Iskočite iz zone udobnosti uz PRVI PUT, dokumentarno-obrazovni serijal pun adrenalina

Release Date
04/05/2022

Prvi put je naziv dokumentarno-obrazovnog serijala BHRT produkcije koji se bavi promocijom prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine kroz outdoor aktivnosti prikazujući na realističan način iskustvo iskakanja iz zone udobnosti. Kako preći granicu i prvi put se suočiti s izazovom? Šta sve možemo i koliko možemo? – neka su od pitanja koja se nameću u procesu odrastanja i ličnog razvoja na koja je ekipa pokušala pronaći odgovore u ovom serijalu.

ronjenje

Glavnu ulogu igra omladinac Gigo pred kojim je u 12 epizoda postavljeno šest izazova. Na Drini je vozio kajak. U Blagaju je probao sportsko penjanje. Na Bjelašnici i Visočici je trčao trail. U Neumu je ronio. Pećinario je u pećinama Orlovača na Palama, Govještica i Banja stijena u Rogatici. U Prozor-Rami je čuvao i šišao ovce.

Vlastito iskustvo i vještine sa Gigom su podijelili brojni domaćini i stučnjaci od kojih je svako na svoj način obogatio serijal i doprinio ideji o edukaciji i upoznavanju sa outdoor aktivnostima, kao i predstavljanju nevjerovatnih prirodnih ljepota i turističkih potencijala BiH.

Ekipu Prvog puta predvodila je autorica i producentica Emina Daut, a prezenter je Denis Gigo Hadžić. Dino Aganović Hibrid sa saradnicima je autor originalne muzike. Direktor fotografije je Adnan Branković, a montažer Jasmin Okerić. Snimatelj tona je Nirvan Imamović, a majstor svjetla Admir Garibović. Na engleski je prevela Amila Šehić. Za organizaciju ekipe je bio zadužen Almir Muslić, a za transport Jasmin Krečar.

Serijal Prvi put je realizovan u okviru projekta Technical Assistence to Public Service in Western Balkan, zahvaljujući financijskoj podršci Evropske komisije, a u okviru međunarodne razmjene će osim na BHT 1,  biti emitovan na javnim servisima u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, u Albaniji i na Kosovu.

ispred pećine Orlovača

 

Gledatelji u BiH će moći premijerno pratiti emitovanje na BHT1 subotom u 10:50 počevši od 7. 5., kada je najavljena epizoda Prvi put pećinarenje snimljena u pećini Orlovača kod Pala.

Izobilje netaknutih prirodnih ljepota i jedninstvenih krških oblika koje pod zemljom čuva Bosna i Hercegovina je rijetkima dostupno. Pećina Orlovača na Palama u kojoj omladinac Gigo započinje istraživanje podzemnog svijeta i upoznavanje sa pećinskim ukrasima je jedna od rijetkih potpuno istraženih i otvorenih za turističke posjete na ovom području. Uz pratnju instruktora Mladena prošetat će turističkim dijelom pećine, nakon čega slijedi avantura i 2 km probijanja neosvjetljenim kanalima koji vode do Sinjeve – rječice koja je napravila pećinu.

Svi sadržaji će nakon premijernog emitovanja biti objavljeni na online mrežama Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Omladinskog programa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Novi Porsche 911 – snažniji, brži, digitalan