Elma Čavalić: Izolacija kao prilika da pronađeš sreću

Elma Čavalić radi kao Design Lead u IKEA Švedskoj. Pored toga, mentorica je u BH Futures Foundation, organizaciji koja podržava mlade talentovane studente u Bosni i Hercegovini da se razviju kroz razne edukativne programe. Njen posljednji podcast Kako ostvariti svoje snove i osjetiti radost objavljen je u sklopu Futures Voices podcasta. Ističe se u odnosu prijašnjih jer predstavlja svojevrsnu radionicu sa konkretnim savjetima. S obzirom na trenutnu pandemiju, podcast je objavljen u pravo vrijeme jer je većina ljudi zabrinuta za budućnost i potrebna im je motivacija da vide svijetlu budućnost. U ovom članku, Elma vam donosi 5 motivacijskih koraka za pronalaženje sreće!

 

Vrijednosti

Ciljevi u životu trebaju se temeljiti na vlastitim vrijednostima za koje se zalažete. Započnite s upisom svih vrijednosti koje nađete na nekom popisu, pokušajte pronaći najmanje 50 vrijednosti. Zatim odaberite 15 od njih. Zatim smanjite na 10 i za kraj izaberite 5. Opišite tih 5 vrijednosti koje ste odabrali dodatnim riječima da biste dobili jasnu sliku o tome šta vam znače. Jedna od najvažnijih vrijednosti Elme je znatiželja, jer izazove doživljaj kao prilike da se nešto novo nauči ili isproba.

 

Odredite ciljeve

Nakon što pronađete svoje vrijednosti, vrijeme je da postavite osobne ciljeve. Započnite vizualizacijom kako želite da izgleda vaša budućnost u sljedećim aspektima: poslovi, zdravlje, duhovnost, porodica i prijatelji. Možete vizualizirati na papiru ili pronaći slike koje predstavljaju vašu budućnost. Kada imate jasnu viziju, vrijeme je da definišete ciljeve. Postavite SMART ciljeve koji su povezani sa vašom vizijom. Saznajte više o postavljanju pametnih ciljeva na Googleu. Cilj Elme od pet godina je voditi vlastiti tim kreativnih ljudi koji pomažu drugim ljudima u inovacijama i digitalnoj transformaciji. Za pet godina sebe vidi kao menadžericu za inovacije i postavila je prekretnice do tamo.

 

Pronađite mentora/icu

Kad imate sliku onoga što želite postići, temeljeno na vlastitim vrijednostima i snovima, vrijeme je da pronađete nekoga ko vas inspirira i može vam pomoći da stignete tamo gdje želite. To može biti netko koga poznajete, ali to može biti i neko koga sretnete virtualno. Važno je redovno se pomirivati i postavljati pod-ciljeve. Elma je imala vrlo dobrog dizajnera kao mentora kad je radila na disertaciji i zahvaljujući podršci, Elma je posao dobila odmah nakon diplome.

 

Angažujte se

Vježba i angažovanje u aktivitnosti kao praksa i volontiranje su podcijenjene prilike! Ovdje imate nevjerovatne prilike za testiranje praktičnog rada koji se razlikuje od onoga što učite u školi. Širite svoju društvenu mrežu, gradite svoju biografiju, što vas čini privlačnijima na tržištu rada. Elma je pokrenula vlastitu kompaniju sa 22 godine i radila kao freelancerka dok je studirala na univerzitetu. Često je obavljala zadatke bez da je primila plaću. To je shvatila kao priliku da uči, razvija se, gradi sebe i tako je naučila mnoge lekcije.

 

Jutarnja rutina

Nije ono šta radite iz dana u dan što utječe na vas, već ono što radite u kontinuitetu. Stoga je veoma važno da kontinuirano radite ono što želite razviti kako bi vas vodilo naprijed. Dobra jutarnja rutina odlično je sredstvo za uspjeh. Probudite se u 6 ujutro ili ranije i priuštite sebi sat vremena. Započnite s 20 minuta fizičkih aktivnosti. Zatim nastavite sat s 20 minuta reflekcije i pisanja dnevnika. Pogledajte svoju viziju i svoje ciljeve i razmislite o tome koji mogu biti vaši (pod)ciljevi i šta danas možete učiniti da biste se približili svojim ciljevima. Završite sat s 20 minuta učenja, pročitajte knjigu, poslušajte podcast ili druge zanimljive stvari koje su vam zanimljive, po mogućnosti povezane s onim što želite razvijati. Elma se budi između 5.30 i 6.00, te započinje svako jutro sa ovom rutinom koja joj daje puno energije i motivacije tokom dana.

 

Kad postanete svjesni ko ste, o čemu sanjate, postavljate ciljeve i aktivno radite kako biste stigli tamo, osjetit ćete unutarnji mir i sreću!

 

Poslušajte Elmin podcast na engleskom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.