Jasmila Žbanić članica međunarodnog žirija 71. Berlinalea

Release Date
01/02/2021
tekst
Ervin Karamustafić
fotografija
Andreas Teich / Berlinale 2006.

Sa 71. izdanjem Internacionalni filmski festival Berlinale ulazi u novu teritoriju. Naime, ove godine će se odvijati u dvije etape. Prvi dio, online izdanje, održat će se od 1. do 5. marta, a drugi od 9. do 20. juna kad će biti upriličena ljetna manifestacija s brojnim filmskim projekcijama za javnu publiku – u kinima, ali i na otvorenom. Međunarodni žiri odlučivat će o nagradama iz Takmičarskog programa, Berlinale Shorts, Encounters i Generation programa, a dodjela nagrada će se održati pred publikom na Ljetnom specijalu u mjesecu junu.

Redatelji šest filmova nagrađenih Zlatnim medvjedom odlučivat će o nagradama u konkurenciji na 71. Berlinaleu. Bh. rediteljica Jasmila Žbanić jedna je od ukupno šest članova međunarodnog žirija 71. izdanja Berlinalea. Ostatak žirija čine:  Ildikó Enyedi (Mađarska), Adina Pintilie (Rumunija), Nadav Lapid (Izrael), Gianfranco Rosi (Italija) i Mohammad Rasoulof (Iran).

Adina Pintilie © Dirk Michael Deckbar / Berlinale 2018, Nadav Lapid © Alexander Janetzko / Berlinale 2019, Mohammad Rasoulof © Cosmopol Film, Jasmila Zbanic © Andreas Teich / Berlinale 2006, Gianfranco Rosi © Ali Ghandtschi / Berlinale 2016, Ildiko Enyedi © Ali Ghandtschi / Berlinale 2017.

Sretan sam i čast mi je što je šest filmaša i filmašica kojima se jako divim s oduševljenjem prihvatilo naš poziv da učestvuju u ovom jedinstvenom izdanju. Oni ne samo da predstavljaju različite načine snimanja beskompromisnih filmova i stvaranja odvažnih priča, već predstavljaju i dio historije Berlinalea. U ovom trenutku, značajno je i veliki znak nade da će dobitnici Zlatnih medvjeda u Berlinu gledati filmove u kinima i pronaći način da pruže podršku svojim kolegama i kolegicana, kaže umjetnički direktor Carlo Chatrian.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Šareni kišobrani opet “lebde” iznad portugalskih ulica