Rewriting Fashion: Da li će pandemija promijeniti modu zauvijek?

Prije pandemije moda je bila jedna od najdinamičnijih i najutjecajnijih svjetskih industrija, suočena s brojnim ekološkim izazovima i jedna od najzagađenijih industrija u svijetu. U kratkim vremenskim razmacima su se pojavljivali novi trendovi, zbog čega su se proizvođači odlučivali za jeftiniju proizvodnju, koja nije ni etički, ni ekološki prihvatljiva.

 

Pojavom novog COVID-19 korona virusa srušena je ekonomija, a zdravstveni sistemi zemalja dovedeni pred kolaps, virus je napunio bolnice i ispraznio javne prostore. Virus nam je pokazao da nam je tijelo slabo, ali i da smo izabrali loše lidere, da se ne možemo pouzdati u zdravstveni sistem, narušio je moderno društvo u mjeri o kojoj još niko nikada nije svjedočio. Prilagođavajući se onome što nam virus diktira kako bismo preživjeli, promijenili smo navike. Četiri stvari su postale jako bitne – zdravlje, porodica, dom i hrana. Smanjena je industrijska proizvodnja, smanjen je promet i privredu općenito, a sve se pozitivno odrazilo na prirodne resurse planete Zemlje. Zemlja je prodisala.

 

Dani u izolaciji su počeli da mijenjaju i naše modne navike, više nam nije potrebna nagomilana odjeća u ormarima, počeli smo nositi više sportsku odjeću, jer je udobnija, pojavili su se brojni kursevi šivenja na internetu, a ako bismo se odlučili za kupovinu, to bismo radili putem online shopova.

 

Možda je pandemija poziv da se probudimo i promijenimo navike, da usporimo i krenemo u novom pravcu, pravcu održivosti.

 

Na pitanje: ‘Da li će pandemija promijeniti modu zauvijek?’ pokušat će nam dati odgovore:

 

Branko Popović, suosnivač FashionClash Festivala / Maastricht

Marko Feher, modni dizajner / Banja Luka

Neira Sinanbašić, modna dizajnerica / Sarajevo – Zagreb

Gasha Miladinović, set dizajnerica, modna stilistica / Sarajevo

Maja Halilović, prva bio-dizajnerica / Sarajevo,

– Šejla Kamerić, umjetnica / Sarajevo

– Irfan Hošić, historičar umjetnosti / Detroit

– Soraja Čehić, set dizajnerica / Pariz

– Zana Karkin, vlasnica shopa Bazerdžan / Sarajevo

 

 

Razgovor će biti upriličen putem ZOOM aplikacije, 15.5.2020. s početkom u 18:00. Ukoliko nam se želite pridružiti prijavite se putem e-maila info@fbl.ba

 

 

 

///

Interdisciplinarna platforma ‘Rewriting Fashion’ osnovana je kako bi ujedinila i educirala. Okuplja modne dizajnere/ice, novinare/ke, fotografe/kinje i modne entuzijaste, osvjetljava probleme, postavlja pitanja šta možemo kao pojedinci, a šta kao kolektiv, promijeniti da bismo poboljšali našu zajednicu. Rewriting Fashion je mnogo više od prilike da se razmijene iskustva i nauče neke nove stvari. Vjerujemo da je dijalog baza za kreativnost i inovativnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Mateyaneira RETRO RESTART: Minamalistički, ali snažan dizajn sa suptilnim seksipilom