DIY beauty recepti koje NIKAD ne trebate probati

Razni portali i beauty blogovi svako malo izbace neki članak sa beauty savjetima od kojih se meni digne kosa na glavi. Nemam vremena ni volje takve članke komentarisati i ubjeđivati ljude da samo zato što je nešto prirodno ne znači da je i dobro za naše lice (i kopriva je 100% prirodna ali je ipak želimo što dalje od naše kože). Neki od ovih savjeta su toliko učestali da većina nas bez razmišljanja vjeruje u njihovu efikasnost. Dosta njih ne samo da ne djeluju nego i dugoročno štete našoj koži , ako želite izbjeći ovakve greške i sačuvati ljepotu i zdravlje vaše kože lica onda se nadam da će vam ovaj članak biti od pomoći.

 

 

Piling sa limunom i šećerom

Trljati lice mješavinom šećera i limuna je jedna od najgorih stvari koje možete uraditi svojoj koži. Ako želimo zdravu kožu onda je jako bitno da ne narušavamo njenu prirodnu ph vrijednost, a limunov sok čini upravo to. Limun ima prenisku ph vrijednost da bi se koristio na koži lica kao tonik, a pogotovo ne u kombinaciji sa šećerom. Kristali šećera imaju oštre ivice koje utrljavanjem na koži prave sitne posjekotine kroz koje onda ulazi limunov sok i pravi još veću štetu. To peckanje koje osjetite poslije ovakve eksfolijacije nije znak da ovo djeluje, nego je reakcija kože na iritaciju koju ste proizveli. Limune ostavite za tekile, a ako želite efikasanu eksfolijaciju onda su zato najbolje maske sa enzimima ili AHA / BHA kiselinama.

 

 

 

DIY beauty recepti koje NIKAD ne trebate probati (1)

 

Soda bikarbona

Milion je recepata koji preporučuju korištenje sode bikarbone u raznim pilinzima i u borbi protiv akni, međutim, za sodu bikarbonu važi ista stvar kao i za limunov sok. To je visoko bazična supstanca koja dokazano uništava lipidni sloj kože. Sodu bikarbonu možete koristiti za čišćenje zubi, ali ako želite zdravu kožu onda je svakako izbjegavajte.

 

 

 

 

DIY beauty recepti koje NIKAD ne trebate probati (2)

 

Pasta za zube

Nikada mi neće biti jasno odakle je ovo došlo i ko je uopšte pomislio da stavlja pastu za zube na akne. Paste za zube uglavnom sadrže: sodu bikarbonu (!), sodium lauryl sulfat (sapun), mentu koja je iritant i silicu koja je abrazivno sredstvo. Ništa od ovoga ne treba vašoj koži. Pasta za zube će vjerovatno isušiti kožu, ali čak ni u borbi sa aknama agresivno isušivanje kože nije preporučljivo. Ako želite jeftin spot tretman nabavite masku od gline (ili kupite glinu i pomiješajte je sa tonikom ili vodom). Glina izvlači suvišna ulja sa kože i smanjuje upale tako da je pravi izbor za masnu kožu sklonu aknama.

 

 

 

 

DIY beauty recepti koje NIKAD ne trebate probati (4)

 

Lavandino ulje

Ovo je jako kontroverzno, jer ljudi vole lavandu, i ja je volim, ali samo kao miris. Neka novija istraživanja dokazuju da je lavanda (pored toga što je iritant) jako fototoksična što znači da reaguje na sunčevu svjetlost stvarajući hiperpigmentacije. Ako se ipak ne želite odreći lavande koristite je u DIY raspršivačima za dom ili dodajte malu količnu u losion za tijelo koji ćete koristiti na dijelovima kože koje ne izlažete suncu.

 

 

 

 

DIY beauty recepti koje NIKAD ne trebate probati

 

Rakija ili jabukovo sirće kao tonik

Ako znate išta o njezi kože onda svakako znate da i sve proizvode koje sadrže alkohol trebate izbjegavati, zašto ga onda koristiti u njegovoj čistoj formi? Mnogi preporučuju korištenje rakije ili jabukovog sirćeta kao tonik za ukljanjenje mitesera, što je potpuno pogrešno. Ovakav “tonik” će samo isušiti kožu i narušiti njen prirodni balans čime ubrzavate proces starenja i pravite idealnu podlogu za bore.

 

 

Emina Saletović / FBL  beauty urednica

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.