Premijera predstave OTHELLO 21. jula na Malom Brijunu

Release Date
21/07/2023
fotografije
Matija Kasaić Draškić

Predstava Othello,  jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespearovih tragedija u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Ulysses teatra, u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriieve, premijerno će biti izvedena 21. jula  na Malom Brijunu. Kreativni tim predstave uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju Ermin Bravo, članovi ansambla Sarajevskog ratnog teatra SARTR: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, gostujući glumci Mak Čengić, Alen Konjicija kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

Prema riječima Lenke Udovički, važnost saradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom ogleda se u činjenici da je SARTR nastao i opstao u ratnim uslovima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.

SARTR kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji, poručila je Udovički dodavši kako razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je od iznimne važnosti.

Rediteljica predstave Oksana Dmitriieva naglasila je kako su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega – ljubav.

– U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju, poručila je Dmitriieva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.