Objavljen gotovo nepoznati roman Charlieja Chaplina

Engleski glumac Charlie Chaplin poznat je kao slavni komičar, zvijezda nijemog filma, reditelj, scenarist i muzičar, međutim, malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo štampano izdanje predstavljeno u Britanskom filmskom institutu u Londonu, piše britanski The Telegraph.

 

Riječ je o gotovo nepoznatom jedinom Chaplinovom romanu Footlights, napisanom 1948., a prema kojem je kasnije snimljen njegov film Svjetla pozornice (1952.) u kojemu klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubojstva.

 

Roman je objavljen u izdanju italijanskog instituta za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

 

U romanu je vidljiv Chaplinov živahan, specifičan stil pisanja koji se, “u odsustvu uredničkih intervencija, slobodno kreće od otvoreno kolokvijalnog do trenutaka bogatih slikovitim i dikensovskim opisima”. Radnja je smještena u London i muzičke dvorane njegovih ranih profesionalnih godina, čarobno razdoblje u kojemu se oslobodio neimaštine svojeg djetinjstva, u kojima su mu se postupno razotkrili njegovi jedinstveni zabavljački talenti.

 

 

Njegovo pripovijedanje istodobno otkriva bolnu neizvjesnost neobrazovanog, nekultiviranog dječaka gurnutog u svijet uspjeha, a klaunovi izrazi očaja zbog gubitka poštovanja i divljenja javnosti vjerojatno su odraz Chaplinovih vlastitih osjećaja kako mu je jenjala popularnost, rekli su iz institut.

 

 

Knjiga je opremljena ranije neobjavljenim dokumentima i fotografijama iz Chaplinovih arhiva, slikama kazališnog svijeta njegove mladosti, kao i prizorima iz autorove privatne zbirke.

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Queens of the Stone Age predstavili drugi singl s iščekivanog novog albuma IN TIMES NEW ROMAN…