62. Festival MESS donosi važne ljudske teme

THALIA THEATER, PIPPO DELBONO, BUCHNEROV 'WOYCZEK'

Release Date
12/09/2022

Ovogodišnji 62. Internacionalni teatarski festival MESS koji se održava od 30.09. do 09.10.2022, između ostalih ugostit će teatarske umjetnike iz Mađarske, Njemačke i Italije, koji dolaze sa vrhunskim autorskim predstavama i festivalskoj publici poznatim umjetnicima.

Čuveni Thalia Theater ponovo je festivalski gost, a ovaj put sa predstavom Porijeklo u režiji Sebastiana Nublinga, a nastala prema knjizi autora bh. porijeka, Saše Stanišića koji i u Njemačkoj uživa veliki ugled, te je upravo za ovo djelo osvojio Njemačku književnu nagradu.

– Porijeklo je knjiga o prvoj slučajnosti u našim biografijama: rođenju negdje. I o onome što dolazi poslije. ‘Porijeklo’ je knjiga o selu u kojem je ostalo samo trinaestero ljudi, o zemlji koje više nema, o rasparčanoj porodici, mojoj porodici. To je knjiga o pitanju šta mi pripada, moj autoportret s precima. I razlaganje tog autoportreta. ‘Porijeklo’ je oproštaj od moje dementne bake. Dok ja prikupljam sjećanja, ona svoja gubi. To je knjiga o mojim domovinama, po sjećanjima i u mašti. Knjiga o jeziku i sramu, dolasku i preživljavanju, sreći i smrti, riječi su Saše Stanišića.

Publika će na sceni moći vidjeti i glumicu bh. porijekla Vernesu Berbo koja je također ranije bila festivalska gošća. Porijeklo će biti izvedeno u subotu 8. oktobra, 2022. u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Woyzeck

Mađarski Nemzeti Színház Nonprofit Zrt dolazi sa poznatim Buchnerovim Woyczekom u režiji Attile Vidnyánszky Jr. propitivat će koje se to ideje smatraju prirodnim, a koje su destruktivni proizvodi vještačkih društvenih procesa. Tokom ovog mađarskog komada mladi tim stvaralaca je u potrazi za odgovorima na pitanje da li smo i dalje u stanju razaznati i iznova proživjeti svoje emocije i svoju čovječnost u našoj prividnoj usamljenosti, boreći se za kojekakve fiktivne ideje.

Woyczek je na festivalskom programu u utorak, 4. oktobra, 2022. u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

 

Ljubav

Višestruko nagrađivani italijanski teatarski umjetnik, Pippo Delbono, vraća se ove godine sa predstavom Ljubav u produkciji Emilia Romagna Teatro Fondazione. Predstava Ljubav je muzičko i poetsko putovanje kroz stvarnu geografiju – kroz Portugal, Angolu i Zelenortske Otoke, ali i kroz jednu unutarnju geografiju – geografiju struna duše koje trepere i na najtananiji puls života. Muzički tonovi predstave su sjetni tonovi fada, tonovi koji raspucavaju od energije kroz glasove pjevača, toliko glasne da dopiru do svakog ćoška u teatru. U jednom trenutku, ritam predstave je užurban, poput kakvog paradnog marša, u slijedećem je kao kakav tableau vivant, a onda poprima ritam spore povorke. Prizori su poput slika koje mijenjaju boje, a koje su čas tople, čas hladne. Tu je i riječ pjesnika, izgovorena u maniru ligurskih umjetnika, kroz njihovo uobičajeno hipnotizirajuće recitovanje u mikrofon.

Ljubav će publika 62. Festivala MESS moći pogledati u srijedu, 5. oktobra, 2022 u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve predstave Festivala su titlovane na engleski i bosanski jezik, a ulaznice će se uskoro moći kupiti putem partnerskog portala Kupi kartu. Kompletan program je dostupan na zvaničnoj stranici Festivala MESS.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.