16/4, embedded truth: Umjetnik Denis Haračić predstavio 3D online izložbu

Bh. umjetnik Denis Haračić publici predstavlja svoju novu online izložbu 16/4, embedded truth, koja se može posjetiti na njegovoj web stranici u interaktivnom 3D prostoru.

 

Haračić je vizualni umjetnik, koji trenutno radi i živi u Sarajevu, a do sada je svoj rad predstavio u više samostalnih i grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i svijetu. Posebno se ističe njegovo učešće na izložbi savremene umjetnosti Museum of Now, u oktobru 2019. godine u Berlinu, nakon čega su 23 rada ovog mladog umjetnika uvrštena u kolekciju te ustanove. U svom radu Haračić koristi kombinovane tehnike grafike, crteža, slikanja i digitalne instalacije, najčešće se baveći pitanjima grupnog i pojedinačnog identiteta kroz apstrahovane prikaze čovjekolikih formi.

 

Faza 4, Reintegracija, detalj, kombinovana tehnika, 2020.
Faza 4, Reintegracija, detalj, kombinovana tehnika, 2020.

Ovog puta Denis Haračić predstavlja niz radova čija je osnovna ideja bila zapažanje i dokumenovanje psihološke suštine života u samoizolaciji. Rezultat tog procesa je 16 apstraktnih autoportreta koji se razvijaju kroz 4 različita ciklusa. Rad je nastao u periodu od 21. marta do 18. aprila u improvizovanom ateljeu koji se nalazi u Haračićevom stanu, a sva 4 ciklusa mogu se pogledati u interaktivnom 3D prostoru, pogledajte je na ovom linku – DENIS HARAČIĆ.

 

F3P3

 

Umjetnik navodi kako je prvo bilo potrebno razmisliti o tome šta je zapravo uloga umjetnosti u novonastaloj globalnoj situaciji.

 

Koronavirus je plodno tlo za reakcijske radove, a ja u svojoj praksi pokušavam da se udaljim od bilo kakvog oportunizma – ali bez obzira na to, činjenica je da je ovo jako čudno vrijeme i da utiče na sve nas. Moj rad se razvijao kroz period od skoro mjesec dana u prvobitnom pokušaju da zabilježim različite opservacije sebe i svog zivota u samoizolaciji. Međutim, nakon što sam krenuo s radom, vrlo rano sam odlučio da napustim tu ideju ili da joj bar pristupim sa manje intenziteta, kako bi postala neusiljena i neopterećena velikim očekivanjima. Nakon toga se čitava stvar počela razvijati poprilično spontano. Neki dijelovi su obilježeni određenim emotivnim stanjima, a neki su u potpunosti nastali na temeljima čiste fascinacije prema likovnim mogućnostima medija s kojim sam u tom trenutku eksperimentisao. Light motiv ove izložbe je razdor između postavljenih očekivanja i onoga što zapravo želimo da ostvarimo. Na osnovu toga se može povući i paralela prema svijetu umjetnosti, u kojem vlada vječna potražnja za svježim reakcijama, sve u nadi da se ugrabe što bolje prilike ili da ne kažem karijerni potezi, a zaboravlja se zapravo na lične afinitete umjetnika. Po mom mišljenju umjetnost treba da potiče iz introvertnog svijeta koji ne bi trebao biti uslovljen trendovima. Mislim da te skrivene i intimne sfere mogu da komuniciraju sa publikom mnogo vjerodostojnije nego bilo kakvi pokušaji da se uspostavi narativ o nekoj grandioznoj ideji, kaže Denis.

 

 

7m

 

Autor također navodi kako ova teška i vrlo specifična globalna pojava drastično mijenja naš ubrzani način života, što se ogleda i u kustoskom tekstu koji je za izložbu napisao berlinski kustos Denis Leo Hegić:

 

Trenutno, naš najvažniji fokus mora biti da se spriječi konačni zastoj umjetnosti i kulture. Digitalni prikazi su važno sredstvo za to, a prezentacija nove serije Denisa Haračića uopšte ne pati od nedostatka fizičkog kontakta. Naprotiv, digitalni prikaz djela stvorio je nove perspektive: umjetnik je prikazao sebe, što rezultira autoportretima koji se redaju poput kadrova u pokretnoj slici. Haračić nam predstavlja snimke svijeta koji je zaustavljen u vremenu.

 

Izložba će biti otvorena za posjetu naredna dva mjeseca.

 

Faza 1. Dinamika, detalj, kombinovana tehnika, 2020.
Faza 1. Dinamika, detalj, kombinovana tehnika, 2020.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Romantična priča zabilježena na srednjovjekovnim zidinama Tvrđave Ostrožac