DIVERSITY UNITED: Radovi bh. umjetnice ŠEJLE KAMERIĆ na izložbi u Berlinu

90 umjetnika/ca, 34 zemlje i 1 kontinent

Release Date
10/06/2021
naslovna fotografija
FBL
tekst
FBL

Radovi 90 umjetnika i umjetnica iz 34 zemlje, koji reflektuju fenomenalnu raznolikost i vitalnost evropske savremene umjetničke scene, od Portugala, pa do Rusije, od Norveške do Turske predstavljeni su na izložbi Diversity United upriličenoj u historijskim hangardima zračne luke Tempelhof. Izložba je otvorena 8.juna, a otvorio je predsjednik Njemačke, Frank-Walter Steinmeier.

Između ostalih umjetnika i umjetnica na izložbi su predstavljeni radovi Liberty, Behind the Scenes I i Behind the Scenes II, bh. umjetnice Šejle Kamerić.

Šejla Kamerić, Liberty, Diversity United, Berlin. Foto_ Silke Briel/FBL

 

Dijalog 90 umjetnika/ca, 34 zemlje i jednog kontinenta

U vremenu globalne krize i smanjenju građanskog diskurska, jedino umjetnost može inspirisati ljude da se uključe u socio-političke probleme. S dolaskom pandemije centralne teme izložbe, kao što su sloboda i globalizacija, demokratija, solidarnost i antagonizam, postale su važnije nego ikad prije. Izložba reflektira kako umjetnici/ce iz različitih generacija i porijekala reagiraju na današnja goruća pitanja, ali i na pitanja o prošlosti i budućnosti Evrope. Njihovi radovi su komentari na teme moći i jednakosti, migracije i teritorije, politički i osobni identitet i komentar na pitanje koje se ponavlja, Šta je uloga Evrope u svijetu?

 

Mona Hatoum, Hintergrund Ekaterina Muromtseva, Andreas Angelidakis, Diversity United, Berlin. Foto_ Silke Briel/FBL

 

Izložba se razvija kroz devet poglavlja, svako s posebnim tematskim fokusom, ali sa otvorenom strukturom: dreams & democracy, crisis & resistance, memory & conflict, dialogues & diaries, power & equality, action & abstraction, landscapes & mindscapes, borders & boundaries i futures & enlightenment. 

 

G&G_Foto WS, Diversity United, Berlin. Foto_ Silke Briel/FBL

 

Deset međunarodno aktivnih kustosa i kustosica iz Njemačke, Finske, Fancuske, Velike Britanije, Austrije i Rusije razvilo je izložbu, te postavilo pitanja koja okružuju današnju Evropu: Šta predstavlja savremena Evropa? Šta ona nama znači? Pod kojim bi se okolnostima mogla shvatiti kao jedinstvo? U kojoj se mjeri se čovjek može osloniti na solidarnost, poštovanje i uzajamno prihvaćanje? Devedeset umjetnika i umjetnica, umjetničkih parova i kolektiva sa svih strana Evrope je kroz svoje radove artikulisalo, komentiralo i odgovorilo na ova i mnoga druga pitanja. To su umjetnici i umjetnice koje žive i rade ili su rođeni u Albaniji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Kosovu, Hrvatskoj, Latviji, Moldaviji, Holandiji, Norveškoj, Austriji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, Švedskoj, Švicarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Španiji, Češkoj, Turskoj, Mađarskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

 

FERNANDO SÁNCHEZ CASTILLO / Memorial, 2020 / Spritzguss-PVC / 5.000 Teile, je 9 x 3 x 4 cm / foto_Fernando Sanchez Castillo
foto_FBL

 

U zračnoj luci Tempelhof gledamo u umjetničko lice Evrope. Svaki umjetnik ima svoj jezik koji zajedno čine snažan hor; bilo nam je važno da su te različitosti i jedinstva jednako uočljivi i da izložba funkcionira kao harmonija mnogih glasova. Sa stajališta kustosa i umjetnika koji učestvuju, to je i postignuto – sad se radujemo dijalogu s posjetiteljima, izjavio je Walter Smerling, predsjednik fondacije Stiftung für Kunst und Kultur i odbora kustosa.

 

Umjetnost na aerodromu

– Tempelhof je evropski najveći ikonski, impozantni spomenik i ogledalo evropske historije. Za ovu priliku pretvoren je u umjetnički hub. Oduševljena sam što možemo biti pozornica za ovu uzbudljivu izložbu koja prihvata savremenu evropsku umjetnost. Koji bi drugi prostor bio prikladniji od ovih vrata u svijet?, izjavila je Jutta Heim-Wenzler, managing direktorica Tempelhof Projekt GmbH.

Izgrađen između 1936. i 1941, poslije rata Tempelhof je postao simbol slobode, a od 1995. kompleks se nalazi na popisu zaštićenih spomenika. Oko 8.000 m2 hangara 2 + 3 pretvoreno je u privremeni izložbeni prostor posebno za ovu izložbu.

 

Flughafen Tempelhof, Hangar, © Tempelhof Projekt GmbH Foto_ Claudius Pflug / FBL

Izložba će biti ovorena do 19.septembra 2021. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Devedesetogodišnja bakica pretvorila selo u svoju art galeriju