Rewriting Fashion: Da li će pandemija promijeniti modu zauvijek?

Prije pandemije moda je bila jedna od najdinamičnijih i najutjecajnijih svjetskih industrija, suočena s brojnim ekološkim izazovima i jedna od najzagađenijih industrija u svijetu. U kratkim vremenskim razmacima su se pojavljivali novi trendovi, zbog čega su se proizvođači odlučivali za jeftiniju proizvodnju, koja nije ni etički, ni ekološki prihvatljiva.

 

Pojavom novog COVID-19 korona virusa srušena je ekonomija, a zdravstveni sistemi zemalja dovedeni pred kolaps, virus je napunio bolnice i ispraznio javne prostore. Virus nam je pokazao da nam je tijelo slabo, ali i da smo izabrali loše lidere, da se ne možemo pouzdati u zdravstveni sistem, narušio je moderno društvo u mjeri o kojoj još niko nikada nije svjedočio. Prilagođavajući se onome što nam virus diktira kako bismo preživjeli, promijenili smo navike. Četiri stvari su postale jako bitne – zdravlje, porodica, dom i hrana. Smanjena je industrijska proizvodnja, smanjen je promet i privredu općenito, a sve se pozitivno odrazilo na prirodne resurse planete Zemlje. Zemlja je prodisala.

 

Dani u izolaciji su počeli da mijenjaju i naše modne navike, više nam nije potrebna nagomilana odjeća u ormarima, počeli smo nositi više sportsku odjeću, jer je udobnija, pojavili su se brojni kursevi šivenja na internetu, a ako bismo se odlučili za kupovinu, to bismo radili putem online shopova.

 

Možda je pandemija poziv da se probudimo i promijenimo navike, da usporimo i krenemo u novom pravcu, pravcu održivosti.

 

Na pitanje: ‘Da li će pandemija promijeniti modu zauvijek?’ pokušat će nam dati odgovore:

 

Branko Popović, suosnivač FashionClash Festivala / Maastricht

Marko Feher, modni dizajner / Banja Luka

Neira Sinanbašić, modna dizajnerica / Sarajevo – Zagreb

Gasha Miladinović, set dizajnerica, modna stilistica / Sarajevo

Maja Halilović, prva bio-dizajnerica / Sarajevo,

– Šejla Kamerić, umjetnica / Sarajevo

– Irfan Hošić, historičar umjetnosti / Detroit

– Soraja Čehić, set dizajnerica / Pariz

– Zana Karkin, vlasnica shopa Bazerdžan / Sarajevo

 

 

Razgovor će biti upriličen putem ZOOM aplikacije, 15.5.2020. s početkom u 18:00. Ukoliko nam se želite pridružiti prijavite se putem e-maila info@fbl.ba

 

 

 

///

Interdisciplinarna platforma ‘Rewriting Fashion’ osnovana je kako bi ujedinila i educirala. Okuplja modne dizajnere/ice, novinare/ke, fotografe/kinje i modne entuzijaste, osvjetljava probleme, postavlja pitanja šta možemo kao pojedinci, a šta kao kolektiv, promijeniti da bismo poboljšali našu zajednicu. Rewriting Fashion je mnogo više od prilike da se razmijene iskustva i nauče neke nove stvari. Vjerujemo da je dijalog baza za kreativnost i inovativnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tri komada koja će zasigurno postati neizbježan dio svih vaših kombinacija