Tuzlanski bend S-ALT predstavio novi singl RAJ=KRAJ

Release Date
28/01/2023

Tuzlanski bend s-alt je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović svojoj domaćoj publici na kreativan način premijerno predstavio peti singl sa nadolazećeg albuma Teksture, a kojeg prati i video spot u režiji vizualnog umjetnika – Edina Suljića.Tekst za pjesmu pisao je Filip Marić, aranžman i muziku je radio Jasmin Avdić, dok mastering potpisuje Filip Motovunski.

Kako je sam spot sniman u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti i dizajna (ALUO) na Univerzitetu u Ljubljani, a u sklopu istraživačkog rada Edina Suljića, master studenta Dizajna vizualnih komunikacija na istoj akademiji, predstavljen je i ljubljanskoj publici tokom izložbe studenata ALUO.

U spotu glumi Jasmina Ibrahimović, koja također potpisuje koreografiju spota, te Filip Marić, frontmen benda. Edin Suljić stoji iza režije, kamere, te video montaže, dok je zajedno sa Jasminom Avdićem radio na izvedbenoj produkciji spota. Sadržaj iza scene zabilježen je kroz objektive Ane Joksović i Andree Lukić. Mentor Suljićevog projekta na akademiji je Andrej Kamnik, renomirani slovenački videograf i animator.

Pjesma RAJ=KRAJ predstavlja pomirenje među dvije osobe koje su vremenom krenule u dva različita životna smjera, no zbog pandemije bivaju zatvoreni u jedan prostor, što dovodi do dugo očekivane konverzacije i pomirenja. U pjesmi se prikazuje finale događaja gdje se u njihovih četiri zida dešava raj na zemlji, dok je vani suprotno, odnosno kataklizma. Kadrovi, kao i stihovi, variraju od dosade usred dugoročne izolacije do skoka vjere u posebnost odnosa između te dvije osobe.

U video spotu, pod temeljima tišine između dvije osobe, zarobljene su misli i emocije koje se prepliću iz raja u kraj. Prigušena i sjenovita atmosfera smještena u četiri zida približava tišinu gdje kamera ruši četvrti zid kako bi nota savremenog plesa odvela do emocije koju nosi sama pjesma. Fokus je na fizičkom kontaktu, te detaljima lica, ruku i stopala koji pokretima apstraktno oslikavaju misli, dodaje kreator video spota, Edin Suljić.

Na premijeri, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, posjetitelji su na unikatan način mogli vidjeti video spot u umjetničkoj instalaciji dnevne sobe, dok su na izložbenom dijelu predstavljene fotografije Andree Lukić, Bakira Memiševića i Edina Suljića, koje vizualno prikazuju cjelokupan proces izrade projekta RAJ=KRAJ, te video zabilježen iza scene, a čijeg je autorica crnogorska vizualna umjetnica Ana Joksović.

Nakon premijere, uslijedio je i akustični performans, a koji, kako kažu iz benda, će uskoro biti dostupan na YouTubeu kao još jedan u nizu njihovih akustičnih sesija.

S-alt je u prethodnom periodu nastupao/ostvario nekoliko festivala i koncerata, uključujući Kaleidoskop festival (Tuzla), Ethno festival (Tuzla), Underground Music Festival (Tuzla), Zima u Tuzli, TAKT Festival (Novi Sad), te na državnoj gitarijadi “Na putu za jug” u Mostaru na kojoj su proglašeni najboljim bendom, te na Sedmoj banjalučkoj gitarijadi (drugo mjesto).

S-alt čine frontmen benda, a ujedno i tekstopisac Filip Marić, producent i basista Jasmin Avdić, producent i gitarista Mladen Ristić, gitarista i ton majstor Denil Babović, klavijaturista Bakir Memišević i bubnjarka Amina Halilčević.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.