Završeno šesto izdanje festivala književnosti i kulture Poligon

U periodu od 14. do 16. oktobra, u Mostaru je održano šesto izdanje Festivala književnosti i kulture Poligon. Kao i prethodnih godina, publici su se predstavila najvažnija imena regionalne književne scene, govoreći o svojim posljednjim izdanja i dajući uvid u nove rukopise na kojima rade. Osim toga, gosti su se s Tinom Laco dotakli i priče o perspektivama budućnosti u kontekstu evropskih tokova i zbilje u kojoj mi živimo, budući da je ovogodišnja tema Festivala Poligon bila Europa- obećanje budućnosti.

Festival su u četvrtak u baru Coco Loco otvorili Monika Herceg i Namik Kabil. U petak, nakon likovne radionice s Majom Rubinić ispred knjižare Alfa uslijedio je performans Anteja Jelinića i Matka Abramovića gdje su posjetiocima pisali pjesme, nakon čega su se u Narodnom pozorištu predstavili dobro poznati hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša. Festival su u subotu na maloj sceni HNK zatvorile Radmila Petrović i Ivana Maksić.

Osim oficijelnog programskog dijela koji se i ove godine dešavao na nekoliko lokacija u gradu s obje strane Neretve, domaćini su se kao i do sada potrudili da goste upoznaju s ljepotama i znamenitostima Hercegovine i Mostara, vraćajući grad na referentnu tačku mjesta susreta, umjetnosti i kulture, a ne samo političkih nesuglasica.

– Izuzetno sam zadovoljan kako je prošao šesti Poligon. Drago mi je da su gosti otišli sretni i ponijeli lijepu priču i iskustva iz Hercegovine i s festivala. Vidjevši reakcije publike na naše ovogodišnje goste, odmah sam zaboravio ja sve organizacijske probleme s kojima smo se suočili, budući da i dalje živimo u pandemiji i da su sredstva za kulturu i umjetnost relocirana negdje drugdje. Nadam se da se vidimo i iduće godine s veselijom festivalskom temom koja više neće problematizirati ništa što ima veze s pandemijom, kaže književnik Mirko Božić, direktor festivala.

Ovogodišnja tema festivala Europa- obećanje budućnosti  bavila se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njezinim učincima na umjetnost i književnost. Čak i u normalnim uvjetima mnogi projekti, autori i autorice, umjetnici i umjetnice imaju problema s dobivanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utječe na cjelokupan ekosustav kulture. A sada je to još naglašenije, jer se ne zatvaraju samo robne kuće i restorani zbog nemogućnosti reaktiviranja nakon pandemije, već nešto što uzimamo zdravo za gotovo: ljude i mjesta koja našim zajednicama daju čvrst identitetski koncept.

Umjetnička produkcija se naglo zaustavila u posljednjih godinu dana, odgođenim festivalima, otkazanim boravcima, čitanjima, koncertima ili predstavama. Ugrožen je sustav na koji se kreativni pojedinci oslanjaju na svoj prihod i rad, te su mnogi prisiljeni da posegnu za svojoj ušteđevinom, pod uvjetom da je imaju… o svemu tome su govorili gosti i gošće ove godine na Poligonu, a nadamo se vidimo i iduće godine s temom koja više nema nikakve veze sa pandemijom, poručili su organizatori.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovacije na svjetskoj premijeri filma DINA u Veneciji