Zlatna ’5 R’ pravila ekološki prihvatljive mode

Release Date
12/06/2020

Najnoviji modni trend nije nova sezonska boja ili must have stil, novi trend je koncept održive mode i etične odjeće, ekološki prihvatljiva moda. Tekstilna industrija je jedna od najzagađivanijih industrija na svijetu, uništava okoliš između procesa kreiranja odjeće i bacanja odjeće nakon što je ne želimo više koristiti. Ekološki prihvatljiva moda se ne fokusira samo na to kako kupujete, ona vas uči kako da ponovo razmislite o odjeći u svom ormaru. Zlatna 5 R pravila ekološki prihvatljive mode su: reduce, reuse, recycle, recover i reinvent. 

 

REDUCE / smanjiti

Ekološki prihvatljiva moda, poznata kao održiva moda ili etička moda, trebala bi se prije svega odnositi na smanjenje modne potrošnje. Sve započinje pažnjom na potrošnju i otpad. To u konačnici znači da kupujete manje i kupujete samo ono što vam treba.

REPAIR / popraviti

Kad se neki odjevni predmet ošteti, većina nas ga želi zamijeniti nekim drugim, novijim. Međutim, većina se može popraviti. Ako vi nemate vremena ili niste vješti, odnesite kod krojača. Ukoliko su vam se crne stvari isprale, kupite smjesu za bojenje odjeće i osvježite je. Znači, prije nego bacite nešto razmislite još jednom da li se može popraviti i može li se ponovo nositi.

RECYCLE / reciklirajte

Umjesto da predmete koji vam više nisu potrebni bacate u smeće, reciklirajte ih. Postoje dva načina za to. Možete ga donirati u dobrotvorne svrhe ili u second shop trgovine, jer će oni reciklirati vašu robu i vaše smeće pretvoriti u tuđe blago. Ili jednostavno reciklirati materijal i pretvoriti ga u drugi odjevni predmet – upcycling. Ukoliko niste baš toliko vješti, možete se konultovati s dizajnerima, pa nekome od njih pokloniti te materijale, oni će znati šta napraviti od njih.

REPURPOSE / pronaći novu svrhu

Prema rječniku Mirriam Webster repurpose znači: promijeniti (nešto) kako bi se moglo korisiti u drugu svrhu. Vrlo slično upcyclingu, koji mijenja modu za stvaranje predmeta sa sličnom svrhom, npr. od stare haljine kreirate torbu, repursposing (prenamjena) uključuje promjenu tako da novi komad dobija potpuno novu svrhu ili upotrebu.

REINVENT / ponovo izmisliti

Reinventing ide ruku pod ruku sa reducing, jer će vas natjerati da ponovo razmislite o vašoj odjeći. Još jednom dobro pogledajte u svoj ormar prije nego odete u kupovinu nove odjeće. Budite kreativni, probudite stilistu ili stilisticu u sebi i napravite nove modne kombinacije u vašem ormaru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.