Mala knjiga velikih ženskih priča: Uskoro knjiga #ŽeneBiH za djecu

Release Date
21/11/2023
fotografije
SOC

Nakon dvije godine strastvenog rada uspješno je dovršen projekt knjige #ŽeneBiH za djecu! Sarajevski Otvoreni Centar i Žene BiH sjedinile su svoje snage kako bi stvorile nevjerojatno i ekskluzivno izdanje priča za djecu, inspiriranih životnim pričama značajnih bosanskohercegovačkih žena, preuzetih iz originalne knjige #ŽeneBiH. Ilustracije za knjigu je radila umjetnice Nataša Konjević, dok je Lamija Begagić urednica projekta. U knjizi, koja broji 15 priča, učestvovalo je 15 bh. spisateljica. Svi detalji o knjizi bit će objavljeni uskoro.

#ŽeneBiH knjiga predstavlja umjetničku, aktivističku i istraživačku inicijativu koja obuhvata živopisne biografije više od 50 bh. žena koje su razbile okove stereotipa, zalagale se za prava žena i njihovu emancipaciju. Svaka od ovih izuzetnih žena je predstavljena kroz oči talentiranih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz Bosne i Hercegovine. Knjiga donosi priče o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, redateljicama, naučnicama, muzičarkama, liječnicama, aktivisticama, profesoricama i drugim nevjerojatnim ženama iz BiH.

Inicijativu su pokrenule autorice knjige Masha Durkalić, Hatidža Gušić i Amila Hrustić Batovanja s ciljem pridonosa vidljivosti žena u Bosni i Hercegovini, potičući pri tome na slične edukativne projekte.

Ova ideja okupila je veliku zajednicu. Knjiga #ŽeneBiH je s uspjehom izašla iz štampe sredinom januara 2019. godine, a sada će najmlađi imati priliku čitati o moćnim ženama BiH kroz posebno izdanje namijenjeno njima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.