5 moćnih fotografkinja

Izložba fotografija Djevojke pitaju žene: Koliko ljubavi je dovoljno?, na kojoj je radove predstavljalo pet mladih djevojaka iz tri grada, postavlja vječito pitanje – koliko ljubavi je dovoljno i da li je jedan dan u godini, 8. mart, jedini kada treba pričati o tome.

 

Ovu inicijativu je pokrenula Tea Jagodić, fotografkinja iz Banja Luke, koja već godinama kroz svoje radove obrađuje spomenutu tematiku, a za ovu priliku je okupila još četiri kolegice: Teodoru Čikić iz Gradiške, Ivanu Bjeljac iz Novog Grada, te Tajanu Dedić Starović i Milanu Tomić iz Banja Luke.

 

Do ideje sam došla prvenstveno zbog želje za međusobnim druženjem i umrežavanjem nas kao kolegica koje se bavimo istom stvari i u ‘’istom smo filmu’’. Igrom slučaja se bližio Dan žena, ja sam dobila mogućnost da napravim nešto u Kulturnom centru Gradiška i taj datum mi se činio kao sjajna prilika da ga iskoristimo. Zaokružila sam broj na 5 žena iz 3 različita grada i tako je nastao jedan jako lijep događaj. Nas 5, sa 25 radova, smo na zdrav način, bez lažnog feminizma, pričale o ljubavi, ženama, položaju nas kao mladih djevojaka, ali i tražile odgovor na pitanje ‘Koliko ljubavi je dovoljno?’ koje je i sam naziv izložbe za ovu priliku. Koncept ćemo malo da promijenimo za ubuduće, ali bih voljela da nas 5 istraje u ovoj priči, u skladu sa mogućnostima. Očekuje nas još dosta gradova u bližoj budućnosti. Ne planiramo da se zaustavljamo, rekla nam je Tea Jagodić.

 

Predstavljamo radove ovih 5 moćnih fotografkinja.

 

 

Teodora Čikić

Fotografija je moj svijet, bijeg od surove realnosti u nešto samo moje i njome se profesionalno bavim već 6 godina. Volim putopisnu, portretnu i street-fotografiju. Smatram da je foto-aparat samo produžena ruka onog što naše srce “vidi”. Do sad sam imala jednu samostalnu izložbu u rodnom gradu, a učestvovala u više kolektivnih izložbi.

Teodora Čikić1 Teodora Čikić2 Teodora Čikić3 Teodora Čikić4 Teodora Čikić5

 

 

Ivana Bjeljac

Rođena sam u Novom Gradu 18.11.1986. godine. Ljubav prema fotografiji se desila 2014. godine kad sam sasvim slučajno došla u dodir sa DSLR. Od tad počinje moj rad i velika ljubav prema fotografiji.

Ivana Bjeljac (5) Ivana Bjeljac (6) Ivana Bjeljac (7) Ivana Bjeljac (8) Ivana Bjeljac (9)

 

 

Tea Jagodić

Grafička dizajnerica po struci, konceptualnom fotografijom se bavim od 2009, ali tek zadnjih nekoliko godina uzimam za ozbiljno. Najčešće obrađujem teme bliske sebi i svojoj generaciji, a to je svakako položaj žena i djevojaka u današnjem društvu, životne situacije kao i socijalne teme. Imala sam dvije samostalne izložbe, a učestvovala sam i na brojnim grupnim izložbama od Banja Luke, preko Novog Sada, do Lisabona.

Tea Jagodić (1) Tea Jagodić (2) Tea Jagodić (3) Tea Jagodić (4) Tea Jagodić (5)

 

 

Tajana Dedić-Starović

Slatka kao šećerlema. Vodim ljubav sa šljokicama, volim suptilnu pornografiju i istražujem dubine sopstvene svijesti i nesvijesti. Zaljubljena sam u žensko tijelo i rozu boju. Kroz fotografiju istražujem djevojaštvo, ženstvenost i seksualnost, ali i svakodnevne situacije i dnevne rutine, predstavljene na sve moguće i nemoguće načine. U slobodno vrijeme studiram psihologiju.

Tajana Dedić-Starović (1) Tajana Dedić-Starović (2) Tajana Dedić-Starović (3) Tajana Dedić-Starović (4) Tajana Dedić-Starović (5)

 

 

Milana Tomić

Ja sam Milana Tomić i studentica sam treće godine Fakulteta informacionih tehnologija. Moj ulazak u svijet fotografije vezan je za ,,Univerzitetski foto-kino klub Banja Luka ” i kurs analogne fotografije gdje sam, kao jedna od najmlađih polaznica, imala priliku koristiti analogni foto-aparat i razvijati film kako se to nekada radilo. Danas koristim digitalni aparat i preferiram portretnu fotografiju, mada mi industrijska i modna fotografija nisu strane. I dalje se razvijam kao fotografkinja i trudim se svakim danom biti što bolja. Osjećam veliku ljubav prema fotografiji i vjerovatno ću se njome baviti do kraja života.

Milana Tomić (1) Milana Tomić (2) Milana Tomić (3) Milana Tomić (4)

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Uspješna sedmica za bh. metal scenu