Woven City: Toyota gradi prototip grada budućnosti u podnožuju planine Fuji

fotografije
Toyota

Toyota je na CES-u 2020 u Las Vegasu objavila da planira graditi prototip grada budućnosti na 175 hektara zemlje u podnožju planije Fuji u Japanu. Woven City (Tkani grad) će biti potpuno povezani ekosistem koji će koristiti solarnu i geotermalnu energiju te vodikove gorivne ćelije.

Zamišljen kao živi laboratorij, grad će špred stalnih stanovnika biti dom i istraživačima koji će moći testirati i razvijati tehnologije poput autonomije, robotike, osobne mobilnosti, pametnih domova i umjetne inteligencije.

 

Toyota Woven City (1)

 

– Izgradnja kompletnog grada od temelja jedinstvena je prilika za razvoj budućih tehnologija, uključujući digitalni operativni sistem za gradsku infrastrukturu. S ljudima, zgradama i vozilima koji su povezani i međusobno komuniciraju međusobno putem razmjene podataka i senzora moći ćemo testirati povezanu AI tehnologiju kako u virtualnom tako i u fizičkom području maksimizirajući njezin potencijal, rekao je Akio Toyoda, predsjednik korporacije Toyota Motor.

 

Toyota Woven City (3)

Toyota poziva na saradnju druge komercijalne i akademske partnere. Zainteresirani znanstvenici i istraživači iz cijelog svijeta mogu se prijaviti kako bi sarađivali na ovom jedinstvenom projektu, u Toyotinom živom inkubatoru.

– Dobrodošli su svi oni koji su inspirirani da u budućnosti poboljšaju način na koji živimo, da iskoriste ovaj jedinstveni istraživački ekosistem i pridruže nam se u našem nastojanju da stvorimo sve bolji način života i mobilnosti za sve, istakao je Akio Toyoda.

 

Toyota Woven City (8)

 

Za dizajn Woven grada zadužena je danska arhitektonska kompanija Bjarke Ingels Group (BIG) na čelu sa osnivačem Bjarkeom Ingelsom čiji tim je osmislio brojne značajne projekte poput drugog Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i Lego kuće u Danskoj, te Googleov Mountain View. 

Glavni plan grada uključuje tri vrste ulica, jednu za brza vozila, drugi za ona s nižim brzinama i pješake, te treću u obliku parkova samo za pješake. Ove tri vrste ulica bi se spajale u jedan organski mrežni uzorak, koji će oznake za korištenje ulice u tri vrste: samo za brža vozila, za mješavinu nižih brzina, osobnu pokretljivost i pješake, te za šetnju u obliku parka samo za pješake.

 

Toyota Woven City (3)

 

Glavni gradskim prometnicama bit će dopušten prijevoz putnika isključivo potpuno autonomnim vozilima s nultom emisijom ugljičnih plinova. Za dostavu i transport, pa i kao pokretni maloprodajni kiosci, koristit će se Toyotina autonomna vozila e-Palette.

Gradski blokovi bit će raspoređeni oko središnjih gradskih jezgri koje će biti povezane ulicama i pješačkim linearnim parkovima.

 

Toyota Woven City (5)

 

Planirano je da grad bude u potpunosti održiv, sa zgradama izgrađenim uglavnom od drveta sa japanskom metodom obrade i uz pomoć robota kako bi se smanjio utjecaj ugljičnih plinova. Krovovi će biti prekriveni fotonaponskim pločama za proizvodnju solarne energije, kao dodatak energiji proizvedenoj vodikovim gorivnim ćelijama.

Stambene zgrade bit će opremljene najnovijim tehnologijama, poput kućne robotike za pomoć u svakodnevnom životu, a koji će se brinuti o osnovnim potrebama i poboljšanju svakodnevnog života stanovnika te inteligentne senzore za provjeru njihova zdravlja.

 

Toyota Woven City (6)

 

Toyota planira naseliti Woven City zaposlenicima Toyota Motor Corporation i njihovim porodicama, parovima u mirovini, trgovcima, gostujućim znanstvenicima i partnerima u industriji. Plan je započeti priču sa 2000 ljudi, a kasnije kako se projekt bude razvijao, povećavati broj.

Projekt bi trebao biti završen 2021. godine.

 

Toyota Woven City (7)

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Be My Eyes: Genijalna aplikacija kao pomoć ljudima bez vida