The Best Place to Eat

Mjesto gdje se susreću fotografija i gastronomija

Release Date
08/12/2020
fotografije
Haris Čalkić

Instagram profil The.Best.Place.to.Eat nastao je kao nuspojava prvog zatvaranja uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Restorani su zatvoreni, predložena je kućna izolacija i ograničavanje kretanja. Kao način da se skrate dani izolacije, sasvim slučajno je došla ideja o kreiranju ove stranice. Fotograf Haris Čalkić i dizajnerica Edna Karasalihović spojili su svoja interesovanja: fotografiju, dizajn i gastronomiju.

U početku je izazov bio samo da se fotografiše ono što bi se svakako skuhalo i pojelo, a svakom narednom fotografijom u proces se polako uključivala i treća komponenta: dizajn! Hrana je, osim što je morala biti ukusna, morala biti tako pripremljena da se uklopi u dizajnirani set za fotografisanje. Vremenom je korona hobi prerastao u svakodnevnu preokupaciju. Velika većina jela na fotografijama su također autorska, osim u nekoliko izuzetaka kada su fotografije rađene za klijente. Kako je raslo interesovanje pratitelja, na njihovu želju, jednom sedmično se dijeli i recept. Zbog pozitivnih reakcija pratitelja, među kojima su i brojni ugostitelji i kompanije iz prehrambene industrije, ovaj instagram nalog prerasta u studio, specijalizovan za fotografisanje hrane.

Ovom prilikom podijelili su jedan jednostavan, zimski recept za sve čitateljice i čitatelje FBL magazina. Za više informacija i recepata, tu je instagram profil THE.BEST.PLACE.TO.EAT.

 

POŠIRANE KRUŠKE

 

SASTOJCI_tvrde kruške, cimet, muškatni oraščić, anis, limun, 50g šećera i 100g čokolade (mliječna ili za kuhanje)

PRIPREMA_Oguliti kruške i očistiti košpice s donje strane (opcionalno), pa ubaciti u lonac i prekriti vodom. Začiniti sa 2-3 štapića cimeta, kašičicom muškatnog oraščića i 4-5 zvijezda anisa, limunovom koricom i sokom limuna, te dodati šećer. Kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta, ili dok ne omekšaju. Kada su mekane, izvaditi i  ostaviti da stoje uspravno. Ohladiti i preliti istopljenom čokoladom ili ostaviti u frižider za kasniju upotrebu. Mogu se služti i uz sladoled.

Uživajte!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Róisín Murphy objavila dugo očekivani album HIT PARADE