default

Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru

Datum objave
15/10/2021

Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće sa realizacijom  novog umjetničkog sadržaja u okviru Urban Renaissance projekta kojeg podržava švedska fondacija Kvinna till Kvinna.  Riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce.

Rezidencija naziva Equilibrio koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dvije sedmice te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i historije te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara. Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora.

Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa, ističu organizatori.

Naglasili su, kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat  na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.

Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Rucea one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje, kazali su.

Umjetnik će boraviti u Mostaru od 13.10 do 27.10. 2021. godine, a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.

Projekt Urban Renaissance implementira Udruženje For A s fokusom osnaživanja već postojeće urbane platforme Mostara kao i organizacijskog tima Street Arts Festivala Mostar koji zvanično počinje djelovati kao Udruga Rezon.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvorene prijave za peti po redu Vučko Trail