6 najljepših vidikovaca Srbije

Release Date
08/06/2021
naslovna fotografija
Oksana Skendžić - Uvac

Zaljubljenik ste u prirodu i nepregledna prostranstva netaknute prirode su ambijent u kojem zamišljate svoj idealan odmor? Ima toliko mjesta na svijetu koja pružaju pogled koji oduzima dah, i zašto ne biste u vrh svoje liste želja za obilazak stavili ona koja su vam sasvim blizu.

 

Preporučujemo vam 6 najljepših vidikovaca Srbije koja možete obići već ovog ljeta:

Banjska stena – Tara Nacionalni park

Do jednog od najpoznatijih i najlepših vidikovaca u Srbiji vode dvije obilježene pješačke staze i makadamski put. Prijatna šetnja šumskom stazom dovest će vas do proplanka i vidikovca, koji se nalazi na 1.065 m.n.v, i sa koga se pruža nezaboravan pogled na jezero Perućac, kanjon rijeke Drine.

Đorđe Petrović – Tara – Banjska stijena

 

Molitva – Uvac

Pješačka staza do uređenog vidikovca sa drvenom platformom vodi kroz krševite predjele. Sa vidikovca se pogled pruža na Specijalni rezervat prirode Uvac i Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima. Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 m.n.v. Stijene kanjona rijeke Uvac su prirodno stanište bjeloglavog supa.

Saša Preradović – Bjeloglavi sup (Uvac)

 

Kablar – Ovčarsko kablarska klisura

Do vrha planine Kablar vodi 5 planinskih staza, kraće i teže vode kroz litice, a duže vode pitomijim bočnim ivicama planine. Vidikovac Kablar ostavlja poseban utisak jer se sa njega vide meandri Zapadne Morave koja vijuga između okomitih planina, obrisi okolnih planina u daljini i grad Čačak.

Dragan Bosnić – Ovčar – Kablar

 

Koziji kamen – Stara planina

Kozji kamen je vidikovac u jugoistočnoj Srbiji i nalazi se na 1.181 m.n.v. neposredno iznad Zavojskog jezera. Pogled se pruža na cijelo jezero, kao i na meandre Visočice na mjestu gdje se uliva u jezero. U daljini iznad jezera vide se vrhovi Babin zub i Midžor, najviši vrh Stare planine.

Hiishii photo – Stara planina

 

Ploče – Đerdap Nacionalni park

Do Ploča vodi pješačka staza dužine oko 3,5 km. Sa vidikovca na nadmorskoj visini 355 m pruža se jedinstven pogled na Dunav i kazanske virove. Osim glavnog vidikovca, šetnjom šumskim puteljkom može se doći do još dva vidikovca.

Branko Rabičević – Đerdap, Dunav

 

Šiljak – vrh Rtnja

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji. Najviša tačka Rtnja je vrh Šiljak na 1.561 m.n.v. do koga je moguće doći obilježenim stazama sa različitih strana. Ukoliko ste u potrazi za istinskom avanturom i uzbuđenjem koju pružaju ekstremni sportovi preporučujemo vam atraktivne ferate (tzv. via ferrata čelični put) trase u Srbiji. Osjetite adrenalin na vrhu litice uz maksimalnu bezbjednost.

Branko Rabičević – Rtanj , vrh Siljak

 

Gornjak – Gornjačka klisura-Petrovac na Mlavi

Od Beograda se stiže nakon sat i po vremena vožnje. Prosječno vrijeme uspona je tri sata. Via ferrata Gornjak je teška i fizički zahtevna, sa dužim eksponiranim deonicama.

 

Planina Kablar – Ovčarsko kablarska klisura

Ova ferata u Srbiji vodi do pećine Turčinovac. Visine je 45 m, vijugava, a ukupna dužina joj je 60 m. Do odredišta se penje osiguranim merdevinama, uz obaveznu dodatnu opremu – uže, kacigu i pojas, kao i uz pratnju obučenih vodiča.

Sasa Preradović – Ovčarsko kablarska

 

Berim – jezero Gazivode Zubin Potok

Ferata se nalazi na stijenama Berima na planini Mokra Gora. Udaljena je 25 km od Zubinog Potoka. Ovo je najduža i najteža ferata u Srbiji, kreće od logističkog kampa planinskom stazom i sastoji se od više dionica.

Via Ferrata Berim – Kosi most – Outdoor In

 

Birajte ovog ljeta avanturu u Srbiji!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.