5 najljepših skijališta u Sloveniji

Release Date
27/01/2020
fotografije
The Slovenian Tourist Board media library / Best press story

Slovenija – zemlja vina, dobre hrane i skijanja. Netaknuta priroda, savršeno očuvana nacionalna baština te gastronomsko – adrenalinski i planinski turizam je ono što izdvaja Sloveniju na sami vrh top destinacija. S obzirom na to da je sezona skijanja u jeku, a Slovenija jedna od omiljenih zimskih destinacija, donosimo vam listu pet najboljih skijališta u ovoj zemlji.

Pohorje Rogla
Pohorje Rogla

 

Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje je, uz Krvavec najveće slovensko skijalište, a najpoznatije je po održavanju Zlatne lisice, natjecanja Svjetskog kupa za skijašice koje ima dugogodišnju tradiciju. Mariborsko Pohorje je poznato po svojim blagim padinama, brojnim skijaškim i pješačkim stazama sa predivnim pogledom na Maribor i okolinu. Pruža savršenu kombinaciju skijaških staza i wellness-spa centara. Ima najdužu noćnu skijašku stazu u Evropi, duga 10 km, koja vodi sa vrha Pohorja prema Mariborskoj dolini. U idealnim zimskim uslovima i uz pomoć vještačkog osnježavanja, snjegom su pokrivene i one staze koje se spuštaju skroz do Mariborske doline.

Za prijevoz skijaša do vrhova staza je zaduženo 16 ski liftova, 3 dvosjedežnice, 1 četvorosjed, 1 šestosjed i 1 gondola – do kojih je moguće iz grada doći lokalnim autobusom br.6, a ako dolazite automobilom, ne brinite, skijalište ima veliki parking ispred.

Cijene skijaških propusnica ovise o tome koje je doba dana, cjenovnik pogledajte ovdje.

 

Crno jezero / Mariborsko Pohorje
Crno jezero / Mariborsko Pohorje
Snježni park / Kranjska Gora
Snježni park / Kranjska Gora

 

Kranjska Gora

Ukoliko ste u potrazi za idealnom destinacijom za zimovanje Kranjska Gora je pravi izbor za vas. Ljetno i zimsko odmaralište smješeno u dolini između Karavanki i Julijskih Apla, na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije, sa svojim impozantnim vrhovima i tajanstvenim šumama predstavlja izazov za skijaše, planinare i alpiniste. U blizini se nalazi Nacionalni parka Triglav. Ljepota krajolika ističe se vrhovima Julijskih Alpa, šumama od Mojstrane do Rateča. Ovo skijalište primjereno je kako za početnike tako i za zahtjevnije skijaše. U dnu skijališta se nalazi Snježna plaža – platô ispunjen restoranima, barovima i terasama, stvoren za uživanje kada sunce obasja ovo slovensko skijalište. Tu se može i iznajmiti i servisirati ski oprema, a u blizini je i nekoliko prodavaonica sportske opreme. Do skijališta se lako dolazi automobilom budući da se nalazi u blizini autoceste.

Cijene skijaliških propusnica pogledajte ovdje.

Noćno skijanje / Kranjska Gora
Noćno skijanje / Kranjska Gora
Krvavec
Krvavec

 

Krvavec

Krvavec je planina na sjeveru Slovenije visoka 1853 metara, ona zajedno sa planinom Veliki Zvoh služi kao poligon za poznato istoimeno Skijalište Krvavec.Krvavec je jedan od slovenskih ponosa te jedno od najboljih skijališta u toj zemlji, barem sudeći po anketama u kojima Krvavec već godinama odnosi epitet najboljeg skijališta. Skijalište je smješteno na vrhu planine Kalške i do njega se stiže gondolom koja skijaše odvodi na skijaške staze u roku od 7 minuta. Osim skijanja, odmaralište ima i bogat program zabave i rekreacije. Dodatna prednost je blizina Bledskog jezera (35 km) i međunarodne zračne luke Ljubljana (8 km).  Krvavec ima sveukupno 35 kilometara staza, od čega najviše otpada na crvene i crne staze.

Krvavec
Krvavec
Kanin
Kanin

 

Kanin – Sella Nevea

Kanin je jedino slovensko skijalište na kojemu se staze protežu i iznad 2000 m. Ovo skijalište nalazi se iznad Bovca, mjesta koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Slovenije, gotovo na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije. Skijalište na granici Slovenije i Italije pristupačno je sa obje strane (talijanske i slovenske) planine Kanin. Sa istom skijaškom kartom možete skijati sa obje strane planine. Sunčano mjesto, pogled na Julijske Alpe i ambijent visokih planina pružaju jedinstveno iskustvo. Uz obilje snijega, skijanje na Kaninu je neponovljivo. Povezivanjem sa susjednim talijanskim skijalištem Sella Nevea, povećana je dužina i raznolikost skijaških staza.

Dolazak do samog mjesta ima nekoliko varijanti, no u nijednoj ne treba računati na manje od 260 – 280 km, a to je gotovo udaljenost i nekih većih i respektabilnijih skijališta u Austriji.

Cijene pogledajte ovdje.

Biking / Soča
Biking / Soča
Vogel
Vogel

 

Vogel

Skijaški centar se nalazi iznad prekrasnog Bohinjskog jezera, u srcu zaštićenog područja Nacionalnog parka Triglav. Iz doline (nedaleko od Bohinjskog jezera) za nekoliko minuta vožnje gondolom doseći ćete nadmorsku visinu od 1535 m, odakle se otvara prekrasan panoramski pogled na Triglavsko gorje sve do Kamničkih Alpa.

Uobičajena skijaška sezona traje od prosinca do prvih dana svibnja. Visoki planinski ambijent i izniman pogled na okolicu daju posebnu draž Vogelu. No, veličanstveni okoliš skijališta nije zahtjevan. Staze su savršeno uređene. Do skijališta vozi izuzetno strma žičara koja u samo nekoliko minuta prebaci do 80 ljudi na svoje snježne padine, krećući na svoju vožnju iz mjesta Ukanc. Visina koja se dostigne u trenu iznosi 1535 metara n/m i na njoj već počinje skijalište.Odmah pri izlasku iz gondole nalazi se restoran, caffe bar, ski rent, ski servis i depo te ski škola.

Neki su Vogel proglasili za najljepšim ski-cetrom, a posebno će se dojmiti ako ga posjetite uslijed lijepog i sunčanog vremena. A oni koji ne skijaju oduševit će se full moon walkom odnosno noćnom šetnjom po stazama, koji se organizira jednom mjesečno.

Cijene pogledajte ovdje.

Vogel
Vogel

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.