Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca na prestižnom venecijanskom filmskom festivalu

Release Date
18/08/2022

U takmičarskoj kategoriji Horizonti venecijanskog filmskog bijenala, film Najsretniji čovjek na svijetu je nominovan u kategoriji za najbolji film, Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca; nominovane su još i scenaristica Elma Tataragić i glumica Jelena Kordić Kuret.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Film Najsretniji čovjek na svijetu je koprodukcijsko djelo Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba. Scenarij za ovaj film napisala je scenaristica Elma Tataragić, a film je režirala sjeverno makedonska rediteljica Teona S. Mitevska.

Radnja filma se odvija oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tokom rata.

Pored ovo dvoje izvrsnih glumaca, značajne uloge u filmu Najsretniji čovjek na svijetu ostvarili su i glumci Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Adnan Omerović je stalni član ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ali ostvaruje i značajne uloge u domaćoj i svjetskoj filmskoj industriji. Do sada je igrao u mnogim velikim produkcijama, poput Život je čudo Emira Kusturice, The Prosecutor the Defender the Father and His Son Iglike Trifonove, Papagajka Emme Rožanski, The Confidence Man i Wedding Preparations in the Country Kourosa Alaghbanda, Investiogations of a Dog Aleksandre Niemczyk, Sympathie pour le Diable Guillaumea de Fontenaya i drugih.

Ja sam imao sreće sa, ja je zovem anđeo moje kinematografske karijere, bh. kasting direktoricom Timkom Grahić, koja pametno radi posao, zna kada te treba zvati, a kada ne. Što se tiče mlađih kolega, svi imaju jednake šanse da se dokazuju, a do osobe je koliko će se predati tome. Jer ako ne ideš na kastinge, ne možeš ni očekivati da dobiješ angažman, pojasnio je Omerović.

Mladi glumci i glumice nerijetko streme odlasku iz Bosne i Hercegovine, s nadom da će u drugim sredinama izgraditi bolju karijeru. Omerović ima drugačiji stav o tome.

Uspjeh u većim sredinama i filmskim centrima zavisi od samog čovjeka. Kako će se ponašati tamo, je li sposoban živjeti tamo, da li ima discipline, kulture. Meni sasvim odgovara da živim u Tuzli i da me za angažmane zovu gdje god hoće, dodao je.

Kako je i sam naveo, nagrada bi mu dodatno pomogla u karijeri, jer bi mu otvorila vrata za nove saradnje.

Nagrada bi mi značila u smislu, prvo jer te neko gledao, jer si mu se svidio, a taj neko će te dalje spominjati drugim producentima i režiserima, a to može dovesti do novih poziva od strane ljudi koji imaju sredstva i viziju i koji hoće da rade. Jer svakome dođe taj period uspjeha, nekome za pet godina, nekome za deset, ali sigurno dođe, rekao je za kraj.

Venecijansko bijenale se otvara 31. avgusta i trajat će do 11. septembra ove godine. Podsjetimo, film Najsretniji čovjek na svijetu će se premijerno na ovom festivalu prikazati 02. septembra.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.