SELMA ALISPAHIĆ nagrađena na festivalu Teatar na raskršću za najbolju žensku ulogu

Release Date
12/09/2022
fotografije
SARTR / Dženat Dreković

U Nišu je sinoć završen Internacionalni teatarski festival Teatar na raskršću u čijoj je takmičarskoj selekciji bilo šest predstava iz Crne gore, Rumunije, Bosne i Hrecegovine, Hrvatske, Srbije. U zvaničnoj selekciji festivala odigrana je i predstava Rechnitz – Anđeo uništenja nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK iz Mostara, za koju je  glumica Selma Alispahić, odlukom stručnog žirija u sastavu Vasil Vasilev, prof. dr Nenad Novaković, prof.mag.Žanina Mirčevska, Dušan Kovačević, Tatjana Radišić, nagrađena za najbolju žensku ulogu.

Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker.

Radnja drame Rechnitz – Anđeo uništenja bavi se događajem koji se  desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata.

Predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, saradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije: Publika regije zajedno bira najbolji film