MUŠKARAC, OTAC, KRALJ – stranica koja ruši stereotipe i ismijava patrijarhalni normativ

Nedavno nam je pažnju privukla satirična Facebook stranica Muškarac, otac, kralj, koja ukazuje na apsurdnost i sve manjkavosti, (ali i nasilja) patrijarhata tako što one izjave koje se najčešće upućuju ženama, stavlja u ženski glas i upućuje muškarcima čime potpuno humorizuje vrijednost tih izjava. Ističući seksizam koji je svakodnevan, rodne stereotipe, stereotipe općenito, rodno zasnovano nasilje i pristrasnosti koje žene svakodnevno doživljavaju stranica obrće paradigmu muško ženskih odnosa i ismijava patrijarhalni normativ. Da je ovako nešto bilo potrebno kontekstu našeg okruženja potrebno govori činjenica da je stranica u roku od 5 dana od objavljivanja dobila više od 1600 pratitelja/ica. Sada već pred kraj prvog mjeseca od osnivanja ima više od 5,500 pratitelja/ica.

 

mok 3

 

– Kao inspiracija nam je poslužila popularna stranica Men who has it all čiji smo koncept, tako reći udomaćili i ispekli sa našim jezikom i kontekstom u kojem žene žive na Balkanu. Feminističke satire ima malo ili nikako. Rastrgane niti sestrinstva na našim prostorima želimo zakrpiti humorom i zaintrigirati one koji možda ne razumiju kontekst da saznaju više. U inbox kako na FB ili Instagramu svakodnevno dobijamo poruke podrške, oduševljenja a dobijamo i dosta primjera seksističkih izjava koje nam šalju kao inspiraciju za buduće postove. Sve će to doći na red, kaže nam ekipa MOK-a.

 

mok 2

 

Komentare ne brišu sve dok ne guše ženski glas, jer smatraju da takvog prostora ima i previše i da na ovoj stranici mora biti imperativ da muškarac ne smije oduzimati glas ženama.

 

– Stranica osigurava siguran prostor za žene. Neprihvatljive komentare ovog tipa brišemo, a korisničke račune blokiramo. Svoje frustracije i verbalno nasilje nad ženama mogu da vrše na hiljadu drugih stranica, ovaj prostor je naš. Zauzimamo ga. Čuvamo ga. Branimo ga. Sestrinski, feministički pozdrav od ekipe MOKa koja za sada ostaje anonimna ali koji definitivno vrijedno radi po feminističkim principima solidarnosti i horizontalne raspodjele moći, ističu.

 

Preporučujemo da upratite MOK na Facebooku ili Instagramu, navest će vas da još jednom razmislite o svakodnevnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju, ali ćete se i dobro zabaviti.

 

mok 4 mok 1

 

 

 

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.