), Adina Pintilie (Rumunija), Nadav Lapid (Izrael), Gianfranco Rosi (Italija) i Mohammad Rasoulof (Iran).

Adina Pintilie © Dirk Michael Deckbar / Berlinale 2018, Nadav Lapid © Alexander Janetzko / Berlinale 2019, Mohammad Rasoulof © Cosmopol Film, Jasmila Zbanic © Andreas Teich / Berlinale 2006, Gianfranco Rosi © Ali Ghandtschi / Berlinale 2016, Ildiko Enyedi © Ali Ghandtschi / Berlinale 2017.

Sretan sam i čast mi je što je šest filmaša i filmašica kojima se jako divim s oduševljenjem prihvatilo naš poziv da učestvuju u ovom jedinstvenom izdanju. Oni ne samo da predstavljaju različite načine snimanja beskompromisnih filmova i stvaranja odvažnih priča, već predstavljaju i dio historije Berlinalea. U ovom trenutku, značajno je i veliki znak nade da će dobitnici Zlatnih medvjeda u Berlinu gledati filmove u kinima i pronaći način da pruže podršku svojim kolegama i kolegicana, kaže umjetnički direktor Carlo Chatrian.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
MOUTH BREATHERS by Mario Ilić & Kouichiro Yanga