Benicio Del Toro dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 21. Sarajevo Film Festivala

Oscarom nagrađenom glumcu Beniciu Del Toru bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala. Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović. Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnès B, koja je također i pokroviteljica festivala.

 

Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe Savršen dan u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Cannesu. Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru Open Air programa gdje će Del Toru pred 3,000 ljubitelja filma biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eQfqygkNMqE[/youtube]

 

Slavni glumac će također održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Od svoga osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

 

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha Putevi droge, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua 21 gram. Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri Che, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.

 

Uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Johna Glena Dozvola za ubijanje, rame uz rame Timothija Daltona u ulozi Jamesa Bonda. Pored Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Putevi droge, Del Toro je osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medvjeda Filmskog festival u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

 

Del Toro je tokom karijere, na podjednako oduševljenje gledalaca i kritike, sarađivao sa brojnim sjajnim rediteljima uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.

 

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je Sicario Denisa Villeneuvea u kojem su uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
AD Orion / Naida Dilić: Astronomija je zahvaljujući radu i trudu samostalnih astronoma/kinja itekako prisutna u BiH