SMIRNA KULENOVIĆ: 77 sati unutar 77 Million Paintings

Preostalo je još samo jedno predavanje u sklopu pratećeg programa izložbe 77 Million Paintings britanskog umjetnika Briana Enoa, koja je u protekla dva mjeseca privukla veliki broj posjetilaca i posjetiteljica u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Danas sa početkom u 18.00 sati, Smirna Kulenović će održati svoje predavanje koje tematizira iskustvo trodnevnog boravka unutar instalacije Briana Enoa (77 sati) te pojašnjava najvažnije teme unutar samog djela 77 Million Paintings, kao uvoda u koncept generativne umjetnosti. Fokus je na istraživanju performansa kao digitalno komuniciranog misaonog procesa kojim se ispituju psihološke granice u interakciji između evolutivnog aspekta savremene tehnologije i ljudske percepcije.

smirna kulenovic

Nakon iskustva rada pri Muzeju savremene umjetnosti Chiado i galeriji Zaratan (Lisabon) na odjelu za generativnu audiovizuelnu umjetnost i savremeni performans, kao i umjetničke rezidencije u Atelier Concorde i studiu Grilo (Lisabon), umjetnica i historičarka umjetnosti Smirna Kulenović po povratku u Sarajevo odlučuje podrobno istraživati i po prvi put na našem jeziku pisati o generativnom aspektu savremene audiovizulene umjetnosti. Eksperimentalnu pripremu za publikaciju eseja kao i predavanje koje će se održati danas, koncipirala je kao performans u kojem je 77 sati provela u mirujućem, meditativnom stanju kroz koje je tek moguće doseći potpunu predanost procesualnosti ovog savremenog remek-djela.

Procesualnost, kontinuitet, beskonačnost, ekstremni protok vremena i kreativna konstrukcija minimalističkih pravila kojim se uspostavlja mogućnost postojanja kompleksnog i autonomnog umjetničkog sistema-organizma bit će primarni aspekti analize ne samo djela Brian Enoa, već i cijelog pravca generativne umjetnosti 21. vijeka.

 

smirna kulenovic 2

Predavanje će biti okončano otvorenim razgovorom između umjetnice i publike, u kojem će publika imati priliku postaviti pitanja ili ponuditi uvid u vlastito iskustvo boravka unutar instalacije za vrijeme performansa.

I ovo, kao i ostala predavanja i radionice u sklopu izložbe 77 Million Paintings je besplatno i otvoreno za javnost.

 

foto_Historijski muzej BiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Četvrti humanitarni ULTRA BAZAR 22. oktobra u Delta Planet Banja Luka!