Predstavljamo vam nova imena bh. muzičke scene, koja smo uvrstili na naše playliste

Release Date
02/12/2022
tekst
Besima Svraka
naslovna fotografija
SRKLET

Posljednje dvije godine su na polju muzike u Bosni i Hercegovini bile mnogo inspirativne. Predstavljena su nova muzička imena, brojni novi singlovi i nekoliko dobrih albuma. Fascinantni, jedinstveni, sa nevjerovatnim spektorom mogućnosti, iskustava i perspektiva. Mapirali smo nekoliko njih. Predstavljamo vam nova muzička imena bh. scene.

 

Pahor

Pahor je post-punk, ravepunk grupa iz Mostara. Njihov zvuk karakterizira osjećajan i melankoličan vokal uz atmosferično-energičnu muzičku podlogu. Pahor je DIY projekt, tako da su za kreiranje, snimanje, produkciju i dizajn zaslužni sami. Objavili su album prvijenac pod nazivom Bezdan. Trenutno broji tri člana — Jurica Šimunović (vokal, gitare), Mario Šimunović (bubanj) i Boris Pehar (bass gitara, produkcija).

 

Emi Trnka

Rođena i živi u Sarajevu. Trenutno je studentica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, smjer solo klavir. Pored toga bavi se i pop muzikom i do sada je izdala 5 singlova i jedan EP. Pjesme piše na engleskom i lokalnom jeziku u indie pop stilu. Samostalno piše tekstove za svoje pjesme, radi muziku i produkciju.  

Blisko sarađuje i nastupa sa svojim ocem Muhamedom Trnkom (Erogene zone, Genetic grooves guru), producentom, tekstopiscem i gitaristom iz Sarajeva.

 

Taino

Predstavili su prvi album. Riječ je zapravo o soundtracku koji su uradili za domaću seriju Kotlina kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo u režiji Danisa Tanovića i Aide Begić. Ovo je prvo službeno izdanje benda.  Album je dostupan na bandcamp platformi.

Autor tekstova je Mehmed Begić, dok muziku i produkciju potpisuju Taino: Belma Zvizdić, Mirza Mutevelić, Leonardo Šarić i Nedim Zlatar. Pjesme su snimljene u Sarajevu ove godine, a mastering je radio Vlado Džihan, Milkshop Mastering u Beču.

 

Typical Tourist

Typical Tourist je sarajevski muzički solo projekt Ismara Žalice nastao početkom 2020. godine. Prije dvije godine su predstavili debitantski album Three Suns u nezavisnoj, kućnoj produkciji. Muziku i tekstove potpisuje Typical Tourist. Gosti na albumu su: Lidija Kordić (vokal na pjesmi Mirror Mirror), Amila Tabaković (vokal na pjesmi Stygian).

Iz benda ističu kako album Three Suns postavlja pitanje mjesta, uloge i mentalnog stanja post-ratnih generacija. Propituje budućnost generacije kojoj Typical Tourist pripada, sa akcentom na frazu nismo tražili da budemo rođeni gdje jesmo i kad jesmo i traži, bezuspješno, odgovor na glavno pitanje: kako dalje?

 

Lucid Dreamers

Još jedan muzički projekt je nastao kao rezultat inspirativnog momenta bračnog para. Autorica svih tekstova i muzike je Azra Bulić Saračević, dok je za produkciju, mix, kao i bass dionice zadužen Emir Saračević. U međuvremenu, projektu se pridružio i gitarista Harun Pezo, koji pridonosi uobličavanju zvuka i aranžmana kompozicija.

Do sada su predstavili dva singla, Confession i Stronger Than Light.

 

Srklet

Punk bend iz Sarajeva, koji je prije lockdowna bio dobro poznat po odličnim nastupima u sarajevskim klubovima. U decembru 2020. na svom YouTube kanalu predstavili su prvi album Pola marke za put u vremenskoj mašini. Bend čine: Andrej Rudan (vokal), Ivan Krajt-majer (bubnjevi), Mladen Maroje Dolić (gitara), Faruk Tufo (gitara) i Omar Karavdić (bas).

Članovi benda su inspirisani raznovrsnim katalogom domaće i strane muzike te iako je bend baziran u rock formatu, kroz autorsko stvaralaštvo inkorporiraju elemente funka, punka, bluesa, jazza i psihodelije u speci-fičnu fuziju zvuka koja čini Srklet.

 

S-alt

Tuzlanski alternativni bend s-alt, koji je do sad predstavio tri pjesme, a u narednom periodu ljubitelje ovakve vrste muzičkog izričaja počastit će i albumom. Bend se prvi put publici predstavio na Kaleidoskop festivalu u Tuzli, a nakon toga i na Underground Music Festu, te Ethno festivalu, u istom gradu. Nastupili su i na 8. državnoj gitarijadi Na putu za jug u Mostaru, gdje je uzeo i nagradu za najbolji bend festivala.

Pored singlova, s-alt na svom Youtube kanalu uporedo izbacuje live sessione kojima javnosti približava karaktere i raznolikost, ali i muzikalnost svakog od članova benda, tako što se služi nekonvencionalnim (u svijetu popularne muzike) instrumentarijom, te lokacijama na kojima nismo navikli da pronalazimo muziku.

Ovaj sastav čine Filip Marić (frontmen), Denil Babović i Mladen Ristić (gitare) Jasmin Avdić (bas gitara), Bakir Memišević (klavijature), Amina Halilčević (bubanj).

 

Jufkamental

Mostarski bend Jufkamental je u novembru ove godine predstavio prvi video spot za pjesmu Van sebe. Sama ideja iza spota bazira se na činjenici da su snimanje i produkciju albuma radili samostalno, tako da su i sam video snimili iz vlastite perspektive. Planiraju u skorijem razdoblju izaći sa još jednim video spotom iza kojeg slijedi album Neretvana, koji bi trebao svjetlo dana vidjeti u toku decembra.

 

GRRLL

Alternativni/synth-pop duo iz Prijedora. Čine ga pjevačica/synth sviračica Melita Bursać i bas/vocal Adnan Seferović. Do sada su predstavili četiri pjesme: Djeca snivaju, Snađi se, Nekih dana i Dodirni me.

 

OiKo / Opatica i komesar

OiKo je nastao inicijativom bračnog para Tahirović, Lejle i Mirze. Naziv je inspirisan zajedničkom fotografijom ispred plakata za stari jugoslavenski film Opatica i komesar. Sve je počelo tako što je Lejla kratila lockdown pišući tekstove i pozivajući njihove prijatelje muzičare na online saradnju. Tako je između ostalih nastala i pjesma Infrared u saradnji sa Esmom Num.

 

Esma Num

Esma Num je kantautorica iz Sarajeva. Ne preferira niti jedan poseban žanr, ali dominantan ton njenih pjesama uključuje žanrove kao što su: pop, soul, rock, indie i dr. Esma uživa u suradnji sa različitim ljudima, otkrivajući ljepote drugih stilova. Njen cilj je muzikom prenijeti poruku ljubavi i poštovanja i ženskim vokalom upotpuniti bh. muzičku scenu. Trenutno radi na prvom albumu. Muzički producent albuma je Damir Imamović.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Uspješno završena NetWork 9 konferencija