DIVERSITY UNITED: Radovi bh. umjetnice ŠEJLE KAMERIĆ na izložbi u Berlinu

90 umjetnika/ca, 34 zemlje i 1 kontinent

Datum objave
10/06/2021
naslovna fotografija
FBL
tekst
FBL

Radovi 90 umjetnika i umjetnica iz 34 zemlje, koji reflektuju fenomenalnu raznolikost i vitalnost evropske savremene umjetničke scene, od Portugala, pa do Rusije, od Norveške do Turske predstavljeni su na izložbi Diversity United upriličenoj u historijskim hangardima zračne luke Tempelhof. Izložba je otvorena 8.juna, a otvorio je predsjednik Njemačke, Frank-Walter Steinmeier.

Između ostalih umjetnika i umjetnica na izložbi su predstavljeni radovi Liberty, Behind the Scenes I i Behind the Scenes II, bh. umjetnice Šejle Kamerić.

Šejla Kamerić, Liberty, Diversity United, Berlin. Foto_ Silke Briel/FBL

 

Dijalog 90 umjetnika/ca, 34 zemlje i jednog kontinenta

U vremenu globalne krize i smanjenju građanskog diskurska, jedino umjetnost može inspirisati ljude da se uključe u socio-političke probleme. S dolaskom pandemije centralne teme izložbe, kao što su sloboda i globalizacija, demokratija, solidarnost i antagonizam, postale su važnije nego ikad prije. Izložba reflektira kako umjetnici/ce iz različitih generacija i porijekala reagiraju na današnja goruća pitanja, ali i na pitanja o prošlosti i budućnosti Evrope. Njihovi radovi su komentari na teme moći i jednakosti, migracije i teritorije, politički i osobni identitet i komentar na pitanje koje se ponavlja, Šta je uloga Evrope u svijetu?

 

Mona Hatoum, Hintergrund Ekaterina Muromtseva, Andreas Angelidakis, Diversity United, Berlin. Foto_ Silke Briel/FBL

 

Izložba se razvija kroz devet poglavlja, svako s posebnim tematskim fokusom, ali sa otvorenom strukturom: dreams & democracy, crisis & resistance, memory & conflict, dialogues & diaries, power & equality, action & abstraction, landscapes & mindscapes, borders & boundaries i futures & enlightenment. 

 

G&G_Foto WS, Diversity United, Berlin. Foto_ Silke Briel/FBL

 

Deset međunarodno aktivnih kustosa i kustosica iz Njemačke, Finske, Fancuske, Velike Britanije, Austrije i Rusije razvilo je izložbu, te postavilo pitanja koja okružuju današnju Evropu: Šta predstavlja savremena Evropa? Šta ona nama znači? Pod kojim bi se okolnostima mogla shvatiti kao jedinstvo? U kojoj se mjeri se čovjek može osloniti na solidarnost, poštovanje i uzajamno prihvaćanje? Devedeset umjetnika i umjetnica, umjetničkih parova i kolektiva sa svih strana Evrope je kroz svoje radove artikulisalo, komentiralo i odgovorilo na ova i mnoga druga pitanja. To su umjetnici i umjetnice koje žive i rade ili su rođeni u Albaniji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Kosovu, Hrvatskoj, Latviji, Moldaviji, Holandiji, Norveškoj, Austriji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, Švedskoj, Švicarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Španiji, Češkoj, Turskoj, Mađarskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

 

FERNANDO SÁNCHEZ CASTILLO / Memorial, 2020 / Spritzguss-PVC / 5.000 Teile, je 9 x 3 x 4 cm / foto_Fernando Sanchez Castillo
foto_FBL

 

U zračnoj luci Tempelhof gledamo u umjetničko lice Evrope. Svaki umjetnik ima svoj jezik koji zajedno čine snažan hor; bilo nam je važno da su te različitosti i jedinstva jednako uočljivi i da izložba funkcionira kao harmonija mnogih glasova. Sa stajališta kustosa i umjetnika koji učestvuju, to je i postignuto – sad se radujemo dijalogu s posjetiteljima, izjavio je Walter Smerling, predsjednik fondacije Stiftung für Kunst und Kultur i odbora kustosa.

 

Umjetnost na aerodromu

– Tempelhof je evropski najveći ikonski, impozantni spomenik i ogledalo evropske historije. Za ovu priliku pretvoren je u umjetnički hub. Oduševljena sam što možemo biti pozornica za ovu uzbudljivu izložbu koja prihvata savremenu evropsku umjetnost. Koji bi drugi prostor bio prikladniji od ovih vrata u svijet?, izjavila je Jutta Heim-Wenzler, managing direktorica Tempelhof Projekt GmbH.

Izgrađen između 1936. i 1941, poslije rata Tempelhof je postao simbol slobode, a od 1995. kompleks se nalazi na popisu zaštićenih spomenika. Oko 8.000 m2 hangara 2 + 3 pretvoreno je u privremeni izložbeni prostor posebno za ovu izložbu.

 

Flughafen Tempelhof, Hangar, © Tempelhof Projekt GmbH Foto_ Claudius Pflug / FBL

Izložba će biti ovorena do 19.septembra 2021. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Allyson Felix oborila rekord Usaina Bolta