12 razloga zašto je zeleni čaj dobar

Zeleni čaj potječe iz Kine, ali ga se povezuje i sa mnogim državama i kulturama Azije, od Japana do Južne Koreje i Bliskog istoka. Zeleni je čaj zbog svoje arome, okrepljujućeg djelovanja i terapeutskog učinka najpopularnije piće na svijetu.

 

zeleni caj

Zeleni čaj najviše se pije u Kini i Japanu, gdje je i stopa kancerogenih oboljenja najniža, a životni vijek najduži; u Indiji, nekim dijelovima Afrike, dok se u ostatku svijeta biljka Camellia sinensis najčešće pije kao crni čaj. Kod nas, kao i u ostatku Europe ljudi polako preuzimaju naviku pijenja zelenog čaja, možda više iz potrebe zbog posljedica stresa, nezdrave prehrane i ubrzanog načina života.

 

 

Različite tvari koje sadrže listići imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje i dobro raspoloženje. Predstavljamo vam 12 razloga zbog kojih treba redovito konzumirati zeleni čaj:

 

1. Smanjuje rizik od raznih srčanih oboljenja te krvožilnog sistema. Smanjuje rizik i od kancerogenih oboljenja te utiče na krvni tlak

2. Ekstrakt zelenog čaja sadrži polifenole-antioksidante koji štite naše tijelo pred štetnim učincima slobodnih radikala.

3. Istraživanje je pokazalo da šoljica čaja sadrži puno flavonoida koji pozitivno utiču na sprječavanje kardiovaskularnih oboljenja, te pozitivno utječu na apsorpciju vitamina C u tijelu.

4. Sadrži snažan antioksidant koji je 100x snažniji od svima nam poznatog vitamina C i 25 puta snažniji od vitamina E.

5. U jednoj šoljici čaja je do 80 mg kofeina. To nam daje puno energije i potiče aktivnost tijela.

6. Zbog vitamina B-kompleksa, zeleni čaj utiče na sposobnosti uma, krijepi živce, pospješuje metabolizam i čisti tijelo.

7. Zeleni čaj sadrži vitamin C, krom, magnezij, cink i selen.

8. Tanin u čaju pomaže pri dijareji.

9. Povećava sagorijevanje masti, regulira metabolizam i tako pomaže kod mršanja

10. Pomaže pri snižavanju holesterola

11. Japanska istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju veče količine zelenog čaja žive 4,5 godina duže.

12, Pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zraka i virusnih infekcija.

 

zeleni caj1

Kako pravilno pripremiti zeleni čaj

 

Kod pripreme je najbitnije da vrelu vodu u koju ćemo staviti čaj, ohladimo. Čaj koji prelijemo vrelom vodi gubi ljekovita svojstva i okus. Kada je voda dovoljno ohlađena, stresite kašičicu zelenog čaja u šoljicu vode. Čaj neka se namače 5 minuta. Ako ga namočite 10 minuta poprimit će smirujući učinak jer se količina kofeina smanjuje do 3 puta, a tanin se povećava. Preporučuje se konzumiranje 3-4 šoljice zelenog čaja svaki dan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vježbe za savršen početak dana