Predstavljen novi izgled Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI

Release Date
19/09/2022
fotografije
3D prezentacija budućeg Muzeja Ars Aevi by Studio Renzo Piano

U Domu oružanih snaga BiH, u prisustvu bh. i talijanskih vlasti, održan je događaj kojim je obilježeno pokretanje realizacije Projekta Muzej ARS AEVI.

Ars Aevi (djelimično, anagram riječi Sarajevo, na latinskom umjetnost epohe), jedinstveni je projekt osnivanja muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, razvijen kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje eminentnih međunarodnih umjetnika, kustosā i muzejā savremene umjetnosti. Kolekcija ARS AEVI, nastala je tokom rata, 1992. godine. Grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala je umjetnike i umjetnice iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbol podrške Sarajevu tokom opsade.

Kolekcija danas obuhvata oko 150 umjetničkih djela koje su donirali neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika, među kojima, Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović i Jannis Kounellis.

Idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio je talijanski arhitekt, Renzo Piano, koji je također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

Tokom godina, Ambasada Italije je imala ulogu poticaja i podrške svim involviranim domaćim vlastima, gradeći svijest o vrijednosti projekta, ne samo sa stanovišta umjetnosti i kulture, nego i u smislu alata za pomirenje i međuetnički dijalog, podržana u tom zadatku, od strane UNESCO-a. Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je dugogodišnji partner Projekta ARS AEVI i ponudila je finansijsku podršku za završni i izvedbeni projekt muzeja, zasnovan na idejnom projektu Renza Piana, u uskom partnerstvu s domaćim vlastima i Renzo Piano Building Workshopom. U novembru 2021., Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i nedugo nakon toga, izdata je građevinska dozvola za Kvadrant C – Marijin Dvor.

Od tada, Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) radi bez prestanka na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja. Posljednjih dana, AICS je okončao proceduru javnog natječaja i odabrani studio, u nastupajućim danima, moći će započeti svoj rad.

Istovremeno, poduzeti su koraci s relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ureda UNESCO-a u BiH, na osnivanju jednog multi-donatorskog fonda koji će prikupljati doprinose, javne i privatne, što će izgradnju Muzeja Ars Aevi učiniti mogućom.

Događaj, koga je moderirala direktorica Muzeja ARS AEVI, Senka Ibrišimbegović, uz prigodne uvodne riječi, otvorili su ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović. Prisutnima su se obratili i Siniša Šešum, šef Ureda Unesco-a u BiH i Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji UE u BiH. Direktorica Regionalnog ureda AICS-a u Tirani, Stefania Vizzaccaro, i predstavnica Renzo Piano Building Workshop-a, Emanuela Baglietto, pridružile su se online, dok su osnivač Projekta ARS AEVI, Enver Hadžiomerspahić i predstavnici arhitektonskog studija NON-STOP pružili veći uvid u projekat.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, naglasio je da:

Italija vjeruje u ovaj projekt od njegovog samog početka i s ponosom predstavlja Gradu Sarajevu rezultate tog izuzetnog  partnerstva dviju zemalja. ARS AEVI se zalaže za univerzalne vrijednosti mira i humanosti. Živući je podsjetnik na moć umjetnosti kao mosta između narodā i kulturā. Želio bih se zahvaliti svim partnerima inicijative – AICS-u, Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo, Općini Novo Sarajevo, JU Gradski muzeji Sarajevo, Renzo Piano Building Workshop-u i UNESCO-u – na njihovom opredjeljenju i njihovom izuzetnom doprinosu za ovaj projekat i jer su učinili ovaj događaj mogućim.

Kultura je prioritetni sektor djelovanja AICS-a u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Postoje dvije osnovne oblasti djelovanja: očuvanje kulturnog naslijeđa i jačanje savremene kreativne industrije. Radi se o regionalnoj strategiji i italijanska državna organizacija koju predstavljam podstiče promociju kulturnih projekata od velikog društvenog značaja, poput ovog, koji će doprinijeti održivom razvoju i ubrzanju procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, rekla je Stefania Vizzaccaro, Predstavnica Italijanske Agencije za razvojnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, je konstatovao da Sarajevo zaslužuje muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, sa kojim će biti zaokružena gradska muzejska četvrt sa kulturnim i naučnim sadržajima, ali i vanjskim sadržajima za porodice.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović izjavio je da je Općina Novo Sarajevo odmah podržala realizaciju ovog značajnog  projekta, te je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze i izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja.

Današnji događaj je veliki korak ka konačnoj izgradnji Muzeja Ars Aevi u Sarajevu, i ostvarenju sna Envera Hadžiomerspahića. Za UNESCO Ars Aevi predstavlja konkretan primjer koji dokazuje važnost kulture kao neizbježnog faktora u jačanju socijalne kohezije, promociji kulturne raznolikosti, dijaloga i socio-ekonomskog razvoja u cjelini. Izražavamo veliku zahvalnost Republici Italiji na neizmjernoj pomoći koju pruža u promociji ï jačanju Ars Aevi-a od davne 1999. godine. UNESCO je od prvoga dana sa vama i nastavićemo ovu uspješnu saradnju do konačnoga završetka ovog izuzetnog projekta, izjavio je Siniša Šešum, šef ureda Unesco-a u BiH.

Aurelie Valtat, šefica Odjeljenja za evropske integracije, politiku, štampu i informacije Delegacije EU u Sarajevu rekla je: Projekt Muzeja Ars Aevi gleda u budućnost, kreativan je i inovativan i posjeduje potencijal da postane glavna kulturna atrakcija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ne samo da će ponuditi visoku umjetničku vrijednost; nego se od ovog prijekta očekuje da će generisati i ekonomske koristi. EU je opredijeljena za podršku umjetnosti i kulturi u BiH. Pored značajne pomoći koja je već ponuđena za kulturne projekte u BiH, pripremamo i novi projekat koji bi uskoro trebao biti pokrenut i koji će iskoristiti kulturu i sport za generiranje ekonomskog rasta i podršku naporima za pomirenje. Također nam je drago da je BiH nedavno osnovala odjel Creative Europe, koji će stvoriti nove mogućnosti za bosanskohercegovačke umjetnike i kulturne institucije, kako bi imale koristi od jednog od vodećih programa EU vrijednog 2,4 milijarde eura.

Emanuela Baglietto, predstavnica Renzo Piano Workshop Building studija se prisjetila da je 1999. godine postala dio grupe entuzijasta u kojoj je bio i arhitekt svjetskog glasa Renzo Piano, koji je u tom periodu bio i Unescoov ambasador dobre volje i veliki zaljubljenik u Sarajevo. Renzo Piano je donirao preliminarni projekat muzeja Ars Aevi gradu Sarajevu i taj nacrt će predstavljati polaznu tačku u realizaciji konačnog projekta muzeja. Zahvalila je Italijanskoj Agenciji za Razvojnu Saradnju, Ambasadi Italije, kao i kantonalnim, gradskim i općinskim vlastima na značajnom doprinosu u proteklom periodu.

Enver Hadžiomerspahić, inicijator projekta izgradnje Muzeja Ars Aevi je pozdravio prisutne i rekao da su put i historija razvoja projekta Ars Aevi magični. Zahvalio se osnivačima kolekcije Ars Aevi i arhitektu Renzu Pianu na ogromnom doprinosu u ostvarivanju ove vizionarske ideje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.