Svjetlow lampe: Stara tehnologija transformirana u svjetlosnu inspiraciju

Release Date
21/11/2023
fotografije
Nedžad Spahalić

U svijetu umjetnosti i dizajna, neki pronalaze inspiraciju u neočekivanim mjestima. Nedžad Spahalić, mladi fotograf i grafički dizajner iz Sarajeva, otkrio je svoju strast za stvaranjem neobičnih lampi iz neupotrebljivih kamera. On je osnivač brenda Svjetlow, čije lampe nisu samo rasvjeta, već i umjetničko djelo koje priča priču o evoluciji svjetla.

Nedžad Spahalić

Nedžad je započeo svoje putovanje s tek nekoliko lampi, iskoristivši kamere koje su bile zaboravljene i neupotrebljive. No, to je bio samo početak. Brzo je otkrio svoju strast za rastavljanjem aparata i stvaranjem jedinstvenih komada koji nisu samo funkcionalni, već i nositelji karakterističnog stila.

Brend Svjetlow nije samo o lampama, već i o pričama koje one nose sa sobom, kaže Nedžad. Naziv Svjetlow nije slučajan – nastao je kombinacijom riječi svjetlo i engleskog izraza low-light (prigušeno svjetlo). Kamere su evoluirane u lampe, čvrsto povezane s idejom da je fotografija u suštini svjetlost. Mladi Sarajlija nije samo stvorio brend; stvorio je priču koja osvjetljava naš svakodnevni život na jedinstven i umjetnički način.

 

Lampe Svjetlow nisu samo obične rasvjetne tijela; one su umjetnički izraz. Svaka lampa ima svoju priču, svoj karakter, što je rezultat pažljivog rukovanja Nedžada kao fotografa i umjetnika. Neki od komada čak uključuju i stare sate iz kamere, dodajući im dodatnu simboliku.

Raspon oblika lampe je širok – od stolnih i podnih do zidnih i visećih. Svjetlow lampe prilagodljive su prostoru i dodaju mu onaj poseban dodir. Nedžad ističe da je ljepota ovih lampi u tome što svaka od njih ima jedinstveni pogled i potiče različite misli kod promatrača.

Nedžad Spahalić nije samo kreativac već i ekološki svjesni umjetnik. Njegova motivacija za transformaciju starih kamera u prekrasne lampe leži u želji da smanji ekološki otisak. Umjesto da završe na smetljištu, stare kamere dobivaju novo životno svjetlo, stvarajući nešto novo i jedinstveno.

Umjetnost je više od stvaranja; to je o stvaranju s pažnjom prema okolini, kaže Nedžad i poziva čitatelje i čitateljice FBL magazina da se obrate putem Instagrama ako posjeduju stare aparate koji im ne služe svrsi, jer bi ih rado otkupio i dao im novu svjetlost u obliku Svjetlow lampe.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.