6 najšarmantnijih mjesta za dobru šoljicu kafe u Sarajevu

Release Date
12/10/2021
naslovna fotografija
Sweets&Co

Sarajevo je poznato po uživanju uz kafu u kafiću na ulici ili na sunčanoj terasi, dok gledate kako svijet prolazi i postoji mnogo jedinstvenih i šarmantnih mjesta gdje možete uživati u šoljici dobre kafe. Istina jeste da je mali grad u kojem ponekad imate osjećaj da svi sve znaju, tako da njegove stanovnike, pretpostavljamo i ne treba posebna preporuka, međutim, ako ste turista, želimo da posjetite nama najdraža mjesta. Donosimo vam mali kafe vodič u kojem smo se vodili ušuškanim, skrivenim i divnim mjestima u Sarajevu u kojima vas čeka dobra i ukusna šoljica kafe, ali i po koja čaša čaja ili vrhunskih vina.

 

KAWA

U Ulici Dženetića Čikma 16 nedavno je otvoren KAWA specialty coffee bar. Prvi takve vrste u Sarajevu. Dugogodišnja maštanja, istraživanja najljepših kafeterija svijeta, velika ljubav prema kafi i vinu te minimalizam kao estetski iskaz baza su novog, osvježavajuće kosmopolitskog prostora u Sarajevu. Kawa je nastala iz želje da se dragi prijatelji okupe u ugodnom ambijentu i piju, pre svega kafu vrhunskog kvaliteta, a pomalo neobičnih aroma i tonova.

Ponuda u Kawi će se stalno mijenjati, a trenutno su na meniju kafa iz Indije – čokoladnija, manje kisela, 100% arabika, bez goričine i kafa iz Kolumbije – dosta smjelija, puna voćnih nota, veće kiselosti, a sa manje pjene.

fotografija_KAWA
fotografija_KAWA
fotografija_KAWA

 

 

Kamarija Point of View

Kamarija Point of View u Ulici Pod bademom bb jedinstveno je mjesto u starom dijelu Sarajeva u kojem možete uživati u panoramskom pogledu na Sarajevo. Bez obzira na godišnje doba pogled na Sarajevo je fascinantan, pa kada još uz to možete popiti omiljeno piće i provesti ugodne i opuštajuće trenutke sa voljenom osobom, prijateljima ili porodicom posjeta Kamariji je neminovna.

Svoje mjesto u Karamiji ćete pronaći na dvije etaže, na otvorenom i zatvorenom dijelu. Enterijer i okolinu objekta čini kombinacija drvenih i kamenih elemenata koju se smisleno nadopunjuju sa prirodnim okruženjem sa mnoštvom drveća.

fotografija_Kamarija
fotografija_Kamarija
fotografija_Kamarija
fotografija_Kamarija

 

Ministry of Ćejf

Ministry of Ćejf smješten je u Ulici Kovači, jednoj od najstarijih ulica u gradu, kroz koju uvijek prođete ukoliko ste u šetnji do tabije. Posebno mjesto koje je mnogo više od običnog kafića. Riječ je o mjestu posebne energije u kojem može razgovarati svako sa svakim. Spoj modernog i tradicionalnog, mjesto u kojem nastaju posebna iskustva. Mnogi gosti dolaze probati divne kolače od sira i čokoladne kolače, a tu je i posebna ponuda za vegane. Posjetite ovo mjesto i popijte ukusan latte, čaj ili espresso.

fotografija_Ministry of Ćejf
fotografija_Ministry of Ćejf
fotografija_Ministry of Ćejf

Čajdžinica Džirlo

Čajdžinica u tekstu o kafi? Da! Ukoliko ste već u Ulici Kovači posjetili Ministry of Ćejf, bukvalno dva metra do nalazi se Čajdžinica Džirlo. Otac Huseina Džirla koji je bio stolar, imao je želju da jedan od njegovih sinova blizanaca otvori čajdžinicu. Međutim, prostorija do stolarije Huseinovog oca, a u kojoj je danas Čajdžinica, nije bila korištena 40 godina. Kad su se Dijana, Huseinova žena i Husein odlučili da otvore čajdžinicu željeli su da to bude nešto drugačije i posebnije, ali u duhu bosanske tradicije. Nisu željeli otvoriti tipični café. U to vrijeme u tradiciji svaka kuća u BiH je imala biljke dobre za zdravlje, kao što su menta, kamilica, tako da su počeli s tim konceptom u želji da prošire asortiman i na čajeve koji ne rastu u našim krajevima. U Čajdžinici Džirlo se danas poslužuje više od 50 vrsta raznih čajeva, nude veliki izbor južnoafričkih, indijskih i mediteranskih čajeva. Pored čajeva možete probati i domaću, bosansku kafu. Ljudi tu dođu na šaljicu čaja ili kafe i često ostanu satima. Tu nekako vrijeme stane i nemate osjećaj koliko ste se dugo zadržali. U tome posebno potpomognu i lokalne mačke, koje vam obavezno zaspu u krilu i onda ste primorani ostati još koji sat, popiti još jednu šoljicu kafe, dok se one ne probude.

fotografija_Čajdžinica Džirlo
fotografija_Čajdžinica Džirlo
fotografija_Čajdžinica Džirlo

 

 

Sweets & Co

Caffe slastičarnu Sweets & Co cijene obožavatelji slastica i istinski kafoljupci. U velikoj i kvalitetnoj ponudi slatkih zalogaja posebno se izdvaja lagani francuski kroasan preliven kremom od pistacije. Bogatstvo okusa i kreme oduševit će sve koji ne mogu odoljeti ovoj francuskoj slastici. Ono po čemu je ovo mjeste posebno, jeste da ne morate posegnuti čak do centra grada zbog dobrih kolača i kafe. Smještena je u Ulici Džemala Bijedića 129 (Nova Otoka), što je idealno ukoliko se nalazite u Novom Gradu. Sweets & Co će posebno cijeniti ljubitelji macchiata, čvrsto tvrdimo da ćete tu popiti najukusniji u čitavom gradu.

fotografija_Sweets&Co
fotografija_Sweets&Co
fotografija_Sweets&Co

 

Talks & Giggles

Još jedna caffe slastičarna Talks&Giggles, smještena na obali rijeke Miljacke, Ulica Hamdije Kreševljakovića 61, mjesto je koje zrači toplinom doma, mami osmijehe i okuplja prijatelje uz američke palačinke, limunadu i savršenu šoljicu kafe. Ugodan i poseban ambient, mjesto za susret prijatelja, starih poznanika i potpunih neznanaca. Mjesto gdje ćete razmijeniti najljepše riječi i doživjeti emocije.

fotografija_Talks&Giggles
fotografija_Talks&Giggles
fotografija_Talks&Giggles

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.