Billain predstavlja prvi bh. naučnofantastični album ‘Nomad’s revenge’

Datum objave
19/07/2019

Prvi samostalni album Adisa Kutkuta Billaina Nomadʼs revenge danas će doživjeti svjetsku premijeru na Renraku global media, prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike. Bh. premijera je u utorak, 16. jula, u 19 sati u sarajevskom kinu Meeting point.

Premijeri su prethodile serije misterioznih plakata u Sarajevu, zatim dva filmska/video teasera te istoimeni kratki naučnofantastični film, koji su stavili ovu najavu na svjetsku mapu i privukli pažnju globalno najrespektabilnijih muzičkih portala i umjetnika iz raznih sfera. Dva video teasera i kratki film rezultirali su saradnjom vrhunskih 3D animatora iz Amerike, Velike Britanije, Australije i Švicarske, među kojima je i Yan Caspar Hirchbuehl, animator poznat po radu na zadnjem nastavku filma Blade Runner i Star Trek.

Album obuhvata široki spektar žanrova elektronske muzike, kombinuje komade radio drame, filmskih scenarija i dizajna zvuka čiji je cilj približiti filmski doživljaj protagonista Broela i Kire, u Nomadʼs Revenge dalekoj budućnosti koji prolaze jednu od najtežih misija bijega sa mračne planete.

Sastavni dio albuma je ujedno i novitet, RHPEM tehnika, Billainov audio izum za narativ, kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019, u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni  i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a reprezentirali su je: Misteriozna kocka kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i Ion Heavens prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom. Uvijek jedinstvene nebule koje se ne ponavljaju, stopile su se u vanvremensku prostoriju u kojoj su posjetitelji mogli da iskuse dio priče sa albuma u obliku radio drame dva protagonista.

NOMADS REVENGE POSTER 3

 

Album karakterišu i brojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3D dizajna, 2D i 3D animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggars-a koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije. Druga kolaboracija je sa Vorsoom mladim inovativnim producentom, također, iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje Mj Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa. Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu.

 

NOMADS REVENGE POSTER 4

 

Autor projekta i albuma, Billain, poznat je kao muzički kompozitor i dizajner zvuka za holivudske filmove Pacific Rim i Hunter Killer. Radio je kao dizajner zvuka i muzike za najveće svjetske brendove Apple, Chase bank, Gatorade, Nike, Adidas, Motorola, NBC i Verizon pod krovom firme Qdepartment u New Yorku. Izumitelj je prvog virtual reality YouTube kanala na svijetu pod nazivom Terminal. Billainova dvadeset trogodišnja karijera opus je diskografije sa više od 30 izdavačkih kuća u cijelom svijetu, a samo neke od njih su Owsla za Skrillexa US, Kaizan u Japanu, Bad Taste u Britaniji, Renraku u Americi. Trenutno radi na inovativnoj igri Scorn, kao kompozitor i dizajner zvuka. Lokalno je djelovao kao muzički producent nekoliko albuma Ede Maajke i Frenkija kao i brojnih singlova za interpretatore: Božu Vreću, VH band, Helem Nejse, HighTime, Kontru, Capital City Crew. Djeluje i kao vizuelni dizajner i videokreator sa nekoliko dizajnera pod nazivom Antireal sa najvećim izvozom idejnih logotipa, videa, postera i ostalih vizualnih rješenja u Japan, Veliku Britaniju i Ameriku.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vlasta Weddings: Magične fotografije mladenaca na vrhu Čvrsnice