Predstavljamo 6 modnih imena Generacije Z koji odjeću stvaraju isključivo od recikliranih materijala

Release Date
14/12/2022

Modna industrija je identificirana kao veliki zagađivač okoliša zbog načina proizvodnje, odlaganja dotrajalih proizvoda ili raspolaganja neprodanim proizvodima. Velika većina naše odjeće nosi se samo nekoliko puta prije nego što se baci. To rezultira hiljadama i hiljadama tona tekstilnog otpada koje odlazi na odlagalište. Konzumerizam i masovna proizvodnja neupitno su ostavili svoj trag na zemlji, nažalost s negativnim predznakom. Zahvaljujući kreativnosti mladih talentiranih eco entuzijasta, sve više se priča o ekološkoj proizvodnji odjeće.

Prošle godine u Bosni i Hercegovini nastao je Impakt, modna incijativi kojoj je važna održiva moda. Predstavljamo vam šest mladih modnih dizajnera/ica koji svoje kolekcije stvaraju od recikliranih materijala. Ovo je samo njihov početak.

 

Amina Džindo (22)

Studentica slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u slobodno vrijeme se bavim dizajnom. Umjetnost i moda su njena prva ljubav, još od malih nogu. Danas ima brend @hypebox.official, koji je u začetku, a posebno voli dizajnirati modne dodatke za svaki dan.

Minimalistički i futuristički dizajn su mi glavna inspiracija za dizajniranje odjeće, te izgradnje svog ličnog stila. Sretna sam što sam bila dio Impakta, te na Impakt reviji uspjela prikazati da reciklirati odjeću na što više cool i bolji način može svako čak i bez šivaće mašine, kaže Amina.

dizajn _ Amina Džindo
dizajn _ Amina Džindo

 

 

Ana Dutina (23)

Diplomirala produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i u sklopu Impakt revije je predstavila svoj prvi samostalni modni projekt.

– Cilj je bio upotrijebiti kvalitetan stari materijal koji zbog svojeg karaktera rijetko pronalazi novu namjenu te kroz igru boja i oblika dizajnirati nosive dekorativne komade. KRA VA TA je kolekcija od četiri korseta kreirana od dekonstruisanih starih kravata koje zbog raznobojnih i zastarjelih dezena ne dobijaju mogućnost ponovne upotrebe. Kroz proces kolažiranja spajaju se različiti stilovi i boje, a struktura korseta aludira na prepoznatljive oblike jedne kravate. Zbog teme projekta, ostatak kombinacije upotpunjuju pantalone moje bake iz osamdesetih godina, kaže Ana.

dizajn_Ana Dutina
dizajn_Ana Dutina

 

 

Emina Veladžić (22)

 

Studentica slikarstva na akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Interesuje je dizajn i umjetnost uopšteno, kao i intersekciju između istih.

Na prvoj reviji sam predstavila kolekciju ‘The myth of Originality’, čija je svrha ukazivanje na problematiku iluzije o stvaranju umjetnika, dizajnera. Unutar kolekcije su vidne minorne reference na omiljene kolekcije, historijakog značaja. Svaki od komada je dobiven upcycling metodom vintage odjeće. Dok korzet, kao central piece, preispituje granicu između skulpture, umjetnosti i dizajna, ističe Emina.

dizajn_Emina Veladžić
dizajn_Emina Veladžić

 

Samir Mrković (22)

Student Produkt dizajna. Kaže da je njegov izraz kroz dizajn atipičan, nekonvencionalan, ponekad neshvatljiv, ali nosi svježinu i estetiku Generacije Z, kojoj priparadam.

– Kao dizajneru, nije mi dovoljno učiniti da stvari izgledaju samo lijepo i privlačno. Znati kako da ove kreacije ne budu samo privlačne i da postanu značajne za krajnjeg korisnika također je aspekt koji nastojim ostvariti. Trudim se da to ostvarim kroz koncept i proces izrade kreacija. Upravo je to nešto što povezuje ova dva izdvojena dizajna; koncept, koji se osvrće na seksualnu slobodu, ženstvenost i na izraz vlastite ličnosti; Proces koji odlikuje dizajniranje u okviru eko dizajna, to može biti upcycling, pa i kreiranje novog materijala – biorazgradiva plastika, od koje nastaje kupaći kostim sa fotografije, kaže Samir.

dizajn_Samir Mrković
dizajn_Samir Mrković

 

 

Kristina Tambur (22)

Studira Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i bavi se modnim dizajnom. Jedna je od organizatora IMPAKT modnih događaja.

Moje kreacije su moj umjetnički izražaj kroz koji se uvijek trudim utkati održivost, te koristim odbačene materijale i tehnike koje mi pomažu u tome. Modni dizajn je prostor u kojem osjećam potpunu slobodu, zbog toga se time i bavim. Cilj mi je kroz svoje kolekcije poslati poruku o održivosti, slobodi i hrabrosti, kao i inspirisati druge na otvorenost i savjesnost, ističe Kristina.

dizajn_Kristina Tambur / fotografija_Asja Mustajbašić)
dizajn_Kristina Tambur / fotografija_Asja Mustajbašić)

 

Dani Zivko (23)

Mladi sarajevski dizajner koji krije identitet i na svojim revijama se uvijek pojavljuje sa maskom na licu. Dani je osnovao 3612_cult koji je, kako kaže, začet kao prokecija njega i njegog svjetonazora kroz haute couture. 3612_cult nije brand i nema komercijalne svrhe. U sklopu Impakt revije predstavio je svoju kolekciju nazvanu гр333аф.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Plusminus kolekcija MIRROR GAMES inspirirana ženama koje nikada ne odustaju