U galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante upriličena izložba ANTUNA CVIJANOVIĆA

Release Date
23/03/2023

Samostalna izložba Identity mladog umjetnika Antuna Cvijanovića upriličena je u galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante u Sarajevu, u sklopu 39. izdanja art festivala Sarajevska Zima. Izložba je otvorena do 28. marta 2023.

Antun Cvijanović

Antun je inspiraciju pronašao u tematici tradicionalnog tetoviranja ‘sicanja’ katolika u Bosni i Hercegovini. Naime, putem medija gline – terakote promišljao je kako tradicionalno transponirati u savremeno. Dolazi do sinteze tradicionalnog materijala koji se koristio još od kamenog doba, podatnog za modeliranje, svedenih, geometrijskih simbola koji se kroz cijelu povijest čovječanstva, do današnjih dana, utiskuju ili oslikavaju na različitim površinama, od keramike, metala, stakla, plastike do ljudske kože, sa različitim namjerama i sa različitim porukama.

Kreirao je nešto što i dalje ostaje u domenu ukrašavanja, ali na drugačiji, suvremeni način, sa porukom koju nosa ova sitna plastika, ovaj skulptoralni nakit, ovi medaljoni – medalje, na kojoj je ukrasni ornament otisak njegove vlastite kože, njegov DNK.

Antun Cvijanović rođen je 1995. godine, u Stuttgartu. Nakon završene Srednje škole Ivan Goran Kovačić, u Kiseljaku, kao dizajner odjeće upisuje produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje i diplomira 2019. godine iz oblasti unikatno oblikovanje. Izlagao je već jednu samostalnu izložbu u Historijskom Muzeju BiH u Sarajevu, 2020. godine. Postao je novi član Udruženja ULUPUBIH-a 2023. Živi i djeluje u Sarajevu kao slobodni produkt, modni dizajner i fotograf.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.