default

Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru

Release Date
15/10/2021

Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće sa realizacijom  novog umjetničkog sadržaja u okviru Urban Renaissance projekta kojeg podržava švedska fondacija Kvinna till Kvinna.  Riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce.

Rezidencija naziva Equilibrio koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dvije sedmice te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i historije te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara. Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora.

Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa, ističu organizatori.

Naglasili su, kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat  na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.

Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Rucea one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje, kazali su.

Umjetnik će boraviti u Mostaru od 13.10 do 27.10. 2021. godine, a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.

Projekt Urban Renaissance implementira Udruženje For A s fokusom osnaživanja već postojeće urbane platforme Mostara kao i organizacijskog tima Street Arts Festivala Mostar koji zvanično počinje djelovati kao Udruga Rezon.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.