250. godišnjica Beethovenovog rođenja: Iznenađujuće i interesantne činjenice

Release Date
24/04/2020
naslovna fotografija
GNTB/ Sonya Werner

Tokom 2020. godine Njemačka proslavlja dvjestapedesetu godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena koji je za života stekao slavu kao virtuoz, a kao kompozitor je postigao besmrtnost. Rođen u Bonu, Beethoven je stekao poštovanje kao kosmopolitski revolucionar čija su muzička dostignuća obilježila vrhunac bečkog klasicizma i utrla put romantičnom periodu.

 

Beethovenovo muzičko nasljeđe

Beethovenov opus se sastoji od oko sedam stotina kompozicija, a ovo su samo neke od njih: opera Fidelio (1805.), devet simfonija, od kojih su najpopularnije Treća (Eroika), Peta (Simfonija sudbine) i Deveta sa svojim posljednjim stavom Oda radosti, pet klavirskih koncerata, jedan violinski koncert, šest klavirskih trija i koncert za violinu i orkestar, opus za hor, uključujući i kantate za Horsku fantaziju, brojni liederi, duhovna muzika, najpoznatiji su Misa Solemnis (Svečana misa) i Misa u C majoru, brojni kamerni komadi, uključujući i 16 kvarteta za gudačke instrumente, klavirske kvartete i 32 sonate za klavir.

Beethoven je definisao CD

Tokom razvoja projekta za audio CD, predsednik kompanije Sony gospodin Norio Ohga naglasio je da Deveta simfonija mora da stane na jedan disk. Snimak Devete simfonije pod dirigentskom palicom Wilhelma Furtwänglera traje 74 minuta – i to je ono što je odredilo kapacitet CD-a.

 

fotografija_GNTB/ Michael_Sondermann
fotografija_GNTB/ Michael_Sondermann

 

Beethovenova muzika je druga najpopularnija na platformi Spotify

Svakog mjeseca na platformi Spotify Beethovenova muzika bude puštena oko 5,1 milion puta. Od njega je, u očima dominantno mlade publike, popularniji samo Johann Sebastian Bach (sa 5,5 pregleda).

Beethoven širom svijeta

O univerzalnom poštovanju koje Beethoven uživa širom svijeta, u prilog govori činjenica da je na mapi svijeta više od 700 ulica i trgova nazvano njegovim imenom. U ovom pogledu Njemačka prednjači sa više od 300 ulica koje nose njegovo ime.

Beethoven u svemiru

Asteroid u pojasu između Marsa i Jupitera se zove Ludwig van Beethoven.

 

fotografija_GNTB/ Michael_Sondermann
fotografija_GNTB/ Michael_Sondermann

 

Roll over Beethoven

Chak Berry je snimio ovu pjesmu u Chicagu1956. godine stvarajući vezu između heroja bečkog klasicizma i novog zvuka rock’and’rolla. Slijedile su nebrojene obrade, od kojih su među najpoznatijima obrada The Beatlesa (prvi put izvedena 1962. godine u Star clubu u Hamburgu) i Elektičnog laganog orkestra izvedena 1972.

Muzički magazin Rolling Stone smestio je pjesmu na 97. mjesto na top listi 500 najvećih hitova svih vremena.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.