BILLAIN predstavio CODENAME EP

Codename EP je prvo izdanje na Billainovom sopstvenom beogradsko-sarajevskom labelu Metnem koji je suosnovao za pionirima elektronske scene u Beogradu, Rankom Marićem aka Phase i Đorđom Milašinovićem aka Toxic, koji djeluju pod imenom Codex.

Pored kratkog videa koji poprima osjećaj filma premijerno je prikazan i veoma misteriozan i hipnotičan muzički video Cocoon, pod sponzorstvom Subpac, britanske firme koja proizvodi uređaje za veću imerziju u zvuk.

 

 

Ono što karakteriše svako novo Billainovo izdanje je to da se radi o cyberneuro žanru, novom žanru kojem je postavio temelje tokom prošle godine izdavanjem albuma Nomad’s Revenge koji je uživao nominacije najboljeg d’n’b albuma 2019. u Velikoj Britaniji, a koji su podržali svi bitni svjetski portali i prijateljski labelovi, filmski producenti i istaknuti muzičari.

 

 

Ono što ova izdanja čini interesantnim je to što svako izdanje posjeduje mini naučnofantastični film koji se nadovezuje na prethodni. Kako bi priča o tim mini filmovima bila još interesantnija, pored suvlasnika Codex kolektiva, Phasea s kojim Adis piše Sci-Fi priče, suvlasnik Metnem labela je i Đorđe Milašinović, koji radi u Peter Jacksonovoj kompaniji Weta digital, na specijalnim efektima u velikim holivudskim projektima, pa u svom CV-u do sad ima rad u realizaciji filmova AvengersStar Trek Beyond i Jungle Book koji mu je donio Oskara za specijalne efekte.

Na zadnjem videu se ovoj fantastičnoj trojci pridružio i Geordie Third, 3D modeler iz Škotske ciji CV Sci-Fi likova uživa podršku svjetske 3D scene.

– Drago mi je da je testna faza ideje prošla i da sad počinjemo predstavljati stvari, neka smo pripremali pet, šest godina. Sve u vezi sa ovim žanrom je detaljno planirano. Riječ je o velikom projektu, kako slikom tako i zvukom, i jedva čekam da objelodanim stvari koje su deset puta veće od ovih malih izdanja, a koje su povezane međusobno. Drago mi je da su svi moji projekti našli svoje prostore i dobrodošlicu na cijeloj planeti, od SAD-a do Japana. Mislim da ovo što mi radimo iz Sarajeva i Beograda je bitno za cijeli region, uzevši u obzir koje dimenzije i čije sve podrške smo počeli dobijati idejama koje privlače animatore i crtače najvećih kalibara u želji da rade nešto s nama samo zato što ih pokreću naše ideje. To nam je najveća potvrda toga šta posjedujemo, rekao nam je Billain.

Pogledajte Codename EP priču.

 

 

 

U prvoj sedmici izdanje se popelo na sedmo mjesto na top100 Beatport ljestvici.

 

Tosin Abasi, jedan od najboljih gitarista na svijetu, izjavio je da mu je Billainova diskografija najveći utjecaj i inspiracija kad se riječ o d’n’b muzici. Billainov nastup je objavio i spomenuo na prestižnom Wired portalu, Bruce Sterling, američki pisac, veteran naučno fantastičnih romana koji je pisao legendarne Sci-Fi bestsellere sa Williamom Gibsonom.

Podršci izdanja se pridružuje i Noisia, holandski trio poznat po saradnji sa Prodigyjem koji imaju svoju radio emisiju gdje su reklamirali Codename EP, Mampi Swift, Aphrodite, Hydro – kojeg znamo sa Goldievog Metalheadz legendarnog labela, Tetsuji Tanaka i Taku, DJs sa prestižnog japanskog radija (Block FM).

Billain trenutno radi na sljedećim izdanjima, a uskoro će se na najnovijoj Microsoftovoj konzoli X-box pojaviti i Scorn, Sci-Fi horor igra koja je stekla svjetsku popularnost i postovanje svih igraćih platformi i portala, a na kojoj Bili radi već nekoliko godina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Armani Code Absolu, novi miris za muškarce