6 najljepših vidikovaca Srbije

Release Date
08/06/2021
naslovna fotografija
Oksana Skendžić - Uvac

Zaljubljenik ste u prirodu i nepregledna prostranstva netaknute prirode su ambijent u kojem zamišljate svoj idealan odmor? Ima toliko mjesta na svijetu koja pružaju pogled koji oduzima dah, i zašto ne biste u vrh svoje liste želja za obilazak stavili ona koja su vam sasvim blizu.

 

Preporučujemo vam 6 najljepših vidikovaca Srbije koja možete obići već ovog ljeta:

Banjska stena – Tara Nacionalni park

Do jednog od najpoznatijih i najlepših vidikovaca u Srbiji vode dvije obilježene pješačke staze i makadamski put. Prijatna šetnja šumskom stazom dovest će vas do proplanka i vidikovca, koji se nalazi na 1.065 m.n.v, i sa koga se pruža nezaboravan pogled na jezero Perućac, kanjon rijeke Drine.

Đorđe Petrović – Tara – Banjska stijena

 

Molitva – Uvac

Pješačka staza do uređenog vidikovca sa drvenom platformom vodi kroz krševite predjele. Sa vidikovca se pogled pruža na Specijalni rezervat prirode Uvac i Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima. Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 m.n.v. Stijene kanjona rijeke Uvac su prirodno stanište bjeloglavog supa.

Saša Preradović – Bjeloglavi sup (Uvac)

 

Kablar – Ovčarsko kablarska klisura

Do vrha planine Kablar vodi 5 planinskih staza, kraće i teže vode kroz litice, a duže vode pitomijim bočnim ivicama planine. Vidikovac Kablar ostavlja poseban utisak jer se sa njega vide meandri Zapadne Morave koja vijuga između okomitih planina, obrisi okolnih planina u daljini i grad Čačak.

Dragan Bosnić – Ovčar – Kablar

 

Koziji kamen – Stara planina

Kozji kamen je vidikovac u jugoistočnoj Srbiji i nalazi se na 1.181 m.n.v. neposredno iznad Zavojskog jezera. Pogled se pruža na cijelo jezero, kao i na meandre Visočice na mjestu gdje se uliva u jezero. U daljini iznad jezera vide se vrhovi Babin zub i Midžor, najviši vrh Stare planine.

Hiishii photo – Stara planina

 

Ploče – Đerdap Nacionalni park

Do Ploča vodi pješačka staza dužine oko 3,5 km. Sa vidikovca na nadmorskoj visini 355 m pruža se jedinstven pogled na Dunav i kazanske virove. Osim glavnog vidikovca, šetnjom šumskim puteljkom može se doći do još dva vidikovca.

Branko Rabičević – Đerdap, Dunav

 

Šiljak – vrh Rtnja

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji. Najviša tačka Rtnja je vrh Šiljak na 1.561 m.n.v. do koga je moguće doći obilježenim stazama sa različitih strana. Ukoliko ste u potrazi za istinskom avanturom i uzbuđenjem koju pružaju ekstremni sportovi preporučujemo vam atraktivne ferate (tzv. via ferrata čelični put) trase u Srbiji. Osjetite adrenalin na vrhu litice uz maksimalnu bezbjednost.

Branko Rabičević – Rtanj , vrh Siljak

 

Gornjak – Gornjačka klisura-Petrovac na Mlavi

Od Beograda se stiže nakon sat i po vremena vožnje. Prosječno vrijeme uspona je tri sata. Via ferrata Gornjak je teška i fizički zahtevna, sa dužim eksponiranim deonicama.

 

Planina Kablar – Ovčarsko kablarska klisura

Ova ferata u Srbiji vodi do pećine Turčinovac. Visine je 45 m, vijugava, a ukupna dužina joj je 60 m. Do odredišta se penje osiguranim merdevinama, uz obaveznu dodatnu opremu – uže, kacigu i pojas, kao i uz pratnju obučenih vodiča.

Sasa Preradović – Ovčarsko kablarska

 

Berim – jezero Gazivode Zubin Potok

Ferata se nalazi na stijenama Berima na planini Mokra Gora. Udaljena je 25 km od Zubinog Potoka. Ovo je najduža i najteža ferata u Srbiji, kreće od logističkog kampa planinskom stazom i sastoji se od više dionica.

Via Ferrata Berim – Kosi most – Outdoor In

 

Birajte ovog ljeta avanturu u Srbiji!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FREDDIE MERCURY bi danas slavio 72. rođendan