Dino Mustafić najbolji reditelj na panalbanskom festivalu MOISIU – ON

Datum objave
17/03/2021

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić, dobio je nagradu za najboljeg reditelja na upravo završenom MOISIU – ON, Panalbanskom festivalu koji je održan u organizaciji Nacionalnog teatra u Tirani. Na festivalu koji je trajao od 23. februara do 15. marta, izvedene su 22 predstave iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Naš reditelj je imao čak tri predstave u konkurenciji sa tri različita teatra. Predstava Južnjak Teatar Migjeni Shkoder (Skadar) rađena prema tekstu Rainer Werner Fassbinder, Majka i dijete Jona Fossea nastala u produkciji MAM (Multimedia Art Movement) iz Tirane te Čehovljev Višnjik Teatri Korce.

‘Višnjik’

Festival je sinoć dodijelio nagrade glasovima svih teatarskih produkcija koji su u različitim kategorijama izabrali najuspješnije predstave. Nagradu za režiju teatarskog klasika Višnjik, Dino Mustafić je dobio kao priznanje za predstavu koja je imala svoju premijernu izvedbu u ljeto 2019.  godine, a nakon izuzetnog prijema gledatelja i kritike ovo je prvo gostovanje na festivalu koji okuplja recentne predstave izvedene na albanskom govornom području.

– Čast je dobiti nagradu za predstavu kada je dodjeljuju kolegice i kolege. Radio sam mnogo predstava sa albanskim glumcima i autorima. Možda i neke koje su meni najvažnije u životu poput predstava koje su bile na ovom festivalu. Nijedna rediteljska nagrada u teatru nije moguća bez glumaca i saradnika koji inspirišu i kreiraju zajednički kolektivni čin. Ja volim raditi predstave u ovom dijelu Balkana, imam duhovnu i kulturnu bliskost i atmosferu prijateljstva u kojoj se osjećam kao kod kuće, istakao je Mustafić.

Panalbanski festival MOISIU – ON, najveći je festival na kojem se takmiče sva pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. Festival je ove godine, zbog epidemioloških mjera, organizovan online.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U kina širom BiH stiže epska biografska priča o životu Whitney Houston