Fabrika malih, toplih razglednica Nere Džanić i Mirne Dizdarević

Datum objave
23/01/2021
razgovarala
Besima Svraka
fotografije
NxMLittle Postcard Factory

Jedne prilike u Sarajevu su se upoznale jedna arhitektica i jedna filmska rediteljica, koja ima food blog. Život ih je iz Sarajeva odveo u druge gradove, Neru Džanić u Gratz, a Mirnu Dizdarević u Zagreb. Iako udaljene, njihovo prijateljstvo nije prestajalo i osam godina kasnije nastao je brend MxNLittle Postcard Factory. Razgovarali smo sa Mirnom Dizadarević o ovom divnom projektu.

 

Nera Džanić i Mirna Dizdarević, kako se desila ta ljubav i od kad ona traje?

– NeraMirna ljubav se desila slučajno, upoznale smo se u Sarajevu u izlasku, i od tad nismo prestajale izlaziti dok se obje nismo preselile vani. Traje sigurno sad više od osam godina, i nadamo se da će trajati još 808.

Iz te ljubavi nastao je brend MxNLittle Postcard Factory, kako ste došle na ideju?

– Došle smo na tu ideju prije više od godinu dana, ali nekako nije nam bio pravi trenutak da izađemo sa brendom. Kada se desio lockdown i kako smo više pričale, shvatile smo da ako ne sad onda stvarno ne znamo kada ćemo izaći sa MxN Little Postcard Factory. Ideja je došla vrlo logično obzirom da i Nera i ja uvijek uz bilo koji poklon uključimo i čestitku. Volimo pisati, i to je poklon stvarno od srca. Kako smo pričale više o tome, rekle smo pa hajmo mi svoje čestitke da pravimo. Nešto drugačije, za svakoga i sve prilike, i nešto što se neće moći kupiti u bilo kojoj knjižari. Tako smo počele, i zaista se nismo pokajale. Vidimo da ljudi prepoznaju kvalitet same čestitke i dizajna, i nadamo se da će se uskoro naše čestitke naći na policama neke bh. prodavnice.

Živimo u digitalnom dobu u kojem uglavnom komuniciramo putem raznih messangera, zašto čestitke?

– Čestitke su forma koju ne može zamijeniti niti jedna tehnologija. Olovka i papir su nešto opipljivo, romantično, treba mnogo više truda da se izabere, napiše, i pošalje neka poruka, i samim tim posebniji je znak pažnje. Kod nas je tržište poprilično mrtvo što se tiče pisanja i slanja čestitki, dok recimo u Americi oni šalju čestitke za apsolutno sve i svašta, čak i samo onako, kada imaš loš dan pošalju ti čestitku da nemaš loš dan. To je upravo naša smisao ovog brenda, uljepšati nekome dan, i ne čekati da se nešto posebno desi da nekoga obradujemo. Moramo priznati da svi koji su naručili ili dobili naše čestitke su bili obradovani, i kada bi vidjeli te fotke ili videe srce bi nam bilo ogromno. Vrijedi uzeti olovku u ruke i pisati iz srca.

Olovka i papir su nešto opipljivo, romantično, treba mnogo više truda da se izabere, napiše, i pošalje neka poruka, i samim tim posebniji je znak pažnje.

 

Koje motive najčešće koristite za ilustriranje razglednica?

– Motivi su različiti, i mijenjaju se onako kako se nas dvije dogovorimo. Želimo imati prepoznatljiv stil, ali opet svake godine izbaciti nešto novo, dodati nove boje, i nove motive. Za sada su to bili motivi gradova Sarajevo, Zagreb, i Graz, ljudi, i zgrade, a sada ćemo se fokusirati i na neke druge stvari. U planu nam je nastaviti raditi motive za dječiju abecedu i završiti je do kraja ove godine, tako da će mališani, a i oni veliki, imati kreativnu abecedu sa nešto drugačijim riječima. Kao što imate priliku vidjeti na našem Instagram profilu, uradile smo i seriju čestitki za Božić koja je sjajno išla, sada imamo Valentinovo, a onda idemo i sa drugim praznicima.

Sarajevo, Zagreb, Gratz su česti motiv na razglednicama.

– Da, vezane smo za te gradove. Ja živim u Zagrebu, obje smo iz Sarajeva, a i Nera, živi u Gratzu, kada je u mogućnosti, dođe često u Zagreb, pa onda one izlaske koje smo imale u Sarajevu nadoknadimo tu. Naravno, nije isključeno da ćemo raditi i seriju drugih gradova, tako da, stay tuned.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Suicidal Angels nastupili u Slogi