SMIRNA KULENOVIĆ: 77 sati unutar 77 Million Paintings

Preostalo je još samo jedno predavanje u sklopu pratećeg programa izložbe 77 Million Paintings britanskog umjetnika Briana Enoa, koja je u protekla dva mjeseca privukla veliki broj posjetilaca i posjetiteljica u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Danas sa početkom u 18.00 sati, Smirna Kulenović će održati svoje predavanje koje tematizira iskustvo trodnevnog boravka unutar instalacije Briana Enoa (77 sati) te pojašnjava najvažnije teme unutar samog djela 77 Million Paintings, kao uvoda u koncept generativne umjetnosti. Fokus je na istraživanju performansa kao digitalno komuniciranog misaonog procesa kojim se ispituju psihološke granice u interakciji između evolutivnog aspekta savremene tehnologije i ljudske percepcije.

smirna kulenovic

Nakon iskustva rada pri Muzeju savremene umjetnosti Chiado i galeriji Zaratan (Lisabon) na odjelu za generativnu audiovizuelnu umjetnost i savremeni performans, kao i umjetničke rezidencije u Atelier Concorde i studiu Grilo (Lisabon), umjetnica i historičarka umjetnosti Smirna Kulenović po povratku u Sarajevo odlučuje podrobno istraživati i po prvi put na našem jeziku pisati o generativnom aspektu savremene audiovizulene umjetnosti. Eksperimentalnu pripremu za publikaciju eseja kao i predavanje koje će se održati danas, koncipirala je kao performans u kojem je 77 sati provela u mirujućem, meditativnom stanju kroz koje je tek moguće doseći potpunu predanost procesualnosti ovog savremenog remek-djela.

Procesualnost, kontinuitet, beskonačnost, ekstremni protok vremena i kreativna konstrukcija minimalističkih pravila kojim se uspostavlja mogućnost postojanja kompleksnog i autonomnog umjetničkog sistema-organizma bit će primarni aspekti analize ne samo djela Brian Enoa, već i cijelog pravca generativne umjetnosti 21. vijeka.

 

smirna kulenovic 2

Predavanje će biti okončano otvorenim razgovorom između umjetnice i publike, u kojem će publika imati priliku postaviti pitanja ili ponuditi uvid u vlastito iskustvo boravka unutar instalacije za vrijeme performansa.

I ovo, kao i ostala predavanja i radionice u sklopu izložbe 77 Million Paintings je besplatno i otvoreno za javnost.

 

foto_Historijski muzej BiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
CLARINS predstavio make-up novitete