In Memoriam Kurt Cobain: Bolje je izgorjeti nego izblijediti

Release Date
05/04/2014

Moji stihovi su velika gomila kontradikcija. Oni su podijeljeni i nalaze se negdje između mojih iskrenih stavova i osjećanja i sarkastičnih obećavajućih i humorističnih opovrgavanja ideala koji su već odavno iscrpljeni. Nastojim biti strastven i iskren, ali se također želim zabavljati i ponašati kao debil, zapisao je Kurt Cobain u svom dnevniku, u vrijeme izlaska prvog albuma Nirvane Bleach, pet godina prije nego što je oduzeo sebi život.

U tih pet godina Cobain je od anonimnog muzičara u kratkom vremenu ostavio zavidan opus, a da mu je sudbina bila sklona, danas bi vjerojatno dijelio mjesta s najvećim živućim muzičkim legendama.

O smrti, pogotovo nasilnoj, nema se mnogo toga pametno kazati.

Kurt-Cobain-3

Nirvana nije bila tipičan grunge bend, ukoliko je uopće Kurtovo stvaralaštvo moguće vezivati uz taj pojam. Postoje neke sličnosti, no nisu posljedica neke svjesne namjere. To što je bend djelovao na sjeverozapadu Sjedinjenih Država, u isto vrijeme kada i ona imena koja se lako mogu strpati u grunge ladicu, stvar je slučajnosti, poklapanja prostornih i vremenskih parametara. Dok su tipični grunge bendovi polazili od naslijeđa evropskog blues/hard rocka uz određene primjese hardocore punka, Kurt je svoju viziju gradio na raznovrsnijem, slikovitijem naslijeđu.

Korijeni Nirvane tako prizivaju Sonic Youth, Sex Pistolse, Swanse, Vaselinese, Beat Happening, REM, Mazzy Star, Black Flag, Half Japanese, Sebadoh, Daniela Johnstona, Pixiese, Butthole Surferse, The Clash, Gang of Four, Lou Reeda i brojne druge autore, odnosno sastave koji, priznajte, imaju nešto širu viziju od onog siromašnog, strogim blues kanonima ograničenog britanskog hard rocka prve polovice sedamdesetih. Štoviše, zadnjih mjeseci života je svoj kreativni kompas usmjerio prema znatno mekšem, folkističnijem izričaju (njujorški Unplugged je tek jedan od pokazatelja takvog izbora), a i njegova izjava o mogućoj saradnji s Michaelom Stipeom dovoljno govori. Ovo je itekako važno, jer se ostatak lokalne scene država Oregon i Washington prije dvadesetak godina uglavnom pozivao na Led Zeppelin, Black Sabbath i slične. Takvim su izborom, uostalom, i osigurali svoje ‘mjesto’ u historiji!

 

Izmučen slavom koja ga je zatekla nespremnog, pritiskom medija, sve jačom ovisnošću o heroinu, depresijom i vječnim bolovima u želucu, Cobain se 5.4. 1994. ubio iz sačmarice. Pored njega pronađeno je oproštajno pismo u kojima nema njegovih stihova već je, objašnjavajući kako je izgubio strast za muzikom, kroz stih Neila Younga fanovima poručio Bolje je izgorjeti nego izblijediti.

Jedno je sigurno – sjećanje na njega još nije izblijedilo, u rodnom i od njega ne baš voljenom Aberdeenu, dobio je svoj dan koji će se obilježavat na datum kada je rođen, 20. februara (1967.), dobio je i svoj kip u aberdeenskom Historijskom muzeju, ali i lik u stripu. Nirvana je 10. aprila 2014. uvrštena u Kuću slavnih Rock ‘n’ rolla, a grad Hoquiam, gdje je Cobain živio vrlo kratko, tada će proslaviti Dan Nirvane.

Da su kojim slučajem tog petog aprila 1994. zvijezde bile drugačije posložene, danas bi svjetska muzička scena izgledala poprilično drugačije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nomad.ba: Titov travnički šnajder