Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu GISELLE 9. juna premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Release Date
08/06/2023
fotografije
Velija Hasanbegović

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak 9. juna sa početkom u 19:30 sati premijerno će biti izveden najpopularniji i najizvođeniji romantični balet Giselle kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot. Balet Giselle će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić. Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu, bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života savršena je prilika za našu publiku da uživa u ljepoti plesa i priče. Iako je praizvedba Giselle bila davno, svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes i time ostaje svevremenski. Postoji saglasnost da je Giselle jedan od najljepših tradicionalnih baleta koji je baletskim umjetnicima skoro generacijski izazov da se u jednoj epohi nađe na repertoaru. To je razlog zašto se ovom naslovu vraćamo poslije jedne decenije. Naša Giselle u koreografskoj vizuri Edine Papo jeste osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju. Naš ansambl svojom kvalitetom i zajedništvom donosi novo gledalačko iskustvo, emotivno i čisto, sa zanimljivim dramskim ulogama, koje će vas uvjeriti zašto se Giselle smatra kraljicom romantičnoga baleta, rekao je Dino Mustafić.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

Veliki obožavatelj baleta, francuski pjesnik, pisac i kritičar Theophile Gautier tragao je, četrdesetih godina devetnaestog vijeka, za libretom koji će poslužiti kao priča za novi balet.

U pjesmi Duhovi, poznatog francuskog romantičara Victora Hugoa, Gautier pronalazi motiv plesača osuđenih da plešu cijelu noć, dok motiv vila – djevojaka koje su umrle prije vjenčanja i svake noći izlaze iz grobova plešući vilinsko kolo u koje hvataju mladiće, prisiljavajući ih da plešu sve do smrti – pronalazi kod njemačkog pjesnika Heinricha Heinea u knjizi Kroz Njemačku. Uz pomoć libretiste Vernoya de Saint-Georgesa, uz muziku Adolphea Adama i koreografiju Jeana Corallija i Julesa Perrota nastaje novi balet Giselle.

U glavnoj ulozi zablistala je, 28. juna 1841. na sceni pariškog Theatre de l’Academie Royale de Musique,  balerina Carlotta Grisi.

Praizvedba je imala veliki uspjeh, a uloga Giselle donijela je Carlotti Grisi međunarodnu slavu.

Balet je postavljen na mnogim svjetskim scenama u koreografiji Corallija i Perrota sve do 1887. godine, kada je slavni francusko-ruski koreograf Marius Petipa postavio svoju verziju Giselle u Sankt Petersburgu.

 

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna 2023. godine sa početkom u 19:30 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Elmi Hašimbegović dodijeljen Orden viteza umjetnosti i književnosti