The Best Place to Eat

Mjesto gdje se susreću fotografija i gastronomija

Datum objave
08/12/2020
fotografije
Haris Čalkić

Instagram profil The.Best.Place.to.Eat nastao je kao nuspojava prvog zatvaranja uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Restorani su zatvoreni, predložena je kućna izolacija i ograničavanje kretanja. Kao način da se skrate dani izolacije, sasvim slučajno je došla ideja o kreiranju ove stranice. Fotograf Haris Čalkić i dizajnerica Edna Karasalihović spojili su svoja interesovanja: fotografiju, dizajn i gastronomiju.

U početku je izazov bio samo da se fotografiše ono što bi se svakako skuhalo i pojelo, a svakom narednom fotografijom u proces se polako uključivala i treća komponenta: dizajn! Hrana je, osim što je morala biti ukusna, morala biti tako pripremljena da se uklopi u dizajnirani set za fotografisanje. Vremenom je korona hobi prerastao u svakodnevnu preokupaciju. Velika većina jela na fotografijama su također autorska, osim u nekoliko izuzetaka kada su fotografije rađene za klijente. Kako je raslo interesovanje pratitelja, na njihovu želju, jednom sedmično se dijeli i recept. Zbog pozitivnih reakcija pratitelja, među kojima su i brojni ugostitelji i kompanije iz prehrambene industrije, ovaj instagram nalog prerasta u studio, specijalizovan za fotografisanje hrane.

Ovom prilikom podijelili su jedan jednostavan, zimski recept za sve čitateljice i čitatelje FBL magazina. Za više informacija i recepata, tu je instagram profil THE.BEST.PLACE.TO.EAT.

 

POŠIRANE KRUŠKE

 

SASTOJCI_tvrde kruške, cimet, muškatni oraščić, anis, limun, 50g šećera i 100g čokolade (mliječna ili za kuhanje)

PRIPREMA_Oguliti kruške i očistiti košpice s donje strane (opcionalno), pa ubaciti u lonac i prekriti vodom. Začiniti sa 2-3 štapića cimeta, kašičicom muškatnog oraščića i 4-5 zvijezda anisa, limunovom koricom i sokom limuna, te dodati šećer. Kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta, ili dok ne omekšaju. Kada su mekane, izvaditi i  ostaviti da stoje uspravno. Ohladiti i preliti istopljenom čokoladom ili ostaviti u frižider za kasniju upotrebu. Mogu se služti i uz sladoled.

Uživajte!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Naslikane iluzije Alexae Meade