BILLAIN predstavio CODENAME EP

Codename EP je prvo izdanje na Billainovom sopstvenom beogradsko-sarajevskom labelu Metnem koji je suosnovao za pionirima elektronske scene u Beogradu, Rankom Marićem aka Phase i Đorđom Milašinovićem aka Toxic, koji djeluju pod imenom Codex.

Pored kratkog videa koji poprima osjećaj filma premijerno je prikazan i veoma misteriozan i hipnotičan muzički video Cocoon, pod sponzorstvom Subpac, britanske firme koja proizvodi uređaje za veću imerziju u zvuk.

 

 

Ono što karakteriše svako novo Billainovo izdanje je to da se radi o cyberneuro žanru, novom žanru kojem je postavio temelje tokom prošle godine izdavanjem albuma Nomad’s Revenge koji je uživao nominacije najboljeg d’n’b albuma 2019. u Velikoj Britaniji, a koji su podržali svi bitni svjetski portali i prijateljski labelovi, filmski producenti i istaknuti muzičari.

 

 

Ono što ova izdanja čini interesantnim je to što svako izdanje posjeduje mini naučnofantastični film koji se nadovezuje na prethodni. Kako bi priča o tim mini filmovima bila još interesantnija, pored suvlasnika Codex kolektiva, Phasea s kojim Adis piše Sci-Fi priče, suvlasnik Metnem labela je i Đorđe Milašinović, koji radi u Peter Jacksonovoj kompaniji Weta digital, na specijalnim efektima u velikim holivudskim projektima, pa u svom CV-u do sad ima rad u realizaciji filmova AvengersStar Trek Beyond i Jungle Book koji mu je donio Oskara za specijalne efekte.

Na zadnjem videu se ovoj fantastičnoj trojci pridružio i Geordie Third, 3D modeler iz Škotske ciji CV Sci-Fi likova uživa podršku svjetske 3D scene.

– Drago mi je da je testna faza ideje prošla i da sad počinjemo predstavljati stvari, neka smo pripremali pet, šest godina. Sve u vezi sa ovim žanrom je detaljno planirano. Riječ je o velikom projektu, kako slikom tako i zvukom, i jedva čekam da objelodanim stvari koje su deset puta veće od ovih malih izdanja, a koje su povezane međusobno. Drago mi je da su svi moji projekti našli svoje prostore i dobrodošlicu na cijeloj planeti, od SAD-a do Japana. Mislim da ovo što mi radimo iz Sarajeva i Beograda je bitno za cijeli region, uzevši u obzir koje dimenzije i čije sve podrške smo počeli dobijati idejama koje privlače animatore i crtače najvećih kalibara u želji da rade nešto s nama samo zato što ih pokreću naše ideje. To nam je najveća potvrda toga šta posjedujemo, rekao nam je Billain.

Pogledajte Codename EP priču.

 

 

 

U prvoj sedmici izdanje se popelo na sedmo mjesto na top100 Beatport ljestvici.

 

Tosin Abasi, jedan od najboljih gitarista na svijetu, izjavio je da mu je Billainova diskografija najveći utjecaj i inspiracija kad se riječ o d’n’b muzici. Billainov nastup je objavio i spomenuo na prestižnom Wired portalu, Bruce Sterling, američki pisac, veteran naučno fantastičnih romana koji je pisao legendarne Sci-Fi bestsellere sa Williamom Gibsonom.

Podršci izdanja se pridružuje i Noisia, holandski trio poznat po saradnji sa Prodigyjem koji imaju svoju radio emisiju gdje su reklamirali Codename EP, Mampi Swift, Aphrodite, Hydro – kojeg znamo sa Goldievog Metalheadz legendarnog labela, Tetsuji Tanaka i Taku, DJs sa prestižnog japanskog radija (Block FM).

Billain trenutno radi na sljedećim izdanjima, a uskoro će se na najnovijoj Microsoftovoj konzoli X-box pojaviti i Scorn, Sci-Fi horor igra koja je stekla svjetsku popularnost i postovanje svih igraćih platformi i portala, a na kojoj Bili radi već nekoliko godina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
L’Oreal Paris Makeup Genius: Revolucionarna aplikacija za pametne telefone i tablete