Završeno šesto izdanje festivala književnosti i kulture Poligon

U periodu od 14. do 16. oktobra, u Mostaru je održano šesto izdanje Festivala književnosti i kulture Poligon. Kao i prethodnih godina, publici su se predstavila najvažnija imena regionalne književne scene, govoreći o svojim posljednjim izdanja i dajući uvid u nove rukopise na kojima rade. Osim toga, gosti su se s Tinom Laco dotakli i priče o perspektivama budućnosti u kontekstu evropskih tokova i zbilje u kojoj mi živimo, budući da je ovogodišnja tema Festivala Poligon bila Europa- obećanje budućnosti.

Festival su u četvrtak u baru Coco Loco otvorili Monika Herceg i Namik Kabil. U petak, nakon likovne radionice s Majom Rubinić ispred knjižare Alfa uslijedio je performans Anteja Jelinića i Matka Abramovića gdje su posjetiocima pisali pjesme, nakon čega su se u Narodnom pozorištu predstavili dobro poznati hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša. Festival su u subotu na maloj sceni HNK zatvorile Radmila Petrović i Ivana Maksić.

Osim oficijelnog programskog dijela koji se i ove godine dešavao na nekoliko lokacija u gradu s obje strane Neretve, domaćini su se kao i do sada potrudili da goste upoznaju s ljepotama i znamenitostima Hercegovine i Mostara, vraćajući grad na referentnu tačku mjesta susreta, umjetnosti i kulture, a ne samo političkih nesuglasica.

– Izuzetno sam zadovoljan kako je prošao šesti Poligon. Drago mi je da su gosti otišli sretni i ponijeli lijepu priču i iskustva iz Hercegovine i s festivala. Vidjevši reakcije publike na naše ovogodišnje goste, odmah sam zaboravio ja sve organizacijske probleme s kojima smo se suočili, budući da i dalje živimo u pandemiji i da su sredstva za kulturu i umjetnost relocirana negdje drugdje. Nadam se da se vidimo i iduće godine s veselijom festivalskom temom koja više neće problematizirati ništa što ima veze s pandemijom, kaže književnik Mirko Božić, direktor festivala.

Ovogodišnja tema festivala Europa- obećanje budućnosti  bavila se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njezinim učincima na umjetnost i književnost. Čak i u normalnim uvjetima mnogi projekti, autori i autorice, umjetnici i umjetnice imaju problema s dobivanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utječe na cjelokupan ekosustav kulture. A sada je to još naglašenije, jer se ne zatvaraju samo robne kuće i restorani zbog nemogućnosti reaktiviranja nakon pandemije, već nešto što uzimamo zdravo za gotovo: ljude i mjesta koja našim zajednicama daju čvrst identitetski koncept.

Umjetnička produkcija se naglo zaustavila u posljednjih godinu dana, odgođenim festivalima, otkazanim boravcima, čitanjima, koncertima ili predstavama. Ugrožen je sustav na koji se kreativni pojedinci oslanjaju na svoj prihod i rad, te su mnogi prisiljeni da posegnu za svojoj ušteđevinom, pod uvjetom da je imaju… o svemu tome su govorili gosti i gošće ove godine na Poligonu, a nadamo se vidimo i iduće godine s temom koja više nema nikakve veze sa pandemijom, poručili su organizatori.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.