Za 100. rođendan Narodnog pozorišta Sarajevo predstava ‘Protekcija’ u režiji Kokana Mladenovića

Datum objave
15/10/2021
fotografije
arhiva Narodno pozorište Sarajevo

Zvanični početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo veže se za ime glumca i reditelja Nikole Hajduškovića. Prije 100 godina, tačnije 23.10.1921. godine, premijerno izvedena predstava Protekcija po tekstu Branislava Nušića, koju je režirao Nikola Hajdušković.

Nikola Hajdušković / fotografija_Narodno pozorište Sarajevo

Nikola Hajdušković, rođen je 1876. godine u Beogradu. Bio je glumac i reditelj. Kao glumac, 1895. pridružio se Narodnom pozorištu u Beogradu,  gdje je počeo igrati za vrijeme tadašnjeg štrajka. Nakon toga je kratko boravio u Nišu, a po povratku u Beograd formirao je privatnu trupu Vračarsko pozorište. Godine 1920. započinje svoj stalni angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo u koje dolazi kao glumac i iskusni reditelj.

Predstava Protekcija je bila prva predstava na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. U predstavi su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i  Zora Čurčić.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, postavljene u savremeni kontekst. Premijera je zakazana za  četvrtak, 21. 10. u 19:30 sati,  na dan kada će Narodno pozorište Sarajevo proslaviti stotu godišnjicu. Prva i druga repriza na repertoaru su u petak i subotu,  22. 10. i 23. 10.  u istom terminu. Adaptaciju teksta i songove u predstavi potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Rezervacije karata za reprizna izvođenja možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta, pozivom na broj  033 22 16 82, putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com, ili lično. Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Samsung predstavio Galaxy S23 seriju pametnih telefona za ultimativno iskustvo sadašnjosti i budućnosti