Annie Leibovitz posjetila Sarajevo

Jedna od najslavnijih fotografkinja svih vremena, Annie Leibovitz nakon 20 godina stigla je ponovo u Sarajevo i odmah se zaputila se na trg ispred Narodnog pozorišta – Trg Susan Sontag na kojem je odala počast svojoj dugogodišnjoj prijateljici i partnerici američkoj spisateljici i aktivistkinji na čiji je nagovor prije dvadeset godina dva puta boravila u ratnom Sarajevu.

 

Ovaj put je došla kako bi prisustvovala vjenčanju kćerke prijatelja Hasana koji je nju i Susan Sontag štitio tokom rata, a nakon toga postao njihov blizak prijatelj.

 

_MG_7787 _MG_7796IMG_0851 IMG_0854

 

 

Na Trgu Susan Sontag dočekali su je brojni novinari i fotoreporteri i bila je sretna kad je ugledala dva poznata lica fotografe Senada Gubelića (Oslobođenje) i Fuada Foču (Avaz)  koje je upoznala kad je boravila u Sarajevu tokom rata.

 

IMG_0906 IMG_0915_MG_7828

 

– Moje najsnažnije uspomene odnose se na Susan i na njen rad na predstavi Čekajući Godoa…Ti glumci su bili gladni, nisu imali struje, svaki su dan riskirali svoje živote hodajući do Zemaljskog muzeja na probe. Susan je ovo radila kako bi ljudi Sarajeva znali da nisu sami. Kad se sjetim toga, shvatim koliko je velik utjecaj imala na privlačenje pažnje svijeta na Sarajevo, rekla je novinarima.

 

Nakon toga se uputila na crveni tepih na kojem se družila i fotografirala s novinarima.

 

_MG_7835IMG_0952

annie
foto_SFF

 

 

foto_Mirza Subašić/FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Midnight Walk