Fabrika malih, toplih razglednica Nere Džanić i Mirne Dizdarević

Release Date
23/01/2021
razgovarala
Besima Svraka
fotografije
NxMLittle Postcard Factory

Jedne prilike u Sarajevu su se upoznale jedna arhitektica i jedna filmska rediteljica, koja ima food blog. Život ih je iz Sarajeva odveo u druge gradove, Neru Džanić u Gratz, a Mirnu Dizdarević u Zagreb. Iako udaljene, njihovo prijateljstvo nije prestajalo i osam godina kasnije nastao je brend MxNLittle Postcard Factory. Razgovarali smo sa Mirnom Dizadarević o ovom divnom projektu.

 

Nera Džanić i Mirna Dizdarević, kako se desila ta ljubav i od kad ona traje?

– NeraMirna ljubav se desila slučajno, upoznale smo se u Sarajevu u izlasku, i od tad nismo prestajale izlaziti dok se obje nismo preselile vani. Traje sigurno sad više od osam godina, i nadamo se da će trajati još 808.

Iz te ljubavi nastao je brend MxNLittle Postcard Factory, kako ste došle na ideju?

– Došle smo na tu ideju prije više od godinu dana, ali nekako nije nam bio pravi trenutak da izađemo sa brendom. Kada se desio lockdown i kako smo više pričale, shvatile smo da ako ne sad onda stvarno ne znamo kada ćemo izaći sa MxN Little Postcard Factory. Ideja je došla vrlo logično obzirom da i Nera i ja uvijek uz bilo koji poklon uključimo i čestitku. Volimo pisati, i to je poklon stvarno od srca. Kako smo pričale više o tome, rekle smo pa hajmo mi svoje čestitke da pravimo. Nešto drugačije, za svakoga i sve prilike, i nešto što se neće moći kupiti u bilo kojoj knjižari. Tako smo počele, i zaista se nismo pokajale. Vidimo da ljudi prepoznaju kvalitet same čestitke i dizajna, i nadamo se da će se uskoro naše čestitke naći na policama neke bh. prodavnice.

Živimo u digitalnom dobu u kojem uglavnom komuniciramo putem raznih messangera, zašto čestitke?

– Čestitke su forma koju ne može zamijeniti niti jedna tehnologija. Olovka i papir su nešto opipljivo, romantično, treba mnogo više truda da se izabere, napiše, i pošalje neka poruka, i samim tim posebniji je znak pažnje. Kod nas je tržište poprilično mrtvo što se tiče pisanja i slanja čestitki, dok recimo u Americi oni šalju čestitke za apsolutno sve i svašta, čak i samo onako, kada imaš loš dan pošalju ti čestitku da nemaš loš dan. To je upravo naša smisao ovog brenda, uljepšati nekome dan, i ne čekati da se nešto posebno desi da nekoga obradujemo. Moramo priznati da svi koji su naručili ili dobili naše čestitke su bili obradovani, i kada bi vidjeli te fotke ili videe srce bi nam bilo ogromno. Vrijedi uzeti olovku u ruke i pisati iz srca.

Olovka i papir su nešto opipljivo, romantično, treba mnogo više truda da se izabere, napiše, i pošalje neka poruka, i samim tim posebniji je znak pažnje.

 

Koje motive najčešće koristite za ilustriranje razglednica?

– Motivi su različiti, i mijenjaju se onako kako se nas dvije dogovorimo. Želimo imati prepoznatljiv stil, ali opet svake godine izbaciti nešto novo, dodati nove boje, i nove motive. Za sada su to bili motivi gradova Sarajevo, Zagreb, i Graz, ljudi, i zgrade, a sada ćemo se fokusirati i na neke druge stvari. U planu nam je nastaviti raditi motive za dječiju abecedu i završiti je do kraja ove godine, tako da će mališani, a i oni veliki, imati kreativnu abecedu sa nešto drugačijim riječima. Kao što imate priliku vidjeti na našem Instagram profilu, uradile smo i seriju čestitki za Božić koja je sjajno išla, sada imamo Valentinovo, a onda idemo i sa drugim praznicima.

Sarajevo, Zagreb, Gratz su česti motiv na razglednicama.

– Da, vezane smo za te gradove. Ja živim u Zagrebu, obje smo iz Sarajeva, a i Nera, živi u Gratzu, kada je u mogućnosti, dođe često u Zagreb, pa onda one izlaske koje smo imale u Sarajevu nadoknadimo tu. Naravno, nije isključeno da ćemo raditi i seriju drugih gradova, tako da, stay tuned.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvorene prijave na laboratorij kreativnog dokumentarnog filma KVV#10