Ovo možda niste znali o čaju

Historija čaja počinje prije više od 4 hiljade godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-nung otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih brojnih lovačkih izleta 2737. godine pne. Kada je htio da prokuha riječnu vodu na vatri, vjetar je donio jedan list sa stabiljke čaja koja je u blizini rasla. Voda u posudi je ubrzo promijenila boju i do carevog nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tečnosti i bio je oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osjetio da je umor od dugotrajnog lova nestao.

 

Donosimo vam nekoliko stvari o ovom magičnom napitku koja možda niste znali.

 

1. Ukoliko ste pomislili da je kafa pored vode, najomiljenije piće stanovnika naše planete, prevarili ste se. Čaj je, ipak, na prvom mjestu. Pivo na drugom!

 

2. Statistika pokazuje da se po glavi stanovnika u Irskoj i Libiji popije najviše čaja, gotovo tri šoljice dnevno. Slično je u Kataru, Iraki, Kuvajtu… Velika Britanija je na šestom mjestu sa 2,2 šoljice dnevno po glavi stanovnika.

 

3. Sredinom 19. vijeka, američki  Harper’s magazine donio je članak sljedeće sadržine: Jedna gosopođa koja živi unutrašnjosti naše zemlje, na selu, dobila je od prijatlejice iz grada pola kilograma indijskog čaja. Ona je čitavu količinu obarila i servirala za večeru, kao varivo. Vodu je, naravno, prosula!

 

4. U šolji od dva decilitra, ukoliko se kesica crnog čaja ostavi da stoji u vrućoj vodi, ima 10 do 35 miligrama kofeina. Ukoliko čaj ostane u šolji tri minute, postotak kofeina povećava se na 20 do 45 miligrama.

 

caj

 

5. Filter kesice za čaj izumio je Njujorčanin Thomas Sullivan 1904. godine. Kesice od hartije napravio je kako bi uzorke različitih čajeva, poslao na adrese svojih mušterija i na taj način uštedio. Ranije je čaj pakovao u metalne kutije.

 

6. Nemojte piti izuzetno jak čaj. Visok sadržaj kofeina i tanina iz jakih čajeva mogu dovesti do glavobolje i nesanice.

 

7. Nemojte predugo kuhati čaj. Ako to radite polifenoili i etarska ulja počinju spontano oksidirati – što smanjuje čistoću i aromu čaja, te smanjuje i hranljivu vrednost.

 

8. Nemojte kuhati isti čaj više puta. Eksperimenti su pokazali da se prvim kuhanjem dobija 50 posto zdravih supstanci; drugim 30 posto, trećim 10, a četvrtim samo do 3 posto. Ako i nakon toga nastavite sa kuhanjem čaja, štetne supstance će napuniti napitak, jer upravo ti elementi iscure u posljednjem trenutku.

 

9. Izbjegavajte pijenje čaja odmah nakon obroka. To će usporiti varenje i poremetiti sve organe koji su odgovorni za taj proces. Sačekajte dvadesetak minuta nakon obroka i onda uživajte u čaju.

 

10. Ne pijte čaj kada uzimate lijek. Tanin koji se nalazi u čaju ublažava dejstvo lijekova; zato Kinezi govore da čajevi uništavaju medikamente.

 

11. Nemojte piti čaj koji ste napravili dan ranije. Ne samo da je izgubio vitamine već je u međuvremenu postao i savršeno stanište za bakterije. Ali to ne znači da morate da ga prospete. Čaj koji je odstojao 24 sata bogat je kiselinama i fluorom koji sprječavaju krvarenje kapilara. Zato takav čaj pomaže pri liječenju upala u ustima kao što su bolovi u jeziku, krvarenje desni, ali i ekcema, neke povrede kože, čireva…

 

Zimski ugođaj upotpunite u Cinema City Café Baru, svakog petka osjetite čari pijenja čaja uz Manuel čajeve u periodu od 13:00 do 16:00 h.

 

manuel

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.