Billain predstavlja prvi bh. naučnofantastični album ‘Nomad’s revenge’

Prvi samostalni album Adisa Kutkuta Billaina Nomadʼs revenge danas će doživjeti svjetsku premijeru na Renraku global media, prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike. Bh. premijera je u utorak, 16. jula, u 19 sati u sarajevskom kinu Meeting point.

Premijeri su prethodile serije misterioznih plakata u Sarajevu, zatim dva filmska/video teasera te istoimeni kratki naučnofantastični film, koji su stavili ovu najavu na svjetsku mapu i privukli pažnju globalno najrespektabilnijih muzičkih portala i umjetnika iz raznih sfera. Dva video teasera i kratki film rezultirali su saradnjom vrhunskih 3D animatora iz Amerike, Velike Britanije, Australije i Švicarske, među kojima je i Yan Caspar Hirchbuehl, animator poznat po radu na zadnjem nastavku filma Blade Runner i Star Trek.

Album obuhvata široki spektar žanrova elektronske muzike, kombinuje komade radio drame, filmskih scenarija i dizajna zvuka čiji je cilj približiti filmski doživljaj protagonista Broela i Kire, u Nomadʼs Revenge dalekoj budućnosti koji prolaze jednu od najtežih misija bijega sa “mračne” planete.

 

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika, Billainov audio izum za narativ, kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019, u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni  i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a reprezentirali su je: Misteriozna “kocka” kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i “Ion Heavens” prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom. Uvijek jedinstvene nebule koje se ne ponavljaju, stopile su se u vanvremensku prostoriju u kojoj su posjetitelji mogli da iskuse dio priče sa albuma u obliku radio drame dva protagonista.

 

NOMADS REVENGE POSTER 3

 

Album karakterišu i brojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3D dizajna, 2D i 3D animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggars-a koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije. Druga kolaboracija je sa Vorsoom mladim inovativnim producentom, također, iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje Mj Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa. Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu.

 

NOMADS REVENGE POSTER 4

 

///

Autor projekta i albuma, Billain, poznat je kao muzički kompozitor i dizajner zvuka za holivudske filmove Pacific Rim i Hunter Killer. Radio je kao dizajner zvuka i muzike za najveće svjetske brendove Apple, Chase bank, Gatorade, Nike, Adidas, Motorola, NBC i Verizon pod krovom firme Qdepartment u New Yorku. Izumitelj je prvog virtual reality YouTube kanala na svijetu pod nazivom Terminal. Billainova dvadeset trogodišnja karijera opus je diskografije sa više od 30 izdavačkih kuća u cijelom svijetu, a samo neke od njih su Owsla za Skrillexa US, Kaizan u Japanu, Bad Taste u Britaniji, Renraku u Americi. Trenutno radi na inovativnoj igri Scorn, kao kompozitor i dizajner zvuka. Lokalno je djelovao kao muzički producent nekoliko albuma Ede Maajke i Frenkija kao i brojnih singlova za interpretatore: Božu Vreću, VH band, Helem Nejse, HighTime, Kontru, Capital City Crew. Djeluje i kao vizuelni dizajner i videokreator sa nekoliko dizajnera pod nazivom Antireal sa najvećim izvozom idejnih logotipa, videa, postera i ostalih vizualnih rješenja u Japan, Veliku Britaniju i Ameriku.

 

THIRD WORLD MUDER ARTWORK 2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
GABRIELLE CHANEL ESSENCE: Alegorija blistave i ispunjene ženstvenosti